SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kukoricakásából gyúrtak minket az istenek?

Szőke Judit [cikkei] - 2008-08-19
A mexikói indiánok szerint, kiknek életében kitüntetett szerepe volt/van ennek a sárga növénynek, a kukorica mennyei eredetű, onnan szállt le a Földre. Mi több, a maják úgy tartották: az istenek kukoricakásából gyúrták az első embereket. A kukorica rejtélyes növény, táplál és gyógyít egyaránt, több nép egymástól eltérő kultúrájában játszik fontos szerepet.
A mexikói indiánok babbal együtt készítik a rendkívül tápláló élelmiszert, ami különben zöldségnek minősül.
Kukoricakásából gyúrtak minket az istenek?
Mexikó jellegzetes illata (szaga?) az európai orrnak kissé kellemetlen kukoricaszag. Náluk az étkezés egyik fő alapanyaga a kukorica, illetve az abból készült kukoricaliszt. Az utcákat belengi a kukoricalepény szaga. Mexikó egyik fő tápláléka a kukorica, illetve a kukoricából készült ételek sora. A kukoricalisztből lapos lepényt sütnek, ezt hívják tortillanak, és ezeket eszik különböző módon, különböző töltelékekkel. A tölteléket csípős szószokkal, úgynevezett salsaval is meg szokták bolondítani.

Sárga szemű csemege

De érdekes, hogy a magyaroktól, az erdélyiektől sem idegenek a sárga szemek. Elődeink asztalán a kásafélék részaránya a táplálkozásban igen nagy volt, a századfordulón a puliszkát akár naponta többször is fogyasztották, különösképpen a 16-17. századi magyar népi táplálkozás elmaradhatatlan részét képezte. Erdélyben a tört puliszkát télen-nyáron naponta főzték,  s ették egyszer-háromszor. Mindennapiságát tükrözi, hogy a másutt is ismert szerkezetű szólásban, amely a gyermeknek jelzi, hogy még várnia, nőnie kell, itt ez az étel szerepel: Sok puliszkát kell még addig megenned!

Most van a szezonja

Nem véletlen, hogy nálunk tengerinek is hívják, ugyanis a kukorica a XVI. században a tengeren túlról, Mexikó felől egész Dél-Európában elterjedt, majd meghódította az egész kontinenst. Török közvetítéssel került hazánkba. Innen a másik név, a törökbúza.
Ember nélkül már nem lenne képes tenyészni, a lényeg, a szemek ugyanis maguktól nem tudnak kiperegni a torzsából. Érdekes, hogy a kukoricának a tenyésztés során fehér, sárga, rózsaszín, piros, sőt kék szemű alfajai is létrejöttek. A kemény szemű fajták termését lisztté őrölve is fogyaszthatjuk. Más az íze és állaga a takarmánykukoricának, és a puha, főzésre alkalmas csemegekukoricának. A XIX. századtól ismert csemegekukorica édesebb, keményítő helyett több cukrot tartalmaz. Június végétől jelenik meg a piacokon, augusztus, szeptember végén fejeződik be a szezonja.

Mi benne a jó, mitől értékes?

A csemegekukorica friss szemeiből 100 gramm 90 kalóriát, a szárítottból 330-360 kalóriát (1300-1400 kJ) adhat. A friss szemek 75% vizet, 3-10 g fehérjét, 4,3 g zsírt és igen sok, 15-17 g szénhidrátot, többek között glükózt, fruktózt és szacharózt, valamint összetett szénhidrátokat, keményítőt és 1,8-2,8 g növény rostot tartalmaznak.
A vitaminok közül 140-180 mg A-vitamint lelhetünk benne. Szép sárgás színét nagyrészt béta-karotin tartalmának köszönheti, ebből jó néhányszor tíz mikrogrammot szállít számunkra. Van benne továbbá B1 (vidámság-vitamin)  és B2-vitamin. Kimutatható benne a B6-vitamin, melyre bőrünknek van nagy szüksége, és növeli a nyálkahártyák ellenállóképességét, kevéske C és kevés, 2 mg E-vitamint is tartalmaz, nyomokban K-vitamin is mutatható ki belőle.
Az ásványi anyagok közül említésre méltó a nátrium, kálium, kálcium, magnézium, foszfor, a  kén. A nyomelemek közül viszonylag sok 1,5-2,5 mg vas, 2,5 mg cink, réz mangán van benne. A kukoricaliszt gluténmentes, ennélfogva lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Kiemelendő tartalmából egy olyan vegyület, melyaz agyi információátadás egyik kulcsmolekulájaként különösen 40-50 éves kortól hasznos a szellemi frissesség megtartásához. A stresszhatások, az idegesség és depresszió kivédésében is fontos.

Barátja a bab

Tudják a mexikóiak, miért jó babbal párosítani! Mert ez a duó optimális arányban tudja biztosítani a szervezet számára a tápanyagokat. Szénhidrát-összetétele elősegíti a vércukorszint megfelelő szabályozását.
A kukorica gyógynövény is. Levelének és gyökerének főzete fájdalmas vizelés, húgyúti és hólyagpanaszok esetén ajánlott. Vesehomok- és vesekő megelőző szer.
A torzsavirágzat bibeszálait, azaz a kukoricabajuszt még a megporzás előtt érdemes szedni, mert egyébként a megporzás és a magok érése után szedett kukoricabajusz hashajtó hatású. Egyébként a belőle készült teát vízhajtó, enyhén élénkítő és értágító hatása miatt fogyasztják. A bajuszt még cukorbajra is ajánlják. A torzsa főzete orrvérzés, erős havivérzés esetén lehet hatásos. A magok is vízhajtó és enyhén élénkítő hatásúak, borogatás készülhet belőle fekélyek, duzzadt, fájdalmas ízületek befedésére, szemölcsök kezelésére. Tumorellenes szer hírében is áll, vércukorszint- és vérnyomáscsökkentő hatását jelenleg kutatják.

Hogyan fogyasszuk?

A kukorica keményítő- és cukortartalma adja jellegzetes picit édeskés ízét, ami sós és édes ételek készítésére egyaránt alkalmassá teszi. A kukoricának szinte minden része jó valami ételre. Kicsi, legfeljebb 8-10 cm-es még éretlen torzsája zöldségként nyersen, vagy főzve, ecetes, citromos salátalével is fogyaszthatók, bár nálunk inkább éretten főzve, sütve, pattogtatva vagy megszárítva lisztnek megőrölve szeretjük. A friss csöveket egyszerűen megfőzve, vajasan, fűszeresen, sózva vagy pedig grillezve ehetjük. A főtt kukorica ízesebb, ha tisztítás után a burokleveleket a csövek mellé helyezzük a főzővízbe. Van, aki sós vízben főzi, van, aki nem. Pazar könnyű saláta, zöldségköret lehet belőle.

Pattog, robban

A főtt kukoricának szánt csöveket legfeljebb két napig tároljuk hűtőben. Megfőzve további egy-két napot eláll, ha nem hagyjuk kint a melegben, ahol könnyen megsavanyodik.
A kukoricaszemekből kivont keményítőből hintőpor, púder alkotóelem készül.
A származását tekintve több ezer éves pattogatni való kukoricát csak a múlt század vége óta termesztik nagyobb területen, elsősorban őshazájában, Amerikában. Magyarországon az 1970-es évek közepétől mutatkozik számottevő érdeklődés iránta. Táplálkozási értéke elmarad a csemegekukoricáétól, de étrendi hatása igen jó. Főleg csemegeként fogyasztják. Felhasználási köre az édesipar területén egyre bővül. A szemek a takarmánykukoricáéhoz hasonlóan átlagosan 80% szénhidrátot és 12% fehérjét tartalmaznak. Tápértéke a kipattogott szemek térfogatához képest kicsi. S hogy mitől pattog? A hevítéskor keletkező gőz a vastag, üveges részen nem tud áthatolni, s a szem valósággal szétrobban, térfogata sokszorosára gyarapodik.
A szárított kukoricaszemekből készült dara, durvább szemű és finomliszt is sokoldalúan felhasználható.Az általában darából készülő kukoricakása vagy puliszka ma a modern ember asztalára is kerül. Híresek az erélyi, a magyar és az olasz receptek (ott polenta a neve).
A reggeli cornflakes, a sós és édes pattogatott kukorica ravasz, már nem kevés kalóriát tartalmaz. A kukoricaszemekből kivonható kukoricaolaj főzésre, sütésre, salátaöntethez egyaránt kiváló.
 
A sokoldalú puliszka

Fazékban vizet forralunk, pici sóval, és kukoricalisztet, vagy apró szemű darát csorgatunk bele a víznek kb. háromnegyedéig, már azonnal kavargatjuk, mert gyorsan elkészül és lekapja. Hogy sima legyen, legjobb habverővel kutyulgatni. Ha a szaga édeskés illatú lesz, megduzzad, akkor készen van. Gyorsan készen van, igen laktató.
Tejes puliszka: forró vízbe mártott gömbölyű kanállal egy tálba szaggatjuk, hideg tejet adunk hozzá, lehet cukrozni.
Létezik sajtos rakott puliszka: egy tűzálló tálba először puliszkát, majd forró zsírt, friss tehéntúrót, reszelt sajtot rakjunk, majd kezdjük elölről. Előmelegített sütőben mérsékelt tűzön 10 percig sütjük. A puliszkát tej helyett tálalhatjuk tejföllel vagy joghurttal.

Szilvaízes tekercset is készíthetnünk. Kinyújtjuk sütőpapírra a puliszkát 1 cm-re. Megkenjük a szilvaízzel és feltekerjük. Tálaláskor fahéjas cukorral hintjük meg.
Sokan szeretik sült szalonnával, hagymával.

A puliszkát, málét különben mindenféle mártásos húsételhez tálalhatjuk gusztusosan szaggatva, vagy hús nélkül bármilyen szafttal köret gyanánt. Szép sárga színe miatt is jól mutat a tányéron. Kóstoltassuk meg a gyerekekkel is, fog nekik ízleni ez az ősi, egészséges tápláló étel – és sok-sok társa.

 


 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja