SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogy ne legyen csóró és kapzsi felnőtt: így tanítsd meg a pénzzel bánni!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-02-15
A pénz értékének megtanítását nem lehet elég korán kezdeni. Már a totyogó is ismerkedhet a bankjegyekkel, bevásárláskor pedig megmutathatjuk neki, hogy pénzért cserébe kapjuk meg azt, amit venni szeretnénk. Nagyobb gyerekeket pedig már komolyabban is bevonhatunk, mutatjuk, hogyan! A témában Nagy Bálintot, a Pénzcentrum vezető szerkesztőjét kérdeztük.
Hogy ne legyen csóró és kapzsi felnőtt: így tanítsd meg a pénzzel bánni!

Mennyi is az annyi?

Jó, ha tudja a gyereked, hogy pontosan hogy is működik egy háztartás gazdasága. Nagy Bálint, a Pénzcentrum vezető szerkesztője azt mondja, egy papír egyik felére felrajzolhatjuk, hogy milyen kiadásaink vannak, a másik felére pedig azt, hogy melyek a bevételeink. Mindkét esetben tételesen.

A fix költségeket nyugodtan emelje ki a szülő a listán. Érdemes elmagyarázni a gyerekünknek, hogy melyek azok a költségek, amelyek elengedhetetlenek a háztartás működéséhez, ilyenek például a közüzemi számlák. – mondja Nagy Bálint.

Hozzáteszi, hogy arra is fel kell hívni egy gyerek figyelmét, hogyha a kiadás oldal nagyobb, mint a bevétel, akkor mi a teendő.

”Magyarázzuk el, hogy ilyenkor az a cél, hogy a kiadásokat csökkentsük. Például nem veszünk új ruhákat, nem megyünk étterembe, stb. Mondjuk el azt is, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha tartósan fennáll ez az állapot. Ha már veszélyben van a megélhetés, el kell gondolkodni azon, hogy anya vagy apa munkát vált vagy másodállást vállal.”– mondja a szakértő.

A szakértő további tanácsai:

 

Vágyak és szükségletek

Magyarázzuk el, hogy mi a különbség a vágyak és a szükségletek között hétköznapi példákkal. Ha például szüksége van egy új téli bakancsra, mert a tavalyit már kinőtte, azt muszáj megvenni. De ha már van 3 cipője, ami teljesen jó, akkor adódhat olyan élethelyzet, amikor le kell mondania egy új cipőről, hiába tetszik Neki nagyon és hiába szeretné.

Zsebpénz

Érdemes megtanítani arra, hogyha kap egy kis zsebpénzt, akkor annak egy részét, vagy akár az egészet tegye félre. Így felnőttként sem lesz hajlamos arra, hogy fizetés után egyből elköltse a teljes összeget.

+ 1 tipp: Ha a szülő zsebpénzt ad a gyerekének, lehetőleg kis címletekben adja oda, például 1000 forintot adhat két db 500 Ft-os formájában, így a pénz felét máris félre tudja tenni a gyerek.

Pénzügyi célok – spórolás

Az egyik legjobb módja annak, hogy megtanulja a pénz értékét, ha elkezd gyűjteni arra, amire nagyon vágyik. Tűzzön ki magának egy célt, amit szeretne elérni, lehet ez egy olcsóbb játék, vagy akár egy drágább termék, például egy bicikli. Ezzel nemcsak a pénz értékét tanulhatja meg, hanem azt is, hogy hogyan kell spórolni.

Jegyzeteljetek!

Ahogy a háztartás gazdaságáról, úgy a saját zsebpénzéről is vezethettek feljegyzéseket. Írjátok fel, hogy mikor és mennyi pénzt kapott és azt is, hogy mikor és mire költött, így átlátja majd a pénzügyeit és ez is segíthet abban, hogy a továbbiakban jó döntéseket hozzon.

Bevásárlós játékok

Legyen szó Monopoly-ról, vagy egyszerű szituációs játékról, próbáljuk meg játékosan megismertetni gyerekünkkel, a pénzzel kapcsolatos tudnivalókat. De nemcsak játékból vásárolhatunk, amikor elvisszük őt magunkkal bevásárolni, remek alkalom nyílik arról beszélgetni, hogy mi mennyibe kerül, mire van valóban szükség, és mi az, ami csak kidobott pénz lenne. Otthon közösen készíthetünk bevásárló listát, ezzel is megelőzve azt, hogy spontán olyasmikre költsünk, amit később megbánnánk. Erről is beszélgessünk gyerekünkkel.

Reklámok, kuponok, akciók

Nem árt, ha tisztában van azzal a gyerek, hogy melyek a vásárlásra ösztönző reklámok, és hogy hol, milyen formában találkozhat ezekkel. Ahogy a kuponokról és akciókról is érdemes vele beszélgetni és arról is, hogy nem minden az, aminek látszik, ezért alaposan meg kell nézni, hogy az adott terméknek mennyi volt az eredeti ára és milyen kiszerelésben árulták korábban.

Kölcsön

Érdemes bevezetni a hitel fogalmát is. Beszélgessünk róla sokat, hogy mikor lehet erre szükség egy család életében, és hogy mik a veszélyei, buktatói. Élesben pedig ő maga is kipróbálhatja: adjunk Neki kölcsön egy kis pénzt. Ha pedig kamattal adjuk a pénzt, akkor érezheti, hogy mekkora veszteséget jelent kölcsönt felvenni.

Rendelkezzen ő a saját pénze felett!

Bármennyire is nehéz döntés ezt meghozni szülőként, néha lépjünk egy kicsit hátra, és hagyjuk, hogy a saját zsebpénzét arra és akkor költse el, amire és amikor csak szeretné. Tanácsokat adhatunk, de ő rendelkezzen felette. Így ha hibázik is, a saját hibáiból tanulni fog, és felnőttként nagyobb az esély arra, hogy okosabban bánik majd a pénzével.

Adományozzon belőle!

Jó példával segítsünk Neki abban, hogy megtanulja: adni jó. A pénze egy részét odaadhatja egy hajléktalannak vagy bármilyen jótékony célra adományozhat, ami számára rokonszenves. Ha pedig látja, hogy mi is így teszünk, akkor ő is késztetést fog érezni az ilyen jócselekedetekre.

Képek forrása: 

Karolina Grabowska fotói és Asdii Wang, Suzy Hazelwood, Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja