SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 dolog, amit addig tegyél meg, amíg kicsi a gyerek

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-09-21
Ahogy megszületik a gyereked, mintha kétszer olyan gyorsan telne az idő. Az első évek nagyon hamar elröppennek, ezért minden percét érdemes kihasználni - ha nagyobb lesz, és már nincs kedve a közös programokhoz, nem fogod tudni bepótolni, ami kimaradt. Összegyűjtöttünk 10 nagyon fontos dolgot, amit mindenképp tegyél meg, amíg kicsi a gyereked!
10 dolog, amit addig tegyél meg, amíg kicsi a gyerek

10 dolog, amit addig tegyél meg, amíg kicsi a gyerek


1. Ha játszani hív, akkor tarts vele!

Hajlamosak vagyunk belefeledkezni a háztartásba. Várj, még elpakolok, várj, még főzök, várj, még mosogatok, várj, még teregetek, várj, még felmosok. Mindjárt jövök! Várj, most meg csörög a telefon! Ha felnő, akkor már nem akar majd játszani velünk, és találkozni is ki tudja, hányszor fogunk. Ragadjuk hát meg az alkalmat, nehogy bűntudatunk legyen, hogy nem játszottunk vele eleget kiskorában! Persze ez nem azt jelenti, hogy nem játszhat néha egyedül, de amikor csak tudunk, foglalkozzunk vele inkább, minden más várhat. Például alvásideig.


2. Nézd el neki, hogy mindenhová követ!

Igen, még a Wc-re és a fürdőszobába is. Hiszen neki tényleg te jelented a világot! Gondolj arra, hogy milyen vicces lesz majd ezt elmesélni pár év múlva, akár neki is.
 

3. Mutasd meg neki az élet apró örömeit!

Tanítsd meg neki, hogy ha nem is minden nap jó, de minden napban van valami jó. Tanuljon meg örülni a természet szépségeinek is! Tanulja meg szeretni és elfogadni önmagát! Tanuljon meg szeretetet adni és kapni!


4. Tedd le a telefonodat!

Később talán jogosan kérdezheti majd kamaszkorában, hogy miért zavar téged annyira, hogy folyton a telefonján lóg. Ha csak írt valaki, amit később is ráér megnézni, ha kaptál egy értesítést vagy olyan hív, akivel máskor is ráérsz beszélni, akkor tedd le a telefonodat, nézz a gyereked szemébe és figyelj arra, amit mond! Most ő az első!


5. Nevessetek sokat!

Pavel Danilyuk fotója a Pexels oldaláról


Felkelt este 11-kor, amikor végre azt gondoltad, hogy meg tudsz majd vacsorázni? Ne szidd le, ne bosszankodj miatta! Inkább ültesd magad mellé és nevess azon az abszurd dolgon, hogy itt ültök éjszaka a kanapén és kanalazzátok a joghurtot. Hidd el, sokkal jobb lesz visszaemlékezni mindenre, ha pozitívan állsz hozzá! Ráadásul ha te is nevetsz, ő is nevetni fog veled!
 

6. Mondd el neki, mennyire boldog vagy, hogy az anyukája/apukája lehetsz!

Ha sokszor mondjuk, talán elcsépeltté válik, mégis fontos, hogy tudja, érezze, hallja, hogy szereted és mindenben számíthat rád. Gondolj arra, mennyire vágytál kisbabára, hogy mennyire nagy kaland szülőnek lenni, amiért csak hálás lehetsz!


7. Legyél vele a jelenben!

Miközben a kedvenc meséjét olvasod századjára, ne azon járjon az eszed, hogy még mennyi faladat vár rád, vagy hogy a hátad közepére kívánod a családi összejövetelt. Amíg még kicsi, megteheted, hogy kisautót tologatsz vele a földön, és beleképzeled magad ennek a kicsi kis lénynek a világába, és valóban elhiszed, hogy most piros a lámpa, és szólsz akkor is, ha a sorompó le akar csukódni…


8. Játék helyett élmények

Ne halmozd el játékokkal, mert akkor pont a játszás örömétől fosztod meg! Hiszen a gyerekek mindenből képesek játékot csinálni és mindennel szeretnek játszani. Kitárják a kezüket és máris repülnek. Ilyen egyszerű ez. És miért kéne megvárni a szülinapot, hogy valamilyen közös élményünk legyen? Ugráljunk a pocsolyákban, hemperegjünk az őszi falevelekben, táncoljunk a kedvenc zenénkre! Találjunk ki közös programokat!


9. Mondj nemet, ha szükséges, akkor is, ha nagyon nehéz!

És fordítva: mondj igent, ha szükséges, még akkor is, ha nagyon nehezedre esik!


10. Nézd, ahogy alszik!

Amikor megszületett a kisfiam, a kórházban még éjjel is egyfolytában azt néztem, ahogy alszik. Aztán otthon már sokkal több lett a dolgom, nappal is jobbnak láttam, ha a saját kiságyában alszik, amíg én összeszedem magamat meg a lakást. De aztán rájöttem, hogy mennyire hiányzik a kis szuszogása, az illata, és hogy nézzem alvás közben. Úgyhogy néha beiktattam olyan napokat, amikor alvás közben melléfeküdtem és csak simogattam, néztem ahogy alszik, vagy a kiságya mellé ültem egy székre és onnan figyeltem. Ha nagyobb lesz, erre már nem lesz lehetőség.

Stephanie Pratt képe a Pixabay-en

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja