SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lekenyerezhetlek?

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-10-16
Ki ne állt volna meg földbegyökerezett lábbal amikor megérezte a kemencében sülő kenyér illatát egy pékség mellett elhaladva, vagy vásárokon? Ellenállhatatlan a frissen sült cipó, amely még meleg amikor a kezünkbe vesszük, és ropogós a héja. Vajon próbáltunk már saját magunk is sütni?
Lekenyerezhetlek?

Október 16, a kenyér világnapja, tekintsük röviden át a kenyér fejlődését.  Kezdetben vala az egyszerű erjesztés nélküli lepénykenyér... Őseink, érezve, hogy ez nem az igazi,  fáradhatatlanul kutatták a megoldást, amivel nagyobb hatást tudnak gyakorolni az utókorra. Élesztős ötletük olyannyira kapós volt, hogy azóta több fajtáját is  megkülönböztetjük az elért eredményeknek, miszerint különféle lisztből készülő kenyér, kerek cipó, lángos (régebben ezt is kemencében készítették a maradék kenyértésztából), kalácsok - amibe már tejet is tesznek-  és gyümölcskenyerek. Számomra a fő attrakció a töltött kenyér.
Ha ellenállhatatlan kényszert érzünk, hogy magunk is megpróbálkozzunk házilag kenyeret, vagy kalácsokat sütni, az alábbi recepteket kipróbálhatjuk.
Néhány tanács még a kalandra vállalkozónak: ha szögletes formában sütjük a kenyeret a sütőben, akkor puhább lesz a kérge, nem áll fenn a veszély, hogy szétterül és  ezért lapos lesz. A fonott kalács ideális reggelire, érdemes előbb felkelni, hogy a kelesztési és sütési idő (2 óra) elteltével csillogó szempárok csodálói legyünk, amelyek  kukucskálnak a kakaós bögre mögül.


Hagymás, zöldfűszeres kenyér

Hozzávalók:

0,5 kg kenyérliszt,
3 db lilahagyma,
1 cs. szárított élesztő,
3 evők. olaj,
1 csokor petrezselyem és zellerzöld,
1 teáskanál köménymag, só
1 teáskanál cukor, víz

A hagymát fél karikára szeljük, vagy egészen finomra, ahogyan szeretnénk beletenni a kenyértésztába. Az olajon megdinszteljük, hagyjuk kihűlni.
A lisztet a sóval, cukorral, szárított élesztővel összekeverjük, a zöldfűszereket egészen apróra vágjuk.
Ezután kézzel, vagy géppel is összedolgozhatjuk a tésztát. A lisztes keverékhez hozzáadjuk a zöldfűszereket, köménymagot, hagymát az olajjal együtt (amiben sült), majd  annyi langyos vizet, hogy jól formázható legyen. Alaposan átgyúrjuk, ezt a kenyérsütő gép dagasztó programjára is bízhatjuk, csak arra vigyázzunk, ne induljon el a sütési  program. 
Meleg helyen megkelesztjük a tésztát, és amikor a kétszeresére dagadt, újra átgyúrjuk.
Végül hosszúkásra formázzuk, vagy sütőformába tesszük, bevágjuk a tetejét és hagyjuk kelni ismét 15 percet. Előmelegített sütőben 40 perc alatt megsül.


Cipó olajbogyóval

Hozzávalók:

30 dkg finomliszt,
10 dkg teljes kiőrlésű liszt,
15 dkg mag nélküli olajbogyó,
1/2 dl olivaolaj
1 teáskanál só és ugyanennyi szódabikarbóna,
1 mokkáskanál cukor, víz

Az olajbogyókat lecsöpögtetjük és szárazra töröljük. A liszteket összekeverjük a sóval, cukorral és szódabikarbónával, majd hozzáadva az oliva olajat, alaposan összegyúrjuk. Annyi vizet adunk hozzá, amennyivel még jól formázható lesz. Fontos, hogy megtartsa az alakját, ne terüljön szét a sütőben. Ha készen van, beledolgozzuk az  olajbogyókat is, cipót formázva kilisztezett sütőlapra helyezzük.
A tetejét bevághatjuk, kevés liszttel meghintve előmelegített sütőben 40-50 perc alatt aranybarnára sül.


Kenyérben sült sonka

Hozzávalók:

1 kb 1 kilós főtt sonka vagy tarja ,
50 dkg liszt, 2 dkg élesztő,
1 evőkanál olaj, 1 dl tej,
1 kiskanál só, 2 kiskanál cukor,
2 dl víz.

A tejet meglangyosítjuk, az élesztővel és a cukorral felfuttatjuk. Mikor felfutott, beleöntjük a kenyérsütő gépbe az olajjal, tejjel együtt. A cukorral és a sóval összekeverjük a  lisztet, és az egész tetejére öntjük. Bekapcsoljuk a dagasztó programot - ha nem géppel dagasztunk, akkor meleg helyen kb háromnegyed órát hagyjuk kelni.
Ha készen van, akkor a tésztát kinyújtva belecsomagoljuk a főtt sonkát, vagy tarját és további 20 percig kelesztjük. A tetejére csináljunk lyukakat, hogy a sonkából elpárolgó gőz eltávozhasson, és előmelegített sütőben süssük szép pirosra. Hidegen szeletelhető, salátával finom.

 

Magvas fonottkalács koszorú

Hozzávalók:

30 dkg liszt, 1,5 dl tej,
4 dkg vaj, 2 tojás,
1 dkg élesztő, 5 dkg cukor,
5 dkg dióbél, 5 dkg mandula


Az élesztőt langyos tejben egy kanál cukorral és két kanál liszttel felfuttatjuk.
Ha megkel, beleöntjük a kenyérsütő gépünkbe a porcukorral, tejjel és tojással együtt. Erre öntjük rá a lisztet, a kelesztő programmal összedagasztjuk. Adunk hozzá még  tejet, ha szükséges - se túl lágy, se kemény ne legyen a tészta. Dagasztás közben olvasztott vajat csurgatunk rá. Akkor jó, ha hólyagosodni kezd a tészta. Végül beleöntjük a diót és a mandulát, esetleg más magot is felhasználhatunk, amit szeretünk. Ha jól összedolgoztuk a tésztát, langyos helyen hagyjuk megkelni, ha géppel  dolgozunk, a program megkeleszti körülbelül fél-háromnegyed óra alatt.
Ha kész a tészta, lisztezett deszkán átgyúrjuk, három részre osztjuk és hosszúkás hengereket formázunk belőlük. A három tésztacsík végét összenyomjuk, és hármas  fonással összefonjuk, majd a másik végét is összeragasztjuk hogy kör alakja legyen. Kilisztezzük a sütőlemezt, amin sütni akarjuk, majd újra kelni hagyjuk egy rövid ideig, a tetejét megkenjük tojással, hogy szép színe legyen.
Előmelegített sütőben 30 perc alatt szép pirosra sül.


Csokis gyümölcskenyér

Hozzávalók:

35 dkg liszt,
30 dkg aszalt sárgabarack,
30 dkg tejcsokoládé,
2 tojás, 2,5 dl tej,
10 dkg vaníliás cukor,
8 dkg vaj, 5 dkg búzacsíra,
2 teáskanál sütőpor


Az aszalt barack egyharmadát félretesszük díszítésnek, a többit kis kockákra vágjuk, a lisztbe belekeverjük a sütőport és a búzacsírát. A tojásokat felverjük és  összekeverjük a cukorral és tejjel, majd apránként hozzáadjuk a lisztes keveréket.
A csokoládé két harmadát megolvasztjuk gőz fölött, hozzáadunk 5 dkg vajat és egyneműre keverjük, ezt is hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Legvégül a kockára vágott  barackot is beledolgozzuk.
Egy magasfalú szögletes formát kivajazunk,  beleöntjük a krémet és előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, rácsorgatjuk a tetejére a megolvasztott maradék csokoládét és aszalt barackkal díszítjük.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja