SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért kellene tiszteletre tanítanunk a gyerekeinket?

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2021-11-09
Egy megfoghatatlan, láthatatlan viszonyulásra gondolok, aminek a hiánya romba dönt minket, amire óriási szükségünk van, és mégsem tudjuk igazán kifejezni, hogy milyen módon kellene megnyilvánulnia. Ha nincs, az mélyen érint és sért minket. Vitázunk róla, hogy kinek és miért jár egyáltalán, hogyan lehet ezt kiérdemelni és milyen teljesítmény kell az eléréséhez. Vitázunk arról is, hogy miért pont az időseknek járjon több belőle, és mennyire fontos, hogy a gyerekek személyiségét és határait is tiszteljük.
Miért kellene tiszteletre tanítanunk a gyerekeinket?

Tisztelet: hiányzó árucikk, vagy értékvesztett termék?

A tisztelet tulajdonképpen az a viselkedés, amely a másik ember méltóságát biztosítja, legyen az gyerek, vagy felnőtt. A méltóság pedig olyan alapvető emberi jog, amihez a legvégletesebb helyzetben is ragaszkodunk, még a betegágyban, szüléskor, haldokláskor is, a legvégsőkig. Még a halott is… A méltósághoz való jogunkat a legmagasabb jogszabályaink is biztosítják. Csak tiszteletben élve tudunk teljes és alkotó módon létezni.

Ha a tiszteletről beszélünk, könnyen az lesz belőle, hogy régen minden jó volt, most meg már nem jó semmi: „Fiatalságunk rosszul nevelt, fittyet hány a tekintélyre és semmiféle tiszteletet nem tanúsít az idősek iránt. (…) Egyszerűen kiállhatatlanok”  - írta Szókratész. Már kétezer évvel ezelőtt is keveselltük a tiszteletet… A téma azzal a kísértéssel is járhat, hogy parázs vitát szítson a nemzedékek között, vagy didaktikus fejtegetésbe menjen, ami felett csak az unalom szárnyal.

Mert nem jól tesszük fel a kérdést.

A jó kérdés szerintem valójában ez: a tisztelet érdem, vagy szükséglet alapú viszonyulás?
 

Tiszteletet vajon azért tanúsítunk felnőttek, idősek, gyerekek, fiatalok, alacsonyak, magasak, vékony emberek, testesek, szeplősök, szemüvegesek, Nobel-díjasok, és hétköznapi munkákat végzők felé, mert ők valamit kivívtak, felmutattak, mert elértek egy meghatározott életkort - vagy azért, mert a tiszteletre mindenkinek végtelenül nagy szüksége van?

Változtatna-e valamin, ha elfogadnánk azt, hogy a tisztelet alapja nem az érdem, hanem a szükséglet? Hogy azért adjuk meg valakinek, mert kell?

tisztelet az idősekkel szemben

Kép: Depositphotos.com


A tisztelet egy evolúciós termék, melyhez a társadalmi túlélésünk miatt van szükségünk

A tisztelet a maga külsőségeivel: „Köszönd meg!”, „Köszönj!”, „Ne vágj bele a másik szavába!”, „Ne lógj át a melletted lévő székére!”, „Kérj bocsánatot!” csak közvetítő közeg, és nem is elég a méltóságunkhoz.

A valódi tisztelet az, amikor az udvarias viselkedés és kommunikáció ahhoz a tapasztalathoz juttat minket, hogy olyasmit nyújtottunk a másik ember számára, amire olyan szüksége van, mint a falat kenyérre. És mivel megkapta, teljes értékű emberként tud működni, felszabadul arra, hogy adni tudjon, és így tudunk egymás javára lenni.

A tisztelet nem csak illemszabály és fegyelem. Ezek eszközök, melyeknek a segítségével egy evolúciós szükségszerűséget éltetünk, és adunk tovább.
 

„Tisztelet nélkül csak legázolni tudjuk a másikat” – írta Müller Péter. Egymás legázolása viszont nem szolgálja a túlélésünket. A családi kapcsolatokban, és a társadalomban is csak akkor van stabilitás, ha jelen van a tiszteletadás.

Nem azért kell tisztelnünk egymást, mert valamit elértünk, felmutattunk, kivívtunk: hanem azért, mert a tisztelet létszükségletünk. A világ szinte összes vitája, háborúja határátlépésről, vagyis a tisztelet hiányáról szól. Ádáz válóperek valódi hajtóereje sokszor nem is az anyagi kérdés, hanem az, hogy a felek tisztelet iránti szükséglete nem elégül ki. Mediátorok gyakori élménye, hogy a haragot a másik ember iránt a tiszteletlen viselkedés, és az e mögött húzódó közöny táplálta. A tisztelet iránti vágyunk nem is igény, hanem erős szükséglet!

A Maslow-féle szükséglethierarchia piramisában a tisztelet az előkelő negyedik helyet foglalja el. Az elmélet szerint a fizikai szükségleteink kielégítésétől az önmegvalósításig vezető úton a tisztelet és elismerés az, ami átvezet minket, tehát ezek nélkül nincs út a teljes emberré váláshoz.

Aki ezzel tisztában van, és elfogadja a tisztelet hatalmát, könnyebben boldogul a kapcsolatok útvesztőjében. Ezért kell tiszteletre tanítani a gyerekeinket, és elsősorban példamutatással.

Tiszteletet mutatni valaki felé azt jelenti, hogy megbecsüljük, értékeljük őt. Azért értékeljük, mert ember, és azért tiszteljük, mert emberek vagyunk mi is. Nem kell hozzá teljesítmény, nem kell kor, nem kell magas állás, gazdagság, karrier. Saját jogon jár mindannyiunknak.

A tisztelet mögött nem az a jó kérdés, hogy tiszteletreméltó-e, aki kapja.

Az a kérdés, kinek tekinti magát az, aki adja.

Tisztelet a kivételnek.

Is.

Kép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja