SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Koviubi napozik az erkélyen

Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-28
Ha nyár, akkor dinnye, főtt kukorica és kovászos uborka, lánykori nevén koviubi. Láthatjuk, ahogy ott napoznak kis tányérral letakarva az üvegekben a teraszokon, erkélyeken, ablakpárkányokon. Hogy kell jól csinálni, könnyű-e elrontani (igen). És lehet-e másféle zöldségeket is e módon istenivé és egészségessé tenni? Igen a válasz erre a kérdésre is. De merüljünk el a részletekben!
Koviubi napozik az erkélyen
A kovászolás folytán pár nap alatt elkészül a kiváló csemege. Maga a folyamat tulajdonképpen erjesztés, savanyítás, rövid ideig tartó (mert hamar elfogy a végtermék) tartósítás. A kémiai folyamat során a cukorból alkohol lesz a kenyérben található élesztő segítségével. Tudományosan ez a tejsavas erjedés, amiben a sónak is nagy szerepe van. A kenyér tehát nélkülözhetetlen, viszont a napfény nem kötelező, a lényeg a meleg. Az alap az uborka kovászolása. Erről a zöldségféléről érdemes tudni, hogy évezredes konyhai alapanyag, már az indiánoknak is barátja volt. Legtöbbször salátát készítettek belőle, savanyították, illetve körítésnek használták. Már ők is azt tartották, minden formájában jót tesz az emésztésnek. A magyar konyha is régről ismeri ezt a zöldséget és a legegyszerűbb savanyítási eljárást, a kovászolást.

Nem a napfény a lényeg, hanem a meleg

A több ezer éve ismert uborka nálunk a 17. század óta elterjedt. Rokonai a cukkini és a különböző dinnyefélék, de igazából ez egy tökféle és ezek közöl is az egyik leggyakrabban fogyasztott zöldség a világon. Tiberius császár annyira kedvelte, hogy hadjárataira hordozható üvegházakat vitt magával. Szerencsére nekünk erre már nincs szükségünk. A zöldségesek, áruházak „kovászolni való” jelzővel segítik a kezdő kovászolókat. Amúgy a 10–15 centiméter hosszú, ún. fürtös csemege fajtájú, testesebb és hibátlan uborkák a legjobbak. Az alaprecepthez uborka, kapor, só, szikkadt kenyér és fokhagyma kell. És persze sok-sok napfény, illetve az említett meleg.
Az uborkák mindkét végükön hosszában bevágva, hogy jól át tudja járni a kovászos lé, szorosan egymás mellé kerüljenek az üvegbe egy nagy csokor kaporral körítve. Fontos, hogy az üveg és uborkánk nagyon tiszta legyen, mert különben a savanyúságunk felforr. Akkor is ez történik, ha az uborka túl öreg, vagy a végei keserűek, ezért jobb, ha ezeket eltávolítjuk. Felöntő lé: a felforralt vízhez literenként 4–5 dekagramm só kerüljön.

A leve iható és frissít

 Amikor kihűlt, az uborkára kell önteni. A tetejére tegyünk tenyérnyi szikkadt kenyeret. A legjobb a barna kenyér, méghozzá a vége, lefelé fordítva, hogy könnyebb legyen majd kivenni. Az üvegbe ízlés szerint fokhagymát, tisztított tormát és friss meggyfalevelet, szőlőlevelet is lehet tenni. Időjárástól függően 2-4 nap múlva teszteljük, hogy megfelelő-e a kovászodás foka, majd egy nagy tálba szedjük a ropogós kovászos uborkákat, rászűrjük a levet, lefedjük, hűtőbe tesszük. És kezdhetjük is legyártani a következő adagot, hogy folyamatos utánpótlásunk legyen. A leszűrt kovászlében a hűtőben két hétig lehet tárolni. Mehet bele babérlevél, csombor, szemes bors, tárkony, csípős paprika és akár torma is.
96%-os víztartalma miatt igazán frissítő, energiaszegény és zsírt sem tartalmaz, fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják A hideg uborkalé is nagyon egészséges, és üdítő, frissítő.
Meghámozott, kimagvalt és egy-másfél centiméteres kockákra vágott patisszont is kovászolhatunk. Erre a célra a nagyméretű, kevésbé zsenge példányok is megfelelnek. Az egészen zsenge, uborka nagyságú cukkini szintén alkalmas a kovászolásra. Kovászolni nem csak tökféléket lehet, hanem lereszelt vagy kb. 0,5 cm vastag szeletekre vágott és felaprózott fehér káposztát, sőt fokhagymát is.


Sok mindent lehet kovászolni


Kovászos cukkini
Cukkini, só, kapor, fokhagyma, kenyér. A cukkiniket megmossuk, levágjuk a végüket, hosszában négyfelé, vagy hatfelé vágjuk és üvegbe tesszük. Jön a kapor, a néhány gerezd fokhagyma  és felöntjük sós forralt vízzel. A tetejére egy szelet pirított kenyeret teszünk, kistányérral letakarjuk és napos helyre tesszük. 4-5 nap múlva leszűrjük, tiszta üvegbe és hűtőbe kerül.

Kovászolt hagyma
A közepes hagymákat megpucolva üvegekbe rakjuk. A néhány gerezd fokhagymát, a kaporágat rápakoljuk és felöntjük egy liter felforralt vízzel, amibe egy marék só van. A többi ugyanaz, kovászolt fokhagymát is ugyanígy készíthetünk.

Kovászolt cékla
A lengyel kedvencet télen is megcsinálhatjuk. 1 kg cékla, 7 dkg kenyér, 2,5 l víz, fokhagyma kell hozzá. A céklát megmossuk, meghámozzuk, szeleteljük az üvegbe rétegezzük. Felöntjük meleg felforralt vízzel, rámorzsoljuk a kenyeret, arra rávagdaljuk a fokhagymát. Gézzel, vagy más szövettel lekötjük, napig meleg helyen tartjuk, leszűrjük és üvegbe téve hűvös helyen tároljuk.

És a leves!

A kovászos uborkát felkockázva tehetjük salátába is, de aki szereti a különleges, pikáns ízeket, az csináljon kefires-almás kovászos uborkalevest! 15 perc alatt van kész.
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg alma, 20 dkg kovászos uborka, 5 dl kaukázusi kefir,  4 dl zöldség- vagy húsleves (lehet kockából is), 1 teáskanál menta, 1 mokkáskanál morzsolt koriander
Az almát megtisztítjuk, és a kovászos uborkával együtt apró kockára vágjuk.
 A kefirt kikeverjük a levessel, beletesszük a mentát, a koriandert és egy csipet sót. Amikor kész az ízesített lé, beletesszük az almát és uborkát, majd hűtőben 1 órán át pihentetjük. Tálalásnál kínálhatunk hozzá pirítóst.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
A szerkesztő ajánlja