SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mikor kell szakemberhez fordulni, ha megváltozik a gyerek viselkedése?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-04-26
Mosolygós és cserfes gyerekünk egyik napról a másikra teljesen magába fordul. Elkezdi rágni a körmét, éjszaka bepisil, alvásproblémái lesznek. Ezek mind arra utaló jelek, hogy gyerekünk szorong, hogy küzd valamivel. A probléma gyökere lehet a családban is, okozhatja egy válás, költözés, vagy kistestvér születése, de az is lehet, hogy másról, például iskolai bántalmazásról van szó.
Mikor kell szakemberhez fordulni, ha megváltozik a gyerek viselkedése?

A szülő érzi, hogy mennyire tud hatékonyan segíteni, mikor van szükség külső segítségre

Petrus Márta, coach, író arról beszélt a Reggeli műsorban, hogy mikor kell szakemberhez fordulni, ha megváltozik a gyerek viselkedése. Szerinte nem mindegy, hogy milyen problémát látunk, ez hogy jelentkezik és hány éves korban. Fontos tudni, hogy mi történt a családban, tudjuk-e, hogy mi lehet a háttérben. Egy iskolai bántalmazásnál, ha a kortársai csúfolják például, akkor először a tanárokkal kell beszélni.

A szakember szerint a szülő érzi, hogy mennyire tud hatékonyan segíteni a gyerekének, és hogy mennyire viseli meg őt a probléma.

”Ha úgy látjuk, hogy rajtunk túlnő, a szülő úgy érzi, hogy nem tud igazi segítséget adni, akkor nyugodtan keressünk szakembert, ne féljünk ettől.”

Azt javasolja, hogyha a családban van változás, például válás, akkor pszichológust mindenképp vonjunk be.


Arra utaló jelek, hogy baj van

A kisebb gyerekek még nem biztos, hogy el tudják mondani, mi bántja őket. Sokkal inkább a viselkedésükből veheti észre a szülő, hogy baj van.

Például: 

  • agresszívvá válik a közösségben,
  • magába fordul, pedig régebben sok barátja volt,
  • megváltozik az alvása,
  • bepisil éjszaka,
  • rágja a körmét, csavargatja a haját, tikkel,
  • nagyon anyássá válik, sokat sír.

”Mindig van valami, frontok jönnek-mennek, mindig fogjuk valamire az alvásproblémákat. De ha látjuk, hogy nagyon sokszor felébred éjszaka, nehezen alszik el, ez is egy nagyon erős jel arra, hogy szorong. Bármilyen olyan változás esetén, amikor látjuk, hogy nem is ilyen a gyerekem, érdemes elkezdeni kutakodni” – mondja Petrus Márta coach, író.
 

A leggyakoribb élethelyzetek, amik nehézséget okozhatnak egy gyereknél
 

  • új iskola, óvoda
  • bölcsis, ovis beszoktatás
  • költözés
  • válás
  • kistestvér érkezése
  • iskolai bántalmazás
  • család életében fellépő nehézség: például betegség, halál.
     

Bármi történik, beszéljünk róla!

A legfontosabb, hogy próbáljuk meg első körben megtudni, mi is állhat a háttérben. Kisebb gyerekeknél sokat segíthet a szerepjáték, akár bábokkal, akár legózva, vagy éppen kisautókat kocogtatva megtudakolhatjuk gyerekünktől, hogy mi a baj. Ezekkel a módszerekkel könnyebben megnyílhat nekünk.

Nagyobbaknál pedig jól irányított kérdésekkel áshatunk a dolgok mélyére. A szakember szerint nagyon fontos a beszélgetés a családban, ezért azt javasolja, hogy szoktassuk ahhoz a gyereket, hogy mindent el merjen mondani számunkra.

A mai világban az internet miatt a gyerekek fokozottan ki vannak téve a veszélyeknek.

”A szülők csak azt tudják csinálni, hogy mindig elmondják ugyanazt, mint egy papagáj, elismételjük, példákat hozunk. Nyilván a mi életünkben ez nem volt probléma szülőként, mert nem volt okoskütyü, nem volt internet hozzáférésünk bárhol, bármikor. Nekünk is tanulni kell, de tényleg arra kell tanítani ovis kortól a gyerekeket, hogy őszintén mondjon el mindent.”

Ha valami rosszat csinál a gyerek, például lever valamit, ami összetörik, vagy megütötte egy társát, akkor elmondjuk neki, hogy nem volt helyes, amit tett, de hangsúlyozzuk, hogy nagyon jó, hogy elmondta, mi történt.

Sok konfliktus önbizalomhiányból fakad, ebben is sokat tud segíteni egy szakember, ahogy abban is, hogy megtaláljuk a probléma gyökerét és megoldjuk azt.

A teljes beszélgetés itt visszanézhető:

Indexkép: Depositphotos.com

Olvasd el ezt is: Hogyan oldjuk a gyerek félelmét, szorongását? - A szakértő szerint ez a legrosszabb, amit tehetünk

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja