SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szorongó gyerekek pótcselekvései - mi lehet az oka a körömrágásnak, és hogyan szoktathatjuk le róla a kicsit?

Németh Noémi [cikkei] - 2017-09-28
A szorongó gyermekek, akik nem élik át a családi biztonság és kiszámíthatóság megnyugtató érzését, gyakran vesznek fel káros szokásokat: például rágni kezdik a körmüket, hajukat. Mire van szükségük ezeknek a kicsiknek és hogyan segíthetünk rajtuk?
Szorongó gyerekek pótcselekvései - mi lehet az oka a körömrágásnak, és hogyan szoktathatjuk le róla a kicsit?

A körömrágás okai gyermekkorban

Szorongás, félelem, a biztonság hiánya: a leggyakoribb okai a körömrágásnak. Az a gyermek, akinek kötődési problémái vannak, aki nem érzi magát biztonságban a világban, akinek hiányzik életéből a kiszámíthatóság, aki fél attól, hogy elveszíti a szüleit, a saját testében keres menedéket és rágcsálni, piszkálni kezdi a körmét, bőrét, haját.

A körömrágás segélykiáltás: azt jelzi, hogy valami olyan lelki nehézséggel küzd a gyerek, amit egyedül nem tud legyőzni, ami miatt folyamatosan oldania kell a ránehezedő nyomást és stresszt - ilyenkor körömrágással és hasonló pótcselekvésekkel tudja lenyugtatni magát.

A leggyakoribb gyermeki félelmek közé tartozik a szülők elvesztése, a félelem attól, hogy nem szeretik, hogy elhagyják, esetleg a bántalmazástól vagy a sötétségtől való rettegés. 
Hogy fordulhat meg olyan egy gyerek fejében, hogy elveszíti a szüleit? Akár olyan egyszerű dolgok is állhatnak a háttérben, mint a sorozatos csalódás és a be nem tartott ígéretek: ha gyakran megtörténik az, hogy nem ér oda időben a szülő az óvodába, iskolába gyermekéért, vagy ha elmaradnak azok a programok, közös tevékenységek, amiket megígértek a kicsinek.


Mikor rágják a körmüket a gyerekek?

A körömrágás legkorábban 4 éves kor körül alakulhat ki, és gyakran a korábbi ujjszopást váltja fel. A leggyakrabban azonban a 6-7 évesek körében fordul elő, ami az iskolakezdéssel járó változásokkal, megnövekedett követelményekkel magyarázható, valamint azzal, hogy jóval kevesebbet mozognak a kicsik, mint az óvodában, így kevesebb lehetőségük van a feszültség levezetésére.

Ha a körömrágás az iskolakezdés után is fennáll, érdemes kifigyelni, hogy a kicsi pontosan

  • Milyen helyszíneken
  • Ki(k)nek a társaságában
  • Milyen beszédtéma közben
  • Milyen egyéb, mindennapos esemény hatására

kezdi el rágni a körmét - ezen a nyomon már el is indulhatunk és kideríthetjük, vajon mitől szoronghat és félhet, mi lehet az az elsődleges probléma, amit kezelnünk kell.

Gondoljuk át azt is, érte-e olyan trauma az elmúlt időszakban, amitől szoronghat? A legszembetűnőbb okok természetesen a válás, költözés, iskolaváltás, de az is előfordulhat, hogy egy rokon balesete, betegsége, vagy kistestvér születése miatt uralkodott el a kicsin a félelem.
 

Hogyan szoktathatjuk le a gyereket a körömrágásról?

A körömrágás gyökerei mindig a lelki problémákban keresendők, így tiltással és egyéb közvetlen praktikákkal nem érhetünk célt hosszú távon. A szigor, büntetés, megalázás csak tovább fokozhatja a gyerekben gyűlő stresszt, ráadásul a tiltással nem a kiváltó okot kezeljük, hanem csak a tünetet, s arra kényszerítjük a gyereket, hogy magába fojtsa a problémát - ez azonban később mint tudjuk, mindig visszaköszön, csak sokkal erőteljesebb formában.

  • A legfontosabb, hogy a kicsi szorongását fel tudjuk oldani, s mivel a félelem okai leggyakrabban a családra vezethetőek vissza, így a szeretett személyek megnyugtató jelenléte, közelsége lehet az egyik legnagyobb segítség.
  • Éreztessük a vele, hogy bármilyen is a viselkedése, feltétel nélkül szeretjük őt.
  • Tudassuk a gyerekkel, mennyire fontos a számunkra.
  • Mindig figyeljünk rá, hallgassuk meg, ha valamit mondani szeretne - ne érezze azt, hogy rá sosincs időnk.
  • Ne spóroljunk a puszikkal és az ölelésekkel, különösen elalvás és elválás előtt, és a viszontlátás örömére sem.
  • Segítsük őt abban, hogy valami más módon vezesse le a feszültséget a körömrágás helyett - például biztosítsunk lehetőséget számára az elegendő mozgásra, sportra.
  • Átmeneti megoldás lehet egy stresszlabda beszerzése is: bár magát a problémát nem fogja megoldani, legalább nem tesz kárt az ujjaiban, ha a puha, gumis labdát szorongatja, és nem a körmeit rágja le tövig - a labda nyomkodása ugyanolyan stresszoldó hatással bír, mint a körömrágás, így meg fogja nyugtatni a gyereket.

A körömrágás a kényszerbetegségek közé tartozik: ha a kicsi már kórosan, szinte megállás nélkül rágja a körmeit, keressünk fel egy pszichológust.

Kép: PublicDomainPictures / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja