SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az éjszakai ágybavizelés ne legyen akadálya a nyaralásnak

Családinet [cikkei] - 2004-06-02
Az éjszakai ágybavizelés (enuresis nocturna) sok kisgyereknek keseríti meg a nyári szünidőt.

Az éjszakai ágybavizelés ne legyen akadálya a nyaralásnak
Szégyenletesnek képzelt betegségük miatt nem mernek táborozni, nyaralni utazni; kénytelenek a szünidőt otthon tölteni. A Száraz Éjszakák, Derűs Nappalok Alapítvány célja felhívni a szülők figyelmét: ne halogassák a kezelést, ne várjanak arra, hogy gyermekük kinövi a betegséget. A probléma a legtöbb esetben kezelhető, nem szükséges lemondani a nyári pihenésről, szórakozásról!


Várva várt vakáció...?

A nyári vakáció közeledtével sok gyermek nem az önfeledt szórakozásra, nyaralásra, táborozásra készül. 90 000 család életében ez az időszak sem sokban különbözik a többitől: a rendszeres éjjeli ágyneműhúzás, lepedőcsere a nyári hónapok során sem marad el. A legtöbb szülő éppen ezért nem meri elengedni gyermekét táborozni. Pedig egy-egy táborozás, több napos túra alkalmával csökken az éjszakai ágybavizelés veszélye. Az új környezet és élmények hatására a gyermek éberebben alszik, ezért nagyobb valószínűséggel ébred fel, mielőtt a baj bekövetkezne. Azoknál a gyermekeknél, ahol az orvos gyógyszeres kezelést javasolt, a napi adagok átmeneti, a tábor idejéig tartó megemelése szintén jelentősen csökkentheti a bevizelés veszélyét.

Nemzetközi adatok szerint az 5-14 éves korosztály átlagosan 7%-a szenved éjszakai ágybavizelésben (enuresis nocturna). A statisztika alapján azonban az 5-6 évesek 15-20%-a is érintett lehet. Ez a riasztóan magas az arány az életkor előrehaladtával javul, de a fiatal felnőttek esetében is 1% körüli. A szakemberek legfontosabb tanácsa, hogy a szülő ne várjon arra, hogy a probléma magától elmúlik. Bár a betegséget a legtöbb esetben nem súlyos funkcionális vagy szervi elváltozás okozza, ez mégis jelentős problémát jelent gyermeknek és családnak egyaránt.

A leggyakoribb kiváltó tényezők között a vizelet mennyiségét szabályozó rendszer zavara, a húgyhólyag beidegzésének rendellenességei és húgyúti gyulladások szerepelnek. A betegség a legtöbb esetben jó eredménnyel kezelhető akár gyógyszeres, akár nem gyógyszeres terápiával is. Legtöbbször azonban a kis betegek el sem jutnak az orvoshoz, a családok igyekeznek titokban tartani a gyermek betegségét. Mindezek következményeként a gyermek zárkózottá válik, nehezen illeszkedik be új környezetbe, önbecsülése és önértékelése jelentősen sérül, súlyosabb esetben pedig maradandó lelki károsodás érheti.

Alapítványi segítség

A Száraz Éjszakák, Derűs Nappalok Alapítvány azért jött létre, hogy felvilágosító munkával segítse az éjszakai ágybavizelésben szenvedő gyermekek gyógyulását.

Honlapján (www.szarazejszakak.hu), valamint mobil info-vonalán (06-20/478-53-30) keresztül nyújt segítséget a szülőknek a megfelelő szakrendelő kiválasztásában, információt ad a betegségről, valamint a lehetséges kezelési módokról. A tapasztalatok szerint erre nagy szükség van, mivel a gyógyulást sokszor a szülők tájékozatlansága is akadályozza. Jelentős részük a betegséget egyértelműen pszichés eredetűnek tekinti (holott ez csak az ötödik leggyakoribb kiváltó tényező), így ha fel is keresett orvost a panaszokkal, az elsősorban pszichiáter, nem pedig az éjszakai ágybavizelés kezelésében jártas szakorvos (pl. gyermek nefrológus) volt. Az sem ritka, hogy a kezdeti sikertelenséget látva nem folytatják az előírt kezelést. Fontos tudni, hogy sok múlik a gyerekek, illetve a hozzátartozók együttműködési készségén, kitartásán: a sikeres kezelés sokszor hónapokon át elhúzódhat!

Hurrá, nyaralunk!

Van azonban kifejezetten az ágybavizelős gyermekek számára szervezett üdülési lehetőség is, az Enuresis-tábor, ami idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre. A gazdag szabadidős programokkal tarkított nyaralás mindenképpen új élményt jelent a gyerekek számára, hiszen panaszaik miatt "normál" táborban nem vehetnek részt, mivel félnek a megszégyenüléstől. Nagyon fontos az is, hogy a gyerekek a program során megtapasztalják, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal, hiszen más is küzd ugyanazzal a gonddal.

"Tapasztalataink szerint a gyerekek megnyílnak egymás előtt, nyíltan beszélnek gondjaikról. Elmondják tapasztalataikat, tanácsokat adnak egymásnak" - vázolja a tábor előnyeit dr. Györke Zsuzsa, a baranya megyei Kerpel-Frónius Ödön Gyermekkórház nefrológus főorvosa, a táborok egyik szervezője.

 

forrás: www.ma.hu
Fotó: foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja