SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Megérteni. Elfogadni. Segíteni. - Autizmus" - Film az autista gyermekékért

Családinet [cikkei] - 2017-05-16
Az Út a Mosolyért Alapítvány és az Északi Támpont Közhasznú Egyesület azzal a céllal készített filmet, hogy az autista spektrum zavarral élő gyerekek hétköznapi problémáit egy autista gyermeket nevelő családon keresztül mutassa be. A film rávilágít, hogy miért ennyire fontos egy speciális vizsgálóközpont kialakítás. Az alapítvány célja, hogy egy Közép-Európában is egyedülálló autista ellátóközpontot hozhasson létre a Heim Pál Gyermekkórházban.
"Megérteni. Elfogadni. Segíteni. - Autizmus" - Film az autista gyermekékért

A három gyermeket nevelő Matula család élete teljesen megváltozott, amikor kétéves kisfiúknál diagnosztizálták az autizmus spektrum-zavart. Eleinte beszédfogyatékosságot állapítottak meg nála, de a végső diagnózis előtt már tudták, hogy valami egészen mással állnak szemben. Az autizmussal.

Az autizmussal élőknek nehézkes vagy alacsony szintű a mentalizációs készségük, a környezetükben élők reakcióit, szándékait nem tudják meghatározni, és ez az, ami nagyon nehézzé teszi számukra a világban való tájékozódást.” – ismertette a legfőbb problémát Dr. Büki György, a Heim Pál Gyermekkórház gyermekneurológusa.

Általános jellemző még, hogy nehezen követik az íratlan társadalmi szabályokat, beszédproblémákkal küzdenek, nem kedvelik a változásokat, azoknak ellenállnak, nehezen boldogulnak ismeretlen helyen vagy helyzetben. Számukra egy egészen egyszerű fogorvosi vizsgálat is nagyon nehezen kivitelezhető és megterhelő, hiszen kiszakadnak a jól ismert és biztonságot nyújtó mindennapi rutinból.

„Minden váróteremben legalább két autizmus spektrum-zavaros gyermek ül ma a kórházunkban. Őket ki kell emelni ebből a tömegből, hogy érdekeiknek megfelelően történjen az ellátás.” – mondta el Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgató főorvosa.

A kialakításra váró létesítmény azért is lesz kiemelkedő Magyarországon, mert az ott tevékenykedő szakemberek egy olyan speciális képzésben részesülnek, amely az autista gyermekek professzionális ellátására helyezi a hangsúlyt. A nyugodt környezetet biztosító és akadálymentesített vizsgálóközpont, illetve váróhelyiség pedig nagyban megkönnyíti majd a gyermekek orvosi vizsgálatát és kezelését.

Az alapítvány mostani célja a Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai részlegén Magyarország első autista ellátóközpontjának létrehozása, amellyel a speciális gondozásra szoruló gyermekek általános orvosi ellátásának körülményeit tehetjük könnyebbé. Fantasztikus érzés, hogy ilyen sokan álltak már a nemes ügy mellé, és nem győzünk elég hálásak lenni ezért a példátlan összefogásért.” – fejezte ki köszönetét Szijjártó-Nagy Szilvia, az Út a Mosolyért Alapítvány elnöke.

A kezdeményezést már több ezren támogatták, az adományokból eddig közel tizenegymillió forint gyűlt össze. A felajánlásokra továbbra is van lehetőség, amelyet az alapítvány bankszámlájára utalással lehet megtenni.

A napokban megjelent kisfilm is a megértés, az elfogadás és a segítség jegyében készült, amellyel a mindennapi emberek közelebb kerülhetnek és megismerhetik az autizmus spektrum-zavarral élők és családjaik nem hétköznapi életét.

Az Út a Mosolyért Alapítvány kezdeményezését támogató felajánlásokat a következő bankszámlaszámra lehet eljuttatni: 10918001-00000087-36910019.

További részletek az alapítvány weboldalán és közösségi oldalain találhatók.

Megérteni. Elfogadni. Segíteni. – Autizmus” című kisfilm:

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja