SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sztárszülők érdekes nevelési elvei

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-04-13
Ha valaki közismert szupersztár, hozzá kell szoknia, hogy magánéletét javarészt a nyilvánosság előtt éli. Ez alól a gyermeknevelés sem kivétel, de ahogy oly sok minden másban, ezen a területen is előfordulnak celebes túlkapások, sztár-allűrök. Lássuk a legnépszerűbb, vagy épp legfurább ötleteket.
Sztárszülők érdekes nevelési elvei

„RIE”

A betűszó a „Resources for Infant Educators” rövidtése, amit úgy fordíthatunk: „Eszköztár Kisgyermeket Nevelőknek”. Hollywood és általában az amerikai szülők tömegesen követik - a mellesleg magyar származású ötletgazda – Magda Gerber elveit. Tobey Maguire, Helen Hunt, Jamie Lee Curtis, Penelopé Cruz csak néhányan a sorból, akik ezt a módszert választották. Legfontosabb eleme, hogy a gyereket alapvetően „méltóságteljesen” kezelik, úgy, mint egy kicsinyített felnőttet.

A játékok és a babakocsik a kisbabás viselkedést erősítik meg. Céljuk, hogy „nagyfiús/nagylányos” hozzáállást érjenek el az egészen kicsiknél is, így hosszasan beszélgetnek velük, felnőttes párbeszédek keretében. A járóka, csörgő, gügyögés, becézgetés, de még a hintaszék, csőrös pohár és a cumi is tilos, mivel ezek megalázó, a gyermeket nem partnerként kezelő tárgyak. A legjobb játékok a háztartásban is elérhető eszközök, fazekak, kanalak, stb. - legalábbis a RIE követői szerint.
 

Vegetáriánus vagy vegán étrend

Brad Pitt helyzete ritka, mivel ő maga vegetáriánus, ám párja, Angelina Jolie nem. Nehezen találnak egyensúlyt, mert Brad azt szeretné, ha 6 gyermekük is mellőzné az állati eredetű táplálékokat. Usher azután lett vegetáriánus, miután elveszítette édesapját, akivel szívroham végzett - saját fiát szeretné ettől megkímélni, ezért húsmentes étrenddel óvja családja koleszterin szintjét. Tobey Maguire ebben a sorban is megjelenik. Ő maga nagyon elkötelezett, ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy nem ítél el senkit, aki húst eszik. Alicia Silverstone kétségkívül a legelszántabb, nem csak vegán életmódra szoktatja gyermekét, hanem madár-módra eteti. Az ételt előrágja számára és szájból szájba eteti a kisfiút. Az akcióról még fotót is posztolt a neten. Ajánlást is írt a vegán étrend iránt érdeklődő anyukáknak arról, hogy mivel válthatják ki az anyatejet. Mellesleg ő sem hisz a pelenkákban és még sok minden másban, ezeket az elveket pedig könyvbe is jegyezte /The Kind Mama – Kedves Mama/.
 

Kötődő nevelés

Hillary Duff a szoptatást preferálja, és lehetetlen feladat babakocsiban lencsevégre kapni a fiát. Giselle Bündchen nem használ pelenkát, szoptatás után csak a toalett fölé emeli a kicsit, hogy ott végezze el a dolgát. „Adj neki öt percet, aztán bumm!” – nyilatkozta nevetve. Az Agymenők című szitkom sztárja, Mayim Bialik nem csak vegetáriánus életmódjával szerzett helyet ezen a listán. A kötődő nevelés híveként még könyvet is írt a témáról, mely „A köteléken túl” címet viseli. Elvei közül a legmeglepőbb talán, hogy második gyermekét otthon szülte, nagyobbik fia pedig az etetőszékéből nézte végig a szülést. Claire Danes attól tartott, hogy a Golden Globe átadón anyatejcseppek jelzik majd az útját a vörös szőnyegen, és Maggie Gyllenhaal is bárhol elkezd szoptatni, ha szükséges. Alicia Silverstone rendkívüli elveivel gyakorta címlapra kerül - csak egy közülük, hogy a gyermekeknek a szülők között kell aludnia.

Gwen Stefani az együtt alvás lelkes híve, annak dacára, hogy gyermeke már iskoláskorú. A kötődő nevelés lényege, mint az látható, hogy nagyon erős, szinte szimbiotikus kapcsolatot kell fenntartani az anya és gyermeke között, mindaddig, míg a kicsi ezt igényli, és ebből a kapcsolatból a lehető legtöbb idegen tárgyat ki kell iktatni (cumi, babakocsi, pelenka stb.).
 

Oltás-ellenesség

Az elv legádázabb szószólója Jenny McCarthy, aki azt állítja, a védőoltások miatt lett a fia autista. Véleménye mellett letette voksát a humor királya, Jim Carrey is, bizonyos oltások ellen kirohanást is intézett a neten. Toni Braxton énekesnő is hasonló cipőben jár gyermekével. A McCarthy szervezte jótékonysági gyűjtés támogatói között felfedezhetjük Britney Spears-t és Charlie Sheen-t is. Kirstie Alley és Selma Blair a választás szabadságát, illetve annak elvesztését látják a védőoltások kötelezővé tételében. Alicia Siverstone ebben a kérdésben is határozottan foglalt állást: ellenzi a vakcinákat.
 

Az egyedülállók

- January Jones (X-men, Amerikai Pite) megette a saját méhlepényét. Sokat gondolkodott rajta, de végül meggyőzte a tény, hogy az ember az egyetlen lény az emlősök közül, mely nem teszi ezt - noha a frissen szült anyának fontos extra tápanyagforrás. Dúlája kapszulában adagolta számára – a megfelelő étrend mellett – a kiszárított méhlepényt.

- Michelle Duggar-t az tette híressé, hogy férjével 19 közös gyermekük van, családi életükről pedig televíziós valóságshow készült. Keresztényi elveik közt helyett kapott egy olyan fegyelmezési mód is, mely erős visszatetszést keltett többekben. Michelle a kicsi gyermeket egy pokrócra állítja, és ha a gyermek megpróbál lejönni arról, valamilyen módon fájdalmat okoz neki és azt mondja: nem. Szerinte így fegyelemre szoktathatók a gyerekek, ugyanis később már nem is próbálkoznak lejönni a pokrócról, ha ráállítják őket. Blogján ugyanezt hangoztatja, mely azonban vesztett népszerűségéből, mióta egy molesztálás-botrány robbant ki a család körül: az egyik idősebb fiú beismerte, hogy fogdosta húgait.

- Tom Cruise és Katie Holmes elfogadhatónak tartja, hogy lányuk, Suri, 5 éves korában sminket és magas sarkút viseljen – szemben a cumisüveggel, amihez meglátásuk szerint már régen (9 hónapos kora óta) túl öreg.

- Christina Aguilera műgyűjtőként sok festményt és fotót tart a házában, ezek között több olyan is akad, mely meztelen nőket ábrázol. Azt szeretné, ha fia, Max nem lenne zavarban a saját szexualitásával kapcsolatban, ennek érdekében pedig olyan házban nőjön fel, ahol a meztelenség természetes.

- Celine Dion szeretné, ha gyermeke önállóan hozna döntéseket, ennek fényében sosem avatkozott fia frizura-viselési szokásaiba. Ennek eredményeképp a kisfiú 8 éves koráig sosem járt fodrásznál. Végül a hosszú, rocksztáros lokniknak az iskolai szabályzat ollója vetett véget.

Természetesen mindenkinek megvan a joga ahhoz, hogy úgy nevelje gyermekét, ahogyan a legjobbnak látja. Bizonyára az átlagszülők között is találnánk olyan családokat, akik érdekes nevelési elveket vallanak – az ismertséggel persze ez is jobban terítékre kerül. A legfontosabb, hogy észrevegyük, mi a jó a saját gyerekünknek, és hogy véletlenül se járjunk úgy, mint Alicia Silverstone, aki a jelek szerint minden módszert megkísérel lefedni, mely divatos vagy épp nem szokványos. Itt is igaz lehet a mondás: a kevesebb néha több!

Képek: www.youtube.com, en.wikipedia.org

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja