SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így hat a gyereked életére, ha vered

Jánosi Valéria [cikkei] - 2017-04-20
A napokban pattant ki, hogy az egyik egyházi kiadó megjelentetett egy könyvet, amelyben a szerző a gyerek verésére, elfenekelésére biztatja a szülőket, és mindezt a Biblia szavaival támasztja alá. Döbbenet, hogy megjelenhet ma Magyarországon egy ilyen könyv!
Így hat a gyereked életére, ha vered

„Már miért baj az, ha néha megütöm a gyerekem?”

A hatályos törvények szerint 1997 óta „A gyermeknek joga van emberi méltósága tiszteletben tartásához, a bántalmazással – fizikai, szexuális vagy lelki erőszakkal -, az elhanyagolással és az információs ártalommal szembeni védelemhez.”
2005-ben ezt további kiegészítésekkel látták el: „A gyermek nem vethető alá kínzásnak, testi fenyítésnek és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetésnek, illetve bánásmódnak.”

Ez szép és jó, de olyan társadalomban élünk, ahol több száz éve bevett dolog volt, hogy a gyereket nyugodtan lehet verni, mert úgy tanulja meg a rendet és a fegyelmet. A mai szülők generációja még abban nőtt fel, hogy ütötték, mint a répát – sokszor nem csak a családban, hanem az iskolában is. Amikor pedig ez a generáció szembesül a saját gyereke fegyelmezetlenségével, nem tud más eszközhöz nyúlni, mint a fakanálhoz vagy egy kiadós elfenekeléshez. Utólag pedig megmagyarázza: „engem is vertek, mégis ember lett belőlem”. Aha. Tényleg. De milyen ember? Olyan, aki tizenévesen megfogadta, hogy egészen más lesz, mint a szülei, majd felnőve ugyanazokhoz az eszközökhöz folyamodik, mert nem tanult érettebb megoldásmódokat.

Törvény ide vagy oda, a családi otthon falai között még ma is sokan ütik a gyereküket, és nem látnak ebben semmi problémát. Pedig a gyerek verésének nagyon komoly és súlyos következményei vannak. Csak éppen fel se tűnik, hiszen majdnem mindenki ebben nevelkedett, és fogalmunk sincs, hogy a problémáink gyökerei ide vezethetők vissza.
 

Mi számít bántalmazásnak?

Fizikai bántalmazásnak számít, ha megrázod, rácsapsz a kezére, pofon vágod, elfenekeled, megrúgod, szíjjal, bottal, fakanállal megvered. Ezek bármelyikéből akár már egyetlen eset is megrázó és traumatikus egy gyerek számára, de igazán súlyos következményei a rendszeres bántalmazásnak vannak. Még akkor is számolni kell a következményekkel, ha te nem látod a gyereken a következményeket. A kisgyerekkorban elszenvedett sérülések iszonyatos pusztítást végeznek a személyiségben. Amiből a szülő csak annyit lát, hogy rettenetesen rossz ez a gyerek, még szép, ha időnként megverem.
 

Rossz vagyok

Az egyik legdurvább következmény, hogy a gyerek azt éli meg, hogy ő rossz. Hiszen ezt mondják neki, amikor megütik, és inkább tartja magát rossznak, mint a szüleit, akiktől függ. Egy bántalmazott gyerek még akkor is szereti a szüleit, és kötődik hozzájuk, amikor azok nap mint nap megverik. Hiába szembesül naponta a szülei elhanyagolásával, kegyetlenségével, magát fogja rossznak, bűnösnek, semmirekellőnek tartani. Mivel a valóságot nem tudja megváltoztatni, a lelkében változtatja meg a hozzáállását, és megmagyarázza magának a történteket. Néha annyira mélyen beivódik a lelkébe a saját rosszaságának tudata, hogy még felnőttként is azt állítja, megérdemelte a verést, nincs semmi gond a szülei viselkedésével.
 

Agresszivitás

A bántalmazott gyerekek agresszívekké válnak, verik a társaikat az óvodában, iskolában. Mivel otthon állandó stresszhatásnak vannak kitéve, hiszen a szabályok folyamatosan változnak, soha nem tudhatják, hogy mikor miért fognak kapni, erősen felfokozott idegállapotban töltik a napjaikat. A feszültségüket pedig a náluk gyengébbeken vezetik le, illetve ott, ahol nem kell tartaniuk a megtorlástól.
 

A bizalom, a biztonság érzésének elvesztése

Az a gyerek, aki a számára legfontosabb és legközelebbi emberek részéről állandó fenyegetésnek van kitéve, azt tanulja meg, hogy nem bízhat senkiben, sehol, semmi nem biztonságos a világban. Folyamatosan fél, szorong, és képtelen normális emberi kapcsolatokat kialakítani, hiszen nem bízik senkiben. Nagyon komoly gondjai lesznek a párkapcsolat kialakításában, mert egyrészt azt gondolja, hogy ő rossz, és nem szerethető, másrészt nem képes megbízni a párjában. Folyamatosan kontrollálni, ellenőrizni akarja, folyton féltékenykedik. És sajnos nagyon gyakran csúszik bele bántalmazó kapcsolatba, hiszen ez a feeling ismerős számára, tudattalanul, 100%-os megérzéssel választja ki azt az embert, aki rosszul fog bánni vele.
 

Tökéletesen teljesítő

A belső rosszasság romboló érzését a bántalmazott gyerek gyakran azzal leplezi, hogy megpróbál állandóan jó lenni. Miközben igyekszik a szüleinek megfelelni, gyakran kiemelkedően jól teljesítő gyerekké válik. Megpróbál mindent megtenni, amit kívánnak tőle. Így válik ügyes háziasszonnyá, kitűnő tanulóvá, mindenkinek megfelelő perfekcionistává. Minden feladatát tökéletességre törekedve látja el, mert az a legfőbb célja, hogy elkerülje a büntetést, és kivívja a szülei annyira áhított szeretetét. A perfekcionizmusának felnőttként meglesz az az előnye, hogy jelentős munkahelyi sikereket fog elérni, de a saját eredményeit egyáltalán nem fogja értékesnek tartani. Mindez a rettenetesen alacsony önbecsülését nem tudja építeni.
 

Kifelé semmi nem látszik

A bántalmazott gyerek soha senkinek nem beszél arról, hogy mi folyik náluk otthon. Egyrészt számára ez a normális, hiszen nem látott belülről még másik családot, másrészt azt gondolja, hogy jogos, ha megverik, harmadrészt pedig szégyelli az egészet. Így aztán nem is kaphat kívülről segítséget, hiszen a környezetnek a leghalványabb fogalma sincs arról, hogy egy jó tanuló, szorgalmas, szorongó kislány mit él meg a családjában. A problémák legfeljebb pszichoszomatikus tünetek formájában ütik fel a fejüket: tikkelés, szorongás, pánikroham, hasfájás, fejfájás. Csakhogy a tüneteket ritkán vezetik vissza a forrásukig. A legtöbb bántalmazott gyerek felnőtt koráig sikeresen tudja titkolni pszichológiai problémái valódi mélységét.
 

Amikor felnő

Sok bántalmazott gyerek kapaszkodik abba a reménybe, hogy a felnőtté válás majd elhozza számára a menekülést és szabadságot. Csakhogy a bántalmazó környezetben kialakuló személyisége kevésbé képes a felnőtt életre. Hiányzik belőle a bizalom a tartós, mély, intim kapcsolatokhoz, képtelen a konfliktuskezelésre, tele van szorongással és önbizalomhiánnyal. Még mindig a gyerekkora foglya, bárhogy is próbál normális felnőtt életet élni, folyton kudarcot fog vallani a magánéletében egészen addig, amíg nem lesz képes szembenézni gyerekkora történéseivel egy terápia biztonságos keretei között. 

Fotó: bykst/pixabay
 

Jánosi Valéria


Jánosi Valéria
Párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakember

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/622-67-99
E-mail: valijanosi@gmail.com
Honlap: https://mukodoparkapcsolat.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja