SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vitalizál és fogyaszt: a leves

Családinet [cikkei] - 2006-03-03
Ízletesek, egészségesek és könnyen elkészíthetők. Sokan kifejezetten fogyókúrás célokra használják, hiszen garantáltan nem hizlalnak, és ki ne érezné jobban magát, ha még a nyár beállta előtt megszabadulhatna fölös kilóitól?
Vitalizál és fogyaszt: a leves

Curry-s pulykaleves 

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg pulykacomb (csont nélkül), 2 szál sárgarépa, 2 vékony póréhagyma, 20 dkg kínai kel, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál curry, erőspaprika ízlés szerrint 
Előkészítés: A húst megmossuk, és kisebb kockákra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk, metéltre aprítjuk.
Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, fehéredésig pirítjuk benne a húst, majd sózzuk, és kevés víz hozzáadásával, lefedve pároljuk. Ha elpárolog a víz, pótoljuk. Amikor a hús már majdnem puha, megszórjuk a curryvel, öntünk alá kb. 1 liter vizet, és felforraljuk. Amikor forr, hozzáadjuk a sárgarépát, a pórét, és a káposztát. Ízlés szerint tehetünk bele erős paprikát. Pár perc alatt kíméletesen összefőzzük, hogy a zöldségek még kicsit roppanjanak, de ne főjenek túl puhára, majd a levest tálaljuk.

Zöldséges zúzaleves  

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg zúza, 1 kis fej vöröshagyma, 2 nagyobb sárgarépa, 10 dkg gomba, 4 evőkanál olaj, 2 babérlevél, 1 evőkanál liszt 
A galuskához: 5 dkg vaj, 10 dkg liszt, 1 teáskanál vágott petrezselyem, 1 tojás
Előkészítés: A zúzát megtisztítjuk, megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk. A zöldségeket is megtisztítjuk és megmossuk. A hagymát finomra, a sárgarépát előbb négybe, majd szeletekre, a gombát cikkekre vágjuk.
Elkészítés: Az olaj felét felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta hagymát. Rátesszük a zúzát, fehéredésig pirítjuk, majd sózzuk, és kevés vizet hozzáöntve, lefedve pároljuk. Ha elpárolog a víz, pótoljuk. Amikor a zúza már majdnem puha, hozzáadjuk a sárgarépát, a babérlevelet. Ráöntünk 1 l vizet, borsozzuk, és 5 percet kíméletesen főzzük. A rántáshoz a maradék olajon megpirítjuk a lisztet, és besűrítjük vele a levest. Lassú tűzön kb. 15 percig főzzük. Amikor már egészen puha a zúza, beletesszük a gombát, tovább főzzük pár percig, hogy a gomba megpuhuljon. Amíg a leves fő, elkészítjük a galuskákat. A vajat 1 dl vízzel lábasba tesszük, felforraljuk. Amikor forr, beleszórjuk a lisztet, és lassú tűzön 1 percen át kevergetjük. Félrehúzzuk, langyosra hűtjük. A langyos masszába keverjük a petrezselymet, a tojást és egy csipet sót. Jól összedolgozzuk. Két kanál segítségével galuskákat szaggatunk sós, forró vízbe, és a mérettől függően 5-10 percen át gyöngyözve főzzük. Ha megfőtt levesszük a tűzről, de tálalásig nem szedjük ki a vízből. A galuskákat a levessel kínáljuk. 

Zöldséges-céklás marhaszegyleves 

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg marhaszegy, 2 nagy sárgarépa, 2 nagy fehérrépa, 2 közepes fej vöröshagyma, 15 dkg cékla, 1 dl paradicsomlé, 1 evőkanál vörösborecet, 1 evőkanál vágott petrezselyem
Előkészítés: Megtisztítjuk, és megmossuk a húst, a zöldségeket, a hagymát meghámozzuk. A húst hideg vízben (kb. 2 l) feltesszük főni. Elkészítés: Amikor forr a leves, leszedjük a habját, és beletesszük a sárga- és a fehérrépát, sózzuk, borsozzuk, és kíméletesen tovább főzzük. A céklát meghámozzuk, vékony csíkokra vágjuk, és annyi sós vízben, amennyi ellepi, 20-25 percig főzzük. A levével együtt félretesszük. Amikor a levesben megfőtt a zöldség, kivesszük, félretesszük, és a hússal is így járunk el. A hagymát kidobjuk. A visszamaradt lébe beleöntjük a paradicsomlevet, a borecetet, és a félretett céklát, aminek a levéből is tehetünk bele. Amikor már kicsit meghűlt a hús, akkor a zöldséggel együtt vékony metéltre vágjuk, és visszatesszük a levesbe. Összeforraljuk, ha kell, utána ízesítjük, és megszórjuk a petrezselyemmel.

Aranykrémleves zellerből  

Hozzávalók: 2 db erőleves kocka, 2 szár angolzeller, 1 közepes zellergumó, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, 3 dl tej, 1 dl tejszín, citromlé, só, törött bors
Elkészítés: A megtisztított zellereket vékony szeletekre vágjuk. A vajat felforrósítjuk, beledobjuk a zellert, megsózzuk, és kevés víz hozzáadásával fedő alatt puhára pároljuk. Meghintjük liszttel, egy picit pirítjuk, mint a rántást, majd felengedjük vízzel és beledobjuk a leveskockát. Ha egyszer jól felforrt, szitán áttörjük vagy kézimixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, borssal és pár csepp citromlével ízesítjük, és egyet forralunk rajta. Tálaláskor pirított kenyérszeletet vagy fokhagymás zsemlekockát adhatunk hozzá.

Zöldségleves mozzarellával 

Hozzávalók 4 személyre: 2 szál sárgarépa, 10 dkg karfiol (tisztított súly), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 piros húsú paprika, 1 evőkanál olaj, 2 erőleveskocka, 2 dl tej, 10 dkg mozzarella sajt, 1-2 szál friss bazsalikom (1 kávéskanál szárított)
Előkészítés: A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, felszeleteljük. A karfiolt megmossuk, és apró rózsákra tördeljük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és a húsát kockára vágjuk. A bazsalikomot leöblítjük, és apróra vágjuk.
Elkészítés: Lábasban felmelegítjük az olajat, beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a paprikát, és kb. 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk a többi zöldséget is, és 3-4 percig kevergetve pároljuk. Felöntjük kb. 4 dl vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, felforraljuk, majd lefedve, kis lángon kb. 20 percig főzzük. Amíg a zöldség fő, felforraljuk a tejet. Amikor a zöldségek megpuhultak, az egészet összeturmixoljuk, hozzáöntjük a forró tejet, és jól összekeverjük. A mozzarella sajtot lecsepegtetjük, szeletekre vágjuk, a levesbe tesszük, és bazsalikommal megszórva tálaljuk.

Hagymaleves cipóban 

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg burgonya, 1 l húsleves, kockából, 4 nagy fej vöröshagyma, 1 kávéskanál őrölt kömény, 1 dl tejszín, 4 db a zsömlénél alig nagyobb rozscipó, 1 csokor snidling
Előkészítés: A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, felöntjük a húslevessel, és felforraljuk. A hagymát meghámozzuk, cikkekre vágjuk.
Elkészítés: A hagymát a levesbe tesszük, és lassú tűzön, fedő alatt addig főzzük, amíg a burgonya és a hagyma is megpuhul. A tűzről levesszük, merülő mixerrel pépesítjük, őrölt borssal, köménnyel, és ha szükséges, sóval ízesítjük, majd a tejszínnel simára keverjük. Amíg a leves fő, a cipók tetejéről egy-egy szeletet levágunk, és a cipók belét kikaparjuk. (Megszárítva zsemlemorzsának használhatjuk fel.) A forró levest a kistányérra állított cipókba merjük, a tetejét finomra vagdalt snidlinggel meghintve máris tálaljuk.

Karfiolos sajtleves 

Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 1 nagyobb karfiol (kb. 90 dkg), 2 dkg vaj, 3 mokkáskanál őrölt mustármag, 6 dl félzsíros tej, 1,5 dl zöldségleves (kockából), 1 babérlevél, 2 mokkáskanál napraforgóolaj, 10 dkg érett cheddar sajt, 1 evőkanál vágott friss petrezselyem
Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és alaposan megmossuk.
Elkészítés: A vajat egy nagy lábasban felolvasztjuk, és a hagymát gyakran kavargatva mérsékelt hőfokon 3 percig pirítjuk benne, amíg megfonnyad. Belekeverjük az őrölt mustármagot. Néhány karfiolrózsát félreteszünk, a többit a lábasba tesszük a tejjel, a levessel és a babérlevéllel együtt. Felforraljuk, majd mérsékelt hőfokon, lefedve csendesen főzzük, amíg a karfiol megpuhul (kb. 15 perc). Közben felforrósítjuk fel az olajat teflonserpenyőben. A félretett karfiolrózsákat gyakran kevergetve 4-5 percig sütjük benne, amíg enyhén megbarnulnak. Félretesszük. A babérlevelet kivesszük, és a levest botmixerrel, vagy turmix-, illetve háztartási robotgépben péppé zúzzuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd újra forrásig felmelegítjük. Félrehúzzuk, belereszeljük sajtot, és addig keverjük, amíg a sajt megolvad. Tányérokba szedjük, megszórjuk a pirított karfiolrózsákkal és petrezselyemmel. Azonnal tálaljuk.

Zöldséges brokkoli leves sajtos pirítóssal 

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg brokkoli, 1 zöldségleveskocka, 1 nagyobb sárgarépa, 5 dkg póréhagyma, 3 evőkanál olaj (lehet olíva is), 2 csipet őrölt szerecsendió, 1 evőkanál vágott petrezselyem
A pirítóshoz: 12 szelet bagett, vagy 6 szelet zsemle, 5 dkg reszelt sajt
Előkészítés: A brokkolit kicsi rózsákra szedjük és megmossuk. A vastag részeket (ami igen jelentős mennyiség) megmossuk, összevágjuk, és a 2-3 liter, a leveskockával ízesített vízzel feltesszük 30-40 percre főni. Ha kifőtt az íze, leszűrjük, és a levest majd ezzel az alaplével öntjük fel. A sárgarépát megtisztítjuk, hosszában negyedeljük, majd vékonyra felszeleteljük. A pórét megtisztítjuk, vékony fél karikákra vágjuk.
Elkészítés: Az olajat felmelegítjük, rátesszük a répát, 1-2 percig pirítjuk, majd hozzátesszük a pórét. Jól elkeverjük, és felöntjük az alaplével. Amikor forr, beletesszük a kis brokkolirózsákat, sózzuk, borsozzuk, és a szerecsendiót is hozzátéve kíméletesen kb. 10-15 percig főzzük (nehogy szétfőjön). A kenyérszeletkékre rátesszük a reszelt sajtot, és azt forró sütőben 1-2 perc alatt ráolvasztjuk. A levesbe szórjuk a petrezselymet, és a kenyeret mellé, vagy a tetejére téve tálaljuk.

www.nana.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja