SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ahol nincs kiabálás, se büntetés, mégis tisztelettudóak a gyerekek: a japán gyereknevelés titkai

Szász Anna [cikkei] - 2017-05-30
Ha azt mondom: Japán, mi jut eszedbe elsőként? Magas technológiai fejlettség? Az ízletes és különleges étel, a sushi? A csodálatos japánkertek?
Tudtad, hogy gyereknevelésben is élen járnak? Hogy csinálják?
Egy mini, japán, virtuális utazásra invitálunk, ahol bepillantást nyerhetsz a sajátos gyereknevelés rejtelmeibe, ahol láthatod, milyen szoros a családi kapcsolat a különböző generációk között, és azt, hogyan érik el mindezt. Öveket becsatolni, indulunk!
Ahol nincs kiabálás, se büntetés, mégis tisztelettudóak a gyerekek: a japán gyereknevelés titkai

Néhány szó Japánról

Tény és való, hogy Japán igen magas fejlettségi szinten áll, a banki szektor, a telekommunikáció, az ingatlanok, a közlekedés vezető ipari ágazatok. Japán a világ második legnagyobb gazdasága. Vezető nemzet az orvostudomány, a technológia, a tudomány területén is. A Japán szigetcsoportot körülbelül 127 millióan lakják.
Oktatási rendszerük nemzetközileg is sikeresnek és hatékonynak mutatkozik. A rendszer
hasonló, mint hazánkban, a tanítási napok száma azonban jóval több, 2012-ig szombatonként is kötelező volt bejárni az iskolákba.
De vajon mitől annyira sikeres az oktatás? Miért tisztelik sokkal jobban tanáraikat a japán gyerekek, mint más országokban?
 

Szülői figyelem

Nemrégiben Ázsia közkedvelt üdülőhelyén, Thaiföldön nyílt alkalmam megfigyelni az idelátogató japán családokat. Rengeteg országból érkeznek ide turisták, különböző szokásokat hozva magukkal.
A japánokra többnyire a fegyelmezettség volt jellemző. A gyerekekkel nem kiabálnak, szeretettel fordulnak feléjük. Ha a kis lurkó rossz fát tett a tűzre, elég, ha csak szemmel és hanglejtéssel jelzik ezt felé. Nem korlátozzák, ha valamiért hisztizne, kedves, nyugtató szavakkal próbálják jobb belátásra bírni.
A felnőttek arcáról sok mindent nem lehet leolvasni, az érzelmeiket nem erős gesztusok, megnyilvánulások formájában fejezik ki. Kimutatják érzéseiket, de sokkal szerényebb formában.

Japánban a gyereknevelés több évszázados hagyományon alapul. Akkoriban az anyák, ha dolgozni mentek, vitték magukkal a gyerekeket. Egyfolytában beszéltek hozzájuk, kommunikáltak velük, elmondták, mit szabad és mit nem.
A gyerek egy-két éves koráig szinte mindig az anyja karjában, vagy hátán van. Ez az állandó testi és lelki kontaktus nagyon jó hatással van a kisgyermek érzelmi, szellemi életére, fejlődésére. Sosem kell egyedül lennie, szeretetben és boldogságban nevelkedik, mindent megkap, amire csak szüksége van, de legfőként a szülői szeretetet, tiszteletet.
Könnyebben és hamarabb sajátít el dolgokat, nyitottabbá válik. Jellemző a japán családokra a generációk együttélése, így nem csak a szülők, de a nagyszülők irányába is kialakul a kötődés, a tisztelet.
Kiabálást, ingerültséget ritkán tapasztalni a japán nevelésben. Büntetést és negatív megnyilvánulást nem használnak. Ezt a végtelen türelmet és odafigyelést, pozitív nevelési kultúrát kellene nekünk is elsajátítani, ami persze nem könnyű feladat.
Az eredmény viszont önmagáért beszél. A gyerekek már a kezdet kezdetén megtanulják tisztelni a szüleiket és egymást. Az óvodákban játékosan tanítják a gyerekeket, odafigyelnek rájuk, igyekeznek normális mederben tartani érzelemvilágukat. Megtanulják azt is, hogyan bánjanak az idősekkel, és az élővilággal.
A japánoknál nem terjedt el a bölcsőde és óvoda rendszer, mert az anyák általában nem mennek vissza dolgozni a szülés után. A gyerek nevelése lesz a legfontosabb életükben, ennek ellenére vannak azért óvodák is.
 

Irány az iskola

A gyerek tehát egészséges önbizalommal és önértékeléssel, tisztelettudóan indul az iskolába. Az általános iskola lazább, szelídebb, a tanárok hatalmas türelemmel fordulnak a gyerekek felé. A középiskolában nagy a megfelelni akarás a diákokban, mindenki igyekszik kihozni magából a maximumot. A tanórák végén a tanulók együtt takarítják az iskolát, rendszeretetre, tisztaságra nevelve ezzel őket.
A felsőoktatási intézményekbe bekerülni nem könnyű, de ha sikerült, akkor elvégezni már sokkal egyszerűbb feladat. Ekkor kerül ki a gyermek a nagybetűs életbe, ahol szorgalmas, kitartó, rendszerető és tisztelettudó munkaerő lesz belőle.

Összességében elmondhatjuk, van jó pár dolog, amit érdemes elsajátítani a japán nevelési módszerekből. Mit kapnak a gyerekek a szüleiktől?

  • Türelmet
  • Tiszteletet
  • Szeretet
  • Figyelmességet
  • Pozitív megerősítéseket
  • Szabad, boldog gyermekkort
  • Szoros kapcsolatokat

Nem „nagy” dolgok ezek, mégis sok gyerek van, akiknek kevés jut mindebből. Pedig olyan hamar elillan a gyermekkor, egy szempillantás alatt felnőnek, kiröppennek a családi fészekből, és eljön az idő, amikor nekünk lesz szükségünk a támogatásukra. Ha gyerekkorukban nem sajátították el a fentebb felsorolt készségeket, nem volt előttük jó példa, akkor nehezen várható el, hogy felnőttként így viselkedjenek. Pedig sokkal élhetőbb egy olyan társadalom, ahol az emberek kölcsönösen tisztelik egymást, odafigyelnek magukra és a másikra is. 
 

Sorozatunk eddigi részei:

Indexkép: skeeze/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja