SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem baj, ha koszos lesz a gyerek! - 6 ok, amiért engedned kéne, hogy összepiszkolja magát

Németh Noémi [cikkei] - 2017-05-15
 [X]

Jól olvastad: arra biztatunk, engedd, hogy néha nyakig maszatos legyen a gyerek, mert ezzel jót teszel vele. Nem ment el az eszünk és jó okunk van rá, hogy ezt állítsuk - azt is elmondjuk, miért kellene így tenned! Íme, 6 nyomós érv a kosz, foltok és maszatolás mellett.
Nem baj, ha koszos lesz a gyerek! - 6 ok, amiért engedned kéne, hogy összepiszkolja magát

Szülők és gyerekek között örök vita tárgyát képezi a rend és tisztaság kérdése. Ebben a témában ellentétesek az érdekeink, hisz szeretnénk megóvni ruháik épségét (s persze megúszni az állandó súrolást és folttisztítást) - ők ezzel szemben inkább a szabadság mellett teszik le voksukat.
Önfeledt játék közben viszont egyszerűen lehetetlen arra figyelni, hogy ne legyen koszos a nadrágunk, hogy ne maszatoljuk össze a kezünket - vagy ha mégis erre figyelünk, oda az önfeledtség. Így végül marad a tiltás, ellenszegülés, bosszankodás, és az esti foltvakargatás... De mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy éppen gyermeked érdekeit szolgálja az, ha néha szabadon és büntetlenül koszolhatja össze magát?


Íme, néhány ok, ami miatt hasznos is lehet, ha koszos lesz a gyerek!


1. Maszatolás közben sokkal gyorsabban tanul

Egy kutatás eredménye szerint - melyet az Iowa Egyetem kutatói végeztek 16 hónapos gyermekek bevonásával - sokkal gyorsabban tanulnak a gyerekek akkor, ha megtapasztalhatják a dolgokat. Egyenesen azt állítják: annál többet tanul a kicsi evés közben, minél nagyobb felfordulást csinálhat maga körül az etetőszékben.
A kísérlet során kiderült, hogy azok a gyerekek jegyezték meg a nekik bemutatott ételek nevét, akik egy perccel korábban nyugodtan turkálhattak a menüben és megtapogathatták az alapanyagokat - annak ellenére is felismerték és megnevezték az ételeket, hogy másodszorra eltérő méretben és formában láthatták azokat.

Bebizonyosodott tehát, hogy akkor fognak azonnal helyesen asszociálni az egyes kifejezésekre, ha előtte már meg is tapasztalhatták azt több érzékszervük által is - az nem elég, ha csak látnak valamit és hallják a nevét, így ugyanis lassabban fogják tudni összekötni a nevet a fogalommal. Hogyan is tudnák ránézésre megkülönböztetni egymástól például a tejet és a ragasztót, ha nem nyúltak volna már bele előtte mindkettőbe?

Bökdösés, nyomkodás, érintés, ízlelés, dobálás - ezeken keresztül tanul leginkább gyermeked. Mindezt pedig nem teheti meg úgy, hogy tiszta marad; de beláthatjuk, hogy ebben az esetben épp azzal segítjük elő gyermekünk fejlődését, ha szemet hunyunk a maszatos gyerekruha felett.

Bár a kísérletet az evéssel kötötték össze, ugyanez érvényes minden másra is: épp ezért kellene néha hagynunk, hogy festegetés közben is könyékig színes legyen a gyerek, hogy homokozzon bátran és közben vizezzen is, nem baj, ha nyakig saras lesz, s többek között ezért biztatnak a szakemberek például arra is, hogy gyakran süssünk-főzzünk együtt a legkisebbekkel is. Hagyjuk, hogy már pici korában maga gyurmázzon a tésztával, hogy közben megtapogasson mindent, ami a keze ügyébe kerül, vagy épp úgy panírozzon, hogy közben még az állán is tojással kevert zsemlemorzsa díszeleg. Az sem baj, ha magára borít valamit - ez is egy jó lecke lesz…
Még ha össze is szorul a gyomrunk nyakig maszatos gyermekünk láttán, vigasztaljon a tudat: így tanul a leginkább. Az ártatlanul rád pislogó, tetőtől talpig koszos apróság éppen megfigyel, tapasztalatot szerez és tanul.


2. A kosztól erősödik az immunrendszere

Számtalanszor hallhattuk már, hogy a túlzott sterilitás nem tesz jót - immunrendszerünk ugyanis ilyen helyzetben szép lassan "ellustul". Ha pedig a védekezőrendszerünk nincs edzésben, akkor a legkisebb betegség is ledönthet a lábunkról, sőt, még az allergiára is hajlamosabbá válhatunk.
Egy svéd kutatás szerint azokban a családokban, ahol kézzel mosogatnak, 40%-kal ritkábban fordul elő allergiás megbetegedés a gyerekek között, mint azoknál, akiknél mosogatógépet használnak a szülők - írja a Live Science
A kézzel mosott edényeken több baktérium marad, mint a sterilizáló, gépi mosogatás után. A kutatók az eredményeket összegezve úgy vélik, hogy azok a gyerekek, akiknek szervezete kiskorában több mikrobának volt kitéve, jóval erősebb immunrendszerrel rendelkeznek, mint a tökéletesen steril világban cseperedő társaik, s ezáltal csökken az allergiára való hajlamuk is.

Engedd hát, hogy gyermeked időnként összepiszkolja magát: a kosz és a baktériumok úgy tűnik, elengedhetetlenek az immunrendszere egészséges fejlődéséhez.


3. Az alkotás kosszal jár

Ha belegondolunk, alkotás során (mindegy, mibe kezdünk bele) szinte mindig megvan rá az esély, hogy összekoszoljuk magunkat - pedig a kézműveskedés az egyik leghasznosabb és legszórakoztatóbb tevékenység, amit csak űzhet gyermekünk. Festés, ragasztgatás, barkácsolás, gyurmázás: ez mind-mind fejleszti a kicsik képességeit, és nem is akárhogyan! Hatásukra fejlődik a gyerekek kézügyessége, kreativitása, szépérzéke, megfigyelőképessége, arányérzéke, problémamegoldó képessége, memóriája, sőt, még az önbizalma is!
Ne fosszuk meg őket ettől az élménytől - hagyjuk, hogy könyékig festékesek legyenek, az önfeledt alkotás során fejlődnek ugyanis a legnagyobb mértékben.


4. A legizgalmasabb játékokat nem lehet tisztán megúszni

Focizás a fűben, fára mászás, gödörásás (azaz kincskeresés), egy nagy fagyizás - szülőként talán rögtön arra gondolunk ilyenkor, hogy fűfolt, piszok, sáros ruha, csokis ruha… a gyerekek számára azonban mindez maga a boldogság.
A homokozóban is gyakran tiltják meg a szülők a kicsiknek, hogy elkezdjék a vizezést, holott mindenki tudja, hogy sokkal jobb mókává válik az egész, ha vizet is keverhetnek a homokhoz.
Igaz, hogy ez már garantáltan sáros ruhával és cipővel jár, de csak így válhat maradandóbbá az alkotás - a vizes homokvár ellenáll a szélnek, sőt, segítségével még különleges tornyokat és vizesárkot is készíthetünk a várunk köré. Hát nem izgalmasabb egy ilyen igazi mesebeli vár, mint egy sima homokbucka, ami fél óra alatt elkopik a Föld színéről?

Egy kiadós esti fürdéssel minden "kár" helyrehozható - a játszótéren viszont inkább hagyjuk, hogy szabadon maszatoljanak, sarazzanak, tapicskoljanak!


5. Komoly egészségügyi problémákkal kell szembenézne, ha a négy fal közé szorul

Ha hagyjuk kibontakozni gyermekeinket a természetben, amellett, hogy élményekkel teli gyerekkort élhetnek meg, még az egészséges testi fejlődésükhöz is hozzájárulunk.
A jelenlegi mozgásszegény életmód hatásai már élesen látszanak: szakértők hívják fel a figyelmet arra, hogy a mai gyerekek hátizma katasztrofális képet fest, ennek oka pedig az, hogy a szabadtéri mozgás, sportolás helyét mára szinte teljesen átvették a tabletek és mobiltelefonos játékok. Az elhízást, cukorbetegséget, magas vérnyomást és szívbetegségeket már ne is említsük...

Mi azt mondjuk: inkább egy koszos ruha minden nap, mint gerincproblémák vagy cukorbetegség egy életen át.


6. A túlzott korlátozással az önbizalmát tesszük tönkre

Ha a világon mindenért rászólunk a gyerekre - azért például 5 percenként, hogy ne koszolja magát össze azzal, amit épp csinál -, egy idő után úgy elvesszük a kedvét mindentől, hogy semmibe nem mer majd belekezdeni.
Hogyan lehetne igazi, boldog gyerekkora, ha sosem játszhat önfeledten, mert a ruhájára kell vigyáznia? Hogy tanulja meg, hogy rendet rakjon maga után, ha nem hagyjuk, hogy ő vigye ki a saját bögréjét a reggeli befejezésekor, mert úgyis kilöttyen és kakaós lesz a ruhája? Hogy fedezze így fel a világot, hogy ismerje meg a saját korlátait, ha nem hagyjuk, hogy bármit is kipróbáljon - csak azért, mert koszos lesz?

Hadd vetődjön bátran a focipályán, fessen csak kézzel-lábbal, csússzon le fenékkel a dombról - az ilyen huncutságok adják az alapját egy élményekkel teli gyerekkornak.

Önállóságának kialakulása érdekében pedig hagyjuk, hogy leöntse magát kakaóval, hogy összeragasztózza magát barkácsolás közben, hogy kipróbálja a kosszal járó sportokat és játékokat is, hátha épp azokhoz van tehetsége - csak úgy van esélye a fejlődésre és arra, hogy sikereket érjen el, ha hagyjuk szabadon kísérletezni, próbálgatni. Ha nagyon elakad valamiben, legyünk ott és segítsünk neki - de ne oldjunk meg mindent helyette!
Ez bizony a tanulás és gyakorlás időszakában szinte mindig kosszal jár. Az önállóságért, talpraesettségért és az önfeledt gyerekkorért azonban talán nem is olyan nagy ár az a néhány foltos ruha.

Amikor már nagyon elegünk van abból, hogy folyton megy a mosógép és épp kiborulnánk az aznapi szennyes láttán, jusson eszünkbe az alábbi bölcsesség. Ahogy a kisfiam óvónője - aki bizony több száz aprósággal került kapcsolatba munkája során - gyakran mondogatta: kétféle gyerek létezik; a tiszta és a boldog.

S hogy a ruhákkal könnyebben boldoguljunk esténként, jöjjön egy folttisztítási és fehérítési trükk, ami segítségünkre lehet:

További információ: www.vanish.hu/termekek

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja