SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan szoktassuk rá a gyerekeket a házimunkára?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-08-30
A legtöbb szülő már alig várja, hogy gyermeke annyi idős legyen, hogy be tudjon segíteni a házimunkába - amikor pedig elérkezik az ideálisnak gondolt életkor, a gyerek ellenáll, nyafog, nehéz rávenni bármire is. A probléma valószínűleg az, hogy idáig alulbecsültük a képességeit: hatévesen sem lehetetlen rászoktatni a segítségre, de sokkal könnyebb dolgunk lesz, ha korábban, akár már másfél évesen elkezdjük.
Hogyan szoktassuk rá a gyerekeket a házimunkára?

Konzervatív muszlim családban felnőtt líbiai barátnőm szerint, ha egy háziasszonynak van két-három lánya, akkor neki semmi más dolga nem marad, mint egy fotelból osztogatni az utasításokat. Ha ezt mi némileg szélsőségesnek gondoljuk is, az ellenkező véglet sem feltétlenül kívánatos. Generációk óta egyre kevésbé tanítjuk meg a házimunkára a gyerekeket. Ennek csak egyik oka a kicsi túlkímélése. Ugyanolyan mértékben benne van a türelmetlenség („Hamarabb végzek egyedül”) és a bizalom hiánya is („Úgysem tudja rendesen megcsinálni”).

(Kapcsolódó cikkünk: Házimunka három évesen? Mégis mire jó?)

A titok: kezdjük el a munkára nevelést mihamarabb! Már egy másfél éves is kaphat feladatokat: portörlés száraz ronggyal, a ruhák adogatása teregetéskor, vagy akár a zoknik összepárosítása, amely játéknak is kiváló. Ebben az életkorban már rendet is tudnak rakni maguk után – természetesen még komoly szülői vezetéssel, nem magukra hagyva.

Az óvodás segíthet a ruhák leszedésében és hajtogatásában, vagy a konyhában, a sütés-főzésben (egy szuper recept a közös sütögetéshez: Jópofa Muffinpofa - Muffinmóka). Ez utóbbit nagyon szokták élvezni, igaz, utána rendszerint több takarítanivalónk lesz.

(Kapcsolódó cikkünk: Nem baj, ha koszos lesz a gyerek! - 6 ok, amiért engedned kéne, hogy összepiszkolja magát)

A kisiskolásra már komolyabb feladatokat is rábízhatunk: saját ruhái elpakolása, reggelenként az öltözék kiválasztása, asztal lepakolása étkezés után. Egy hétéves már nagy segítség lehet a bevásárlás utáni hazacipekedésben is, de célszerű ilyenkor hátizsákot adni rá, mert a szatyor még nem áll neki kézre (arra azért persze figyelnünk kell, hogy ne terheljük túl).

Számtalan előnye van, ha a gyerek megtanulja, hogy neki is vannak kötelezettségei a családban. Tanul így felelősségvállalást, tiszteletet, önállóságot, sőt még az izomzata is fejlődik. Kecsegtető kilátások, ugye? A következő tippek segíthetnek a gyerek házimunkára szoktatásában:


1. Legyen választási lehetősége!

Bár maga a házimunka nem a világ legszórakoztatóbb tevékenysége, talán te is tudsz mondani egy-két olyat, amit szívesen megcsinálsz, és olyat is, amit folyamatosan halogatsz, mert soha nincs kedved hozzá. A kicsi gyerekkel sincs ez másképp. Kezdetben csak olyan feladatokkal bízd meg, amiket örömmel végez el.


2. Konkrét utasítások

A legtöbb kisgyerek még nem igazán tudja értelmezni a „Rakj rendet a szobádban” felszólítást. Fogalmazz konkrétabban! „Pakold be a plüssállatokat a dobozba, a kisautókat pedig a polcra.” (További hasznos tanácsokért olvasd el ezt is: Hogyan vegyük rá a gyereket, hogy rendet rakjon?)


3. Motiváció

Bár a legtöbb szakember nem javasolja, hogy a kicsik pénzt kapjanak a segítségért, azért némi jutalmazási rendszer beválhat. Az óvodában szívesen adnak matricát a szépen pakoló gyerekeknek, ezt otthon is bevezethetjük. Nagyobbaknál kialakíthatunk egyfajta pontozási rendszert: a megfelelő mennyiségű és nehézségű munka elvégzése után kaphatnak valamilyen kedvezményt, például tovább maradhatnak kint a barátaikkal.


4. Pontos menetrend

Készítsünk táblázatot, a kicsiknek sok képpel illusztrálva, amelyen napokra lebontva láthatóak az aktuális, személyre szabott feladatok. Így a falra vagy a hűtőre nézve bárki láthatja, mit kell még elvégeznie aznap.


5. Ne büntetés legyen!

Lehetőleg ne azt találjuk ki büntetésnek, hogy a rosszalkodó gyereknek kell aznap elmosogatnia, mert így nagyon hamar ellenérzései alakulhatnak ki a házimunkával kapcsolatban. Az – akár véletlen – tettek következménye azonban nem büntetés. A kakaót az törölje fel, aki kiöntötte, egyszerűen csak azért, mert így való.


6. Dicséret

Alapvetőnek tűnik, mégis sokan elfeledkeznek róla. Akkor is dicsérjük meg a gyereket, ha a kiosztott feladatot legjobb tudása szerint elvégezte, ha pedig anélkül tett meg valamit, hogy megkértük volna rá, még jobban kiérdemli az elismerésünket. Nem számít, hogy minden este figyelmeztettük eddig a rendrakásra, ha egyszer csak elvégzi külön felszólítás nélkül, az hatalmas szó. Ilyen esetben legyünk rá nagyon büszkék, és ezt mindenképpen adjuk a tudtára!

Fotó: Jenny Lee Silver / flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja