SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért jó, ha a gyereket is bevonjuk a házimunkába?

Családinet [cikkei] - 2018-07-20
Javában tart a szünidő, az iskolások mellett a bölcsis, óvodáskorú gyerekek is több időt töltenek otthon vagy a nagyszülőknél.
Miért jó, ha a gyereket is bevonjuk a házimunkába?

Használjuk ki ezt az időt, és vezessük be őket a házimunka rejtelmeibe! A legjobb, hogy ezzel nemcsak mi, hanem – kutatások szerint is – hosszútávon ők is jól járnak.


A házimunka a boldog felnőttkor záloga?

Jó, ha tudjuk, hogy már tudományosan is megalapozott a gyermekkori házimunka létjogosultsága. Nem csak nekünk jelent segítséget, ha a munkából hazatérve nem kell még levinni a szemetet, megsétáltatni a kutyát, vagy elmosogatni, de az elvégzett munkától a gyerekek is boldogabb felnőttek lesznek – ezt állítja legalábbis a Harvard Grant Study. A University of Minnesota vizsgálata szerint pedig a 20-as éveikben sikeresebbek voltak – például jobb ítélőképesség és a mások szükségletei iránt nagyobb fogékonyság jellemezte őket -, akiket gyermekként, már 3-4 évesen bevontak a ház körüli feladatok elvégzésébe.


Türelemre szükségünk lesz

A gyerekeknek életkorukból adódóan is eltérőek a képességeik, éppen ezért ne számítsunk arra, hogy minden pont úgy fog kinézni, mintha mi csináltuk volna. Ne javítgassuk ki feleslegesen, és ne is kapjuk ki a kezükből azzal, hogy majd mi megcsináljuk, mert úgy gyorsabb lesz. Sokan esnek abba a hibába, hogy a kisgyerekek természetükből fakadó lelkesedését és az utánzás időszakát nem használják ki a tanulásra, vagy később is inkább megcsinálják maguk, mint százszor szóljanak a kamasznak, majd idővel csak azt veszik észre, hogy minden munka rájuk maradt. Bátorítsuk, vonjuk be és tanítsuk türelemmel a gyerekeket, és nem csak a mi feladatunk lesz kevesebb, de a gyerek önbizalma is erősödik, ha az életkorának megfelelő feladatokat sikerrel oldja meg – hangsúlyozza Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője.

  • 2-3 évesek
    Ebben az életkorban még a legegyszerűbb feladatok elvégzésére gondoljunk csak, mint például a játékok elpakolása, esetleg bevetni az ágyát. Teregetésnél segíthet adogatni a ruhákat, kirázni, takarításnál az alsó polcokat nedves ronggyal letörölni. Étkezésnél tegyük az asztalra a tányérokat, evőeszközöket, szalvétát és tanítsuk meg, melyiket hova, melyik oldalra tegye. Az óvodában az önálló öltözésre is szükség lesz, ezt is gyakoroljuk.
     
  • 4-5 évesek
    Önállóan öltözik, beveti az ágyát, megteríti az asztalt. Maga után elpakol. Segít a főzésben: panírozás, sütemény gyúrás, szaggatás. Segít szétválogatni a ruhákat mosáshoz, összepárosítja a zoknikat. Elpakolja a tiszta evőeszközöket, letörli az asztalt, polcokat, segítséggel gondoskodik a házi kedvenc etetéséről.
     
  • 6-7 évesek
    Az összes eddigi házimunka mellett már rábízhatjuk a fürdőszoba takarítás egyszerűbb fázisait is: például a mosdó áttörlése tisztítószerrel és szivaccsal, a tükör tisztítása ablaktisztítóval. Ennyi idősen már kipakolhatja a mosogatógépet – amit nem ér el a helyére tenni, hagyja a gépben vagy a konyhapulton – a mosógépből a szárítógépbe pakolhat, a szárítógépet is kipakolhatja.
     
  • 8-9 évesek
    Az eddigiek mellett új program lehet a porszívózás, illetve a szemét összeszedése és a szemetesek kiürítése a lakásban. A konyhai munkák során egyre inkább bevonhatjuk a főzésbe is, egyszerűbb ételeket megpróbálhat elkészíteni – a felügyeletünk mellett.
     
  • 10-12 évesek
    Ha eddig is kivette a részét a házimunkából, akkor ebben az életkorban már magabiztosan mozog a konyhában, néhány egyszerűbb recepttel - palacsinta sütés, rántotta, saláta, melegszendvics - önállóan is boldogul, és tisztában van a konyhai munkák veszélyeivel, megelőzésével. Maga után elpakol, felmossa a padlót. Kiporszívózza, portalanítja az autót, ablakait letörli, kívül lemossa. Felügyelet mellett gyakorolja a fűnyírást.


Ne siettessük!

A felsoroltak javaslatok, az életkor szerinti ajánlások, nem elvárások – hangsúlyozza Licsár Szilvia.
Soha ne feledjük, hogy minden gyermek más, még testvérek közt is nagy eltérések lehetnek fejlődésben. A lényeg a fokozatosság, hogy a házimunka elvégzése már kicsi kortól kezdődően legyen része a mindennapjainak. A képességeik szerinti feladatok megoldásával, gyakorlással sokat fejlődnek, a megfelelő alapokra építve pedig a későbbiekben könnyebben boldogulunk majd a rá eső feladatok elvégzésével, mintha a kamaszkor egyébként is nehéz időszakában várjuk tőle először, hogy kivegye a részét a házimunkából.

Forrás: jatekliget.hu
Indexkép: pixabay - laterjay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja