SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Apa fütyije nagy lesz és megkeményedik" - egy elsősöknek szóló színezőben

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2017-03-27
Nagy port kavart az elmúlt napokban egy elsősöknek szóló feladatlapos könyvsorozat, jobban mondva annak szexuális felvilágosításról szóló része. Szövegezése keresetlenül őszinte, rajzai pedig túl realisztikusak, legalábbis a szülők szerint.
"Apa fütyije nagy lesz és megkeményedik" - egy elsősöknek szóló színezőben

„Ahhoz, hogy az apa és az anya magocskái találkozzanak, nagyon kell szeretniük egymást. Mikor nagyon-nagyok közel kerülnek egymáshoz, és csókolóznak, apa fütyije nagy lesz és megkeményedik. Anya pedig várja, hogy még közelebb kerüljenek egymáshoz” - a szöveges magyarázatot pedig olyan ábra követi, mely nem sok teret hagy a fantáziának. A feladat szerint ki kell színezni az intim helyzetben és hangulatban lévő apuka és anyuka figurát.

A kiadó olyan sorozatot tervezett készíteni, mely által a gyerekek kiegészítő ismeretekhez jutnak, az iskolai feladatokon kívül. A munkafüzet egy havonta megjelenő sorozat amolyan különkiadása, házi feladatokat tartalmaz. A feladattípusonként eltérő tartalmú füzetek hármasával járnak, olyan témákat feldolgozva, melyeket a készítők szerint az iskola nem merít ki teljesen.

Az elsősöknek szóló – újságosnál is kapható – füzethármasban a készítők úgy vélték, hogy a labirintusok, és a színeket, számokat gyakoroltató füzet mellé a szexuális felvilágosítás alkalmas témakör, egy színező formájában, mely igen részletesen írja le a szexuális aktustól kezdve a baba születéséig a teljes folyamatot. A szövegekhez tartozó kiszínezendő képek igen szemléletesek és semmit sem rejtenek véka alá.

„Ezután lefekszenek egymással, s apa beteszi anya puncijába a fütyijét. Ekkor ők nagyon nagyon boldogok és együtt mozognak. Nemsokára apa fütyijéből kijönnek a magocskák, hogy a legerősebb magocska találkozzon anya petesejtjével. Amikor ez megtörténik, ők érzik, hogy nagyon szeretik egymást és nagyon boldogok.”

A szülőket nagyon megosztotta az ismeretterjesztő füzetecske a vélemények pedig igen eltérőek és rendkívül sok nézőpontból szólnak. Összeszedtünk néhányat a szülői fórumokról.

Maga a megjelenés ténye: van, aki szerint jó és örvendetes a kiadvány megjelenése, míg mások botrányosnak tartják. Azoknak a szülőknek, akik maguk is nehezen beszélnek az intimitásról, bizonyára segítséget jelent, hogy a füzetke megteszi ezt helyettük. Akik vitába szállnak velük, úgy vélik, nem egy újságosnál kapható röplapnak kell ezt leírnia, a téma ugyanis ennél jóval összetettebb és komolyabb.

A célzott korosztály: Nehéz megmondani, de talán többségben vannak azok a szülők, akik szerint korai erről hatévesekkel beszélni, vagy legalábbis nem ilyen részletességgel és pontossággal. A támogató vélemények szerint azonban minél hamarabb és minél reálisabban kap erről egy gyermek tájékoztatást, mai világunkban annál jobb.

A kiadvány minősége, a grafika: Talán emellett tudtak a legkevesebben reakció nélkül elmenni, bár a vélemények itt is szélsőségesek. Néhányak szerint túl realisztikus és pontos, mások szerint ijesztő, megint mások szerint viszont kedves, szerethető rajzok ábrázolják a szexuális aktus és a gyermekszületés lépéseit.
Annyi bizonyos, hogy a rajzokról nem maradt le semmi, a nemi szerveket és lényeges mozzanatokat pontosan ábrázoló figurákról van szó.

A felelősség kérdése: Több fórumon felmerült, hogy vajon lesznek-e szülők, akik nem ellenőrzik át aprólékosan a foglalkoztatót, mielőtt megvásárolják gyermeküknek, és csak később szembesülnek azzal, mit vettek.

A kiadvány maga nem újdonság, eredeti tervezője egy ma 71 éves dán férfi, aki tanár, pszichoterapeuta és író, Per Holm Knudsen. Gyermek és ifjúsági regényeket is írt, ám kétségkívül ezzel a rövidke ismeretterjesztő gyerekkönyvvel vált ismertebbé, melyet ő maga illusztrált.

A könyv az író hazájában, majd angol nyelven is, színesben jelent meg, 1972-ben pedig elnyerte a dán Kultúráért Felelős Minisztérium gyerekkönyveknek járó díját. Ennek a könyvnek alapján készült az illusztrációs színezőt is tartalmazó kiadvány egy magyar férfi, Homonnai Zoltán tervei alapján, aki tanár végzettségű, jelenleg New Yorkban él és több gyermekeknek szóló foglalkoztatót is megjelentetett már, magyar és angol nyelven egyaránt.

A szülők reakciói záporoznak, a szakemberek azonban még nem szólaltak meg a témában. Az általános tétel az, hogy a gyerekek az emberi testre még kisiskolás korukban is úgy gondolnak, mint egy vérrel és étellel telt, emberforma zsákra. Körülbelül 8 évesen kezdenek a belső szervek létével– kezdő biológiával – foglalkozni és az első szerv, melynek létezéséről tudomást vesznek, többnyire a szív.
Természetesen vannak olyan gyerekek, akik hatalmas lexikális tudással rendelkeznek, korukat megelőző módon, ám többségüknek valószínűleg korai az ennyire részletes ábrázolás, például, a közösülést röntgenszerűen bemutató kép.

Igaz az is, hogy a megfelelő módon, a gyermek szintjén választ kell adnunk a felmerülő kérdésekre, a legtöbb hatéves gyermek viszont még kevesebbel is beéri. Összegezve talán elmondható, hogy nincs baj az ilyen témájú könyvekkel, sem azzal, hogy ennek a korosztálynak szólók is kaphatók. Azonban a pontosság, realisztikusság talán szorul még némi finomhangolásra ennek a kendőzetlen, szókimondó, és talán 1-2 évvel idősebb gyermekeknek való kiadványnak az esetében.

Frissítés: a kiadvány időközben lekerült a boltok polcairól, példányait pedig bezúzták.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja