SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan neveljünk kedves gyereket?

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2018-03-26
Amikor megkérdezik a szülőket, milyennek szeretnék nevelni gyermekeket, a legtöbben olyanokat mondanak, hogy szeretnék ha felnőve csemetéjük sikeres lenne, vagy boldog életet élhetne. Ritkán válaszolják, hogy "szeretném, ha felnőve kedves lenne másokkal." Pedig a legújabb megfigyelések szerint a kedvesség és a sikeres, boldog élet szorosan összefüggnek.
Hogyan neveljünk kedves gyereket?

Azok a gyerekek, akik kedvesen, segítőkészen és jószívűen fordulnak társaik felé, maguk is boldogabbak lesznek - az empátia révén ugyanis visszahat ránk a boldogság, amit másnak okozunk azzal, ha kedveskedünk, segítséget nyújtunk.

Azok a gyerekek, akik barátságosak és jóindulatúak, hosszú távon népszerűbbek és kisebb eséllyel kezdik zaklatni őket az iskolában. Felcseperedve kiegyensúlyozottabbak lesznek, s mivel sokan kedvelik őket, a sikeres felnőtté válás útja is jobban ki van kövezve számukra. 
 

De hogyan érhetjük el, hogy gyermekeink melegszívűek és emberségesek legyenek?

Emlékszel, amikor gyermeked kisbaba korában sírni kezdett, ha a közvetlen közelében rázendített egy csecsemő vagy egy kisgyermek? Minden lurkó valamiféle egyetemes empátiával a lelkében születik. Persze akkor még kicsinyek ahhoz, hogy beszélgessetek a miértekről, de arra van lehetőség, hogy már akkortól lássa és megtapasztalja: a ti családotok mindig kész kezet nyújtani annak, aki elesett. Ha már egészen pici korától kezdve megfelelő mintát mutatsz számára, nem is lesz túl nehéz dolgod és az alábbi pontok ismerősek lesznek.
 

Családi program

A kedvesség nem egy személy egyetlen tette, sokkal inkább egy család hozzáállása kell legyen. A segítségadás és jószívűség legyen családi szokás! Ha egy barátotok beteg, készítsetek közösen "Gyógyulj meg!"-képeslapot, egy tálca sütit, kérdezzétek meg, miben segíthettek. Az odaúton beszéljétek meg, miért csináljátok, és hogy milyen érzés volt, mikor legutóbb valaki tett értetek valamit.
 

Beszéd

A kedves szavak, udvariasság legyen a vezérfonal, amikor egymáshoz szóltok a családban, legyen sok mosoly és szeretet a mindennapjaitokban. Tanuljátok meg és alkalmazzátok a "varázsszavakat": "Kérem", "Köszönöm", "Sajnálom", "Szeretlek". Természetesen ez nem egyszerű, amikor apával mindketten frusztráltak és fáradtak vagytok, de ekkor különösen lényeges, hogy ne engedjétek a gorombaságot elurakodni a kommunikációtokban. Fegyelmezni szeretettel és kedvesen is lehet, hosszú távon pedig célravezetőbb mint az ordibálás - a hangerőt amúgy sincs egy idő után már hová fokozni.
 

Házimunka

Osszátok fel egymás között a teendőket, már a legkisebbek is kaphatnak valamilyen "fontos" munkát, mint játékszedegetés vagy szőnyegrojt fésülgetés. Az elvégzett munkáért ne feltétlenül járjon jutalom, ezzel ugyanis azt kommunikáljuk, hogy ez egy kellemetlen nehézség, amit le kell küzdeni - sokkal jobb, ha természetes a közösen rendben tartott családi otthon gondolata és csapatmunka a takarítás.

Olvasd el ezt is: Házimunka három évesen? Mégis mire jó?
 

Megbecsülés

Soha ne kritizáld, ha valaki a családotokban igyekszik, még akkor sem, ha aktuálisan csak ront a helyzeten. Ha apa és a lurkók vacsorával várnak, eszedbe ne jusson a rumlis konyha miatt panaszkodni! Ha az apróság megpróbál egyedül hajat mosni, ne szidd le akkor sem, ha bőrradírt vagy arckrémet ken a hajára. Talán apa nem tökéletesen porszívózik, de becsüld meg, hogy eszébe jutott és megtette. Egymás munkáit és törekvéseit mindig szeretettel fogadjátok és dicsérjétek, mondjátok el egymásnak, milyen jól esik a jótétemény.
 

Töretlen optimizmus

Elsőre talán furcsán hangzik, hogy adj rózsaszín szemüveget gyermekeidre, ez azonban nem azt jelenti, hogy eltitkoljuk előle a rossz dolgokat és vattába csomagoljuk a csemeténket. Mindössze igyekezzünk minden helyzetben a legjobb dolgot megtalálni és arra fókuszálni. Elromlott az autó? Legalább sétálhattok egyet az oviig és hallgathatjátok a madárfüttyöt. Odaégett az ebéd? Hiszen ez egy ünnepnap, mert rendelhetünk pizzát. Talán csöpögős, túl romantikus, de öleljétek kebletekre az életet és amit ad, mert a legrosszabb eseményben is lehet találni valami újat, izgalmasat és csodálatosat.
 

Adakozás és önzetlenség

Mindig találni lehetőséget arra, hogy segítsetek a rászorulókon és hogy ennek a fontosságát megbeszéljétek. Szedjétek össze együtt azokat a játékokat, melyekre már nincs szükség és közösen küldjetek cipősdobozt a Mikulásgyárba. Közben beszéljetek arról, hogy vannak gyerekek, akiknek nincs saját szobájuk és csillogó játékaik - azért ajándékoztok nekik ti, hogy örömet szerezzetek. Segítsetek annak, aki útbaigazítást kér, és adjátok át a helyet a buszon az idősebb, vagy valamiért nehezebben mozgó utastársaitoknak. Mint általában, itt is a követendő példa a legfontosabb.
 

Hála

Nagyobb gyermekekkel már meg lehet beszélni, miért jó az életetek és miért lehettek hálásak. Napjainkban sokan élik úgy az életüket, hogy azt gondolják, azért van autójuk, lakásuk, munkájuk és családjuk, mert az úgy mindenkinek jár. Közben elfeledkeznek saját szüleikről, akik olyan szakmát adtak a kezükbe, melyből lehetőségük nyílt ezekre. Hozzáállás kérdése, hogy képes lesz-e hálát érezni bármiért a gyermek, amikor felnő. Ezért időnként beszélgessetek arról, mi jó az életetekben és milyen érzés, hogy számotokra ez elérhető. Nem kell nagy dolgokra gondolni, azért is lehet hálát adni az égnek, hogy napsütéses otthonban ébredtek fel minden nap. Keressétek az örömteli dolgokat és örüljetek a jószerencsének, no meg persze más emberek segítőkészségének és önzetlenségének, mely lehetővé tette!

Nem könnyű feladatra vállalkoztok, ha ilyen életet éltek, hiszen egy vérző világban élünk, ahol egymáson átgázolni, önös céljainkért törtetni divatos és menő. Az önző ember ma már "céltudatos", az akaratos pedig "határozott". Az undokból "magának való", a bunkóból "sajátos humorú", az erőszakosból pedig "kitartó" lett.
Azonban a modern multivilág hiába szépítgeti erénnyé a kellemetlen tulajdonságokat, attól azok még ugyanúgy rosszak, az általuk magasra tört ember sikere pedig rövid életű és hamis - akik nem kedvelik, alig várják, hogy elessen, csak hogy bele is rúghassanak.  Ha azonban gyermekünket szereti a környezete, akad majd mindig, aki a kezét nyújtja neki, amikor megreked a siker és elégedettség felé vezető úton... mivel az jószándékkal, segítőkészséggel és kedvességgel van kikövezve.

Indexkép: pixabay / pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja