SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 dolog, amit egy macska taníthat a gyermekednek

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-02-15
Minden kisgyermekes családban előbb-utóbb szóba kerül a kisállattartás. Ha túl vagytok már a hörcsögön, a halakon vagy a tengerimalacon, akkor jöhet egy nagyobb lépés. A macska nagyon jó választás, hiszen sokat taníthat a gyermeknek.
5 dolog, amit egy macska taníthat a gyermekednek

Ha éppen most gondolkodtok azon, hogy milyen háziállatot válasszatok, akkor itt a megoldás!

A macska az egyik legkönnyebben tartható háziállat. Hízelgésével, játékosságával és lustaságával elvarázsolja a gyerekeket. Imádják, hogy nem kell zárt ketrecben tartani, bármikor ölükbe vehetik, követi őket a szobájukba, szabadon lehet vele játszani és gondoskodni róla.

Amellett, hogy szuper játszópajtás, a macska kiváló tanítómester is!
Mit taníthat egy gyermeknek?

 

1.Időgazdálkodás fontossága

A cicáknak viszonylag állandó a napirendjük, de azért képesek alkalmazkodni a család mindennapjaihoz. Mivel éjszakai állatok, ezért meg kell szokniuk, hogy otthon éjjel általában csend van, mindenki alszik. Ez nem is okoz nekik problémát. Az éjszakai vadászatot általában a hajnali órákban pótolják be.

Nagyjából fix napirend szerint élnek. Ha megszoknak egy rutint, akkor ragaszkodnak hozzá. Ez azt jelenti, hogy ha minden reggel és este akkor kap enni, amikor ti is leültök az asztalhoz, akkor rövidesen már előre jelezni fogja, hogy hamarosan közeleg a finomságok ideje. A játék és az alvásidő is viszonylag fix időpontokat jelent, ezért a gyermek is hamar megtanulja, hogy hogyan igazítsa a szabad idejét a cica játékidejéhez. Ha a macska általában délután 5 körül van játékos kedvében, akkor a gyermek tudja úgy alakítani a délutánt, hogy addigra kész legyen a leckéje, iskolatáskája, hogy ezek miatt ne kelljen félbehagyni a játékot.

Ezzel a gyermek is megtanulja a jó időbeosztás fontosságát, hiszen, ha nem végez a feladataival, nem jól szervezi az idejét, akkor bizony a cica is hiába csalogatja játszani.
 

2. Gondoskodás, felelősségvállalás fontossága

A szülők általában azért félnek egy macska befogadásától, mert az bizony nem 1-2 évre szól. A legtöbb cica hosszú évekig elél, ezért mindenképpen hosszútávú döntésről van szó. A gyermek szempontjából azonban a lehető legjobb dolog, hogy ilyen sokáig mellette lehet a kis kedvence, mert neki köszönhetően nagyon sokat tanul a gondoskodásról és a felelősségvállalásról.

A cicák nagyszerű tanítók. Érzékenyen reagálnak a gyermek mozdulataira, gesztusaira. Ha hangosan és haragosan nyúlnak feléjük, akkor sziszegő hangot adnak, felborzolják a szőrüket és jelzik, hogy ez nem tetszik nekik. Legrosszabb esetben el is bújnak hosszú órákra. A gyerekek így megtanulhatják, hogy egyáltalán nem mindegy, hogyan viselkednek. Ha kedvesek, akkor a cica is kedves lesz, ha erőszakosak, akkor őket is elutasítás éri majd. Ez fontos lecke a többi gyerekhez fűződő kapcsolat szempontjából is.
 

3. Tisztaság, tisztálkodás fontossága

Nagyszerű példával tud elől járni egy macska. Ő aztán nem mulasztja el az esti mosakodást, sőt a reggeli fésülködést sem. Minden pillanatot kihasznál a tisztálkodásra.

Egy szemfüles szülő jó példaként említheti az imádott kiskedvenc viselkedését. Ösztönözheti a gyermeket a tisztálkodásra, ha a saját szemével látja, hogy milyen fontos is ez.

A cicák kényesek önmaguk és környezetük tisztaságára is. Nem esznek a tálkájukból, ha koszos, illetve nem használják az almot, ha már túl szennyezett. Ezt az igényességet a gyermek is eltanulhatja a kedvencétől, hiszen ő is tekinthet úgy a szobájára, mint a macska a saját környezetére.
 

4. Törődés fontossága

A szülők legnagyobb félelme, hogy a gyermek hamar ráun az újdonsült kedvencre, és szegény magányos, elhagyatott lesz.

Beszélgessetek sokat arról, hogy a macska a család része, és neki ugyanúgy szüksége van a szeretetre és a törődésre, mint magának a gyermeknek. Vonj párhuzamot a gyermek saját életével, vegyél konkrét példákat a mindennapjaitokból, hogy pontosan megértse mire gondolsz.

Magyarázd el neki, hogy amikor ő nagyon unatkozik, akkor minden vágya, hogy leülj vele társasozni. A macska ugyanígy érzi magát, amikor játékért könyörög. Mutass rá, hogy neki milyen rosszul esik, ha éppen nincsen időd, vagy várnia kell, amíg végzel a feladatoddal. Ha képes felidézni ezeket az érzéseket, akkor bele tudja élni magát a cica helyzetébe, és sokkal nagyobb szeretettel fordul majd az irányába.

Legyen a játékidő a mindennapok része. Eleinte lehet, hogy még neked is le kell ülnöd vagy ott kell lenned, de ha következetesen beiktatjátok minden nap a játékidőt, akkor a gyermeknek előbb-utóbb már természetes lesz. De nem csak neki! A macska is hamarosan megtanulja, és bizony jelezni is fogja, ha itt az idő.

5. Önbizalmat erősít

A gyerekeknek a macska igazi társ lehet. Nem ítélkezik, nem bánt, nem sérteget, csak meghallgat. Neki mindent el lehet mondani, vele mindent meg lehet beszélni. Sok kisgyerek tekint úgy a háziállatára, mintha valódi ember lenne. Az érzelmek kifejezésének, megfogalmazásának gyakorlása pedig jó hatással lehet a gyermek önbizalmára.

Ha a gyermek túl félénk, nem megy neki jól a hangosolvasás vagy a versmondás, akkor kérd meg, hogy olvasson a macskájának. Ő figyelni fog rá, hozzábújik, és egy kis dorombolással még meg is dicséri. Ettől a gyermek bátrabb lesz, és egyre erősebb lesz az önbizalma is.

 

Kép forrása: Владимир Васильев fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja