SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az elhízást gyermekkorban tudjuk elkerülni
Jó tanácsok, hogy a gyermekekből egészséges felnőtt legyen

Családinet [cikkei] - 2015-05-22
Május 22. az Elhízás Elleni Európai Nap, ezen a napon hazai és nemzetközi szervezetek igyekeznek felhívni a figyelmet az elhízás veszélyeire, a megelőzés lehetőségeire. A legújabb kutatások szerint az elhízás az élet első 1000 napjában előzhető meg hatékonyan, azaz ha gyermekünkből egészséges felnőttet szeretnénk nevelni, ebben az időszakban kell odafigyelnünk a megfelelő táplálkozásra. A világnap alkalmából a hazai szakemberek minden szülőnek elhízás ellenes tanácsadást is adnak, aki megfordul a rendelőjükben.
Az elhízást gyermekkorban tudjuk elkerülni 
Jó tanácsok, hogy a gyermekekből egészséges felnőtt legyen

Az elhízás ellenes európai napon a hazai gyermekorvosok és szakemberek különleges akcióval hívják fel a szülők figyelmét a túlsúly veszélyeire, az elhízás megakadályozására. Minden szülő, aki ezen a napon megfordul a gyermekorvosi rendelőkben, vagy találkozik a védőnőjével, elhízás ellenes tanácsadást is kap a szakemberektől. „A legújabb kutatások szerint az elhízást a kisgyermekkori helyes táplálással tudjuk megelőzni a leghatékonyabban” – mondta el Dr. Molnár Dénes, az Összefogás a gyermekek egészségéért szervezet kezdeményezője, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke. „Szeretnénk felhívni a figyelmet a gyermekkori helyes táplálkozás jelentőségére, mert őszintén hiszünk abban, hogy a gyermekkorban végzett primér prevenció a kulcs a felnőttkori egészséghez.”

A kezdeményezéshez a Magyar Gyermekorvosok Társasága mellett csatlakozott a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete is.

A szakértők által összeszedett jó tanácsok segíthetnek a szülőknek megelőzni a gyermekkori elhízást:
 

1. Fehérjék

A fehérje a növekedés egyik legfontosabb eleme, minden sejt kialakulásához, pótlásához hozzájárul, szállítja többek között a vasat és az oxigént, segíti az immunrendszer reakcióit, felel a sav-bázis egyensúlyért, azaz például a megfelelő emésztésért, a jó anyagcseréért. A megfelelő fehérjebevitel életfontosságú.

A csecsemő ideális tápláléka az anyatej, melynek fehérjetartalma és összetétele a legjobb. Az anyatej a tehéntejjel összevetve például kisebb arányban tartalmaz fehérjét, de ennek a fehérjének az összetétele is különböző. Ezért nagyon fontos, hogy ha egy édesanya nem tudja szoptatni gyermekét, vagy idővel kiegészítésként tápszerrel is eteti, a lehető legalacsonyabb fehérjetartalmú tápszert válassza, melyben a fehérje összetétele is hasonló az anyatejhez. A korai életkorban (első 2-3 év) a magas fehérjebevitel fokozza a későbbi elhízás veszélyét!
 

2. Rostok

Napi energia bevitelünk több, mint 50%-át szénhidrátokból, azon belül is összetett szénhidrátokból, mint keményítőből vagy rostból javasolt fedeznünk. Ezek fő forrásai a teljes értékű gabonák, illetve a zöldségek, gyümölcsök, melyek szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaznak, így minden étkezésünknek a részét kellene képezniük.  A rostban gazdag élelmiszerek elhúzódó jóllakottságérzetet biztosítanak, így segítenek megakadályozni az elhízáshoz vezető túlevést. A rostfogyasztás hozzájárulhat a „rossz koleszterin” szint alacsonyan tartásához, valamint a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is szerepe lehet. Ezért fontos, hogy minden étkezés alkalmával törekedjünk arra, hogy legyen rost a menüben!
 

3. Folyadékbevitel

A kellő vízbevitel az egészség és a jó közérzet feltétele felnőtt és gyermek esetében egyaránt, hiszen nincsen olyan sejtje az emberi testnek, amelynek ne lenne szüksége vízre. A gyermekek kellő mennyiségű és rendszerességű folyadékbevitele a felnőttekénél is sokkal fontosabb, aminek egyik oka, hogy testtömegükhöz képest nagyobb a testfelületük, így több víz párolog el a bőrükön keresztül. Ráadásul gyakran annak ellenére sem jut eszükbe inni, hogy szomjúságot éreznek.

Fontos, hogy gyermekünk számára olyan italokat válasszunk, amelyek alacsony cukor és kalóriatartalmúak, így elkerülhetjük az elhízást! A legjobb frissítő a szénsavmentes víz, a cukrozatlan gyümölcstea, a frissen préselt gyümölcslé.
 

4. Mozgás

A rendszeres, életkornak megfelelő mozgás az egészséges életmód, az egészséges fejlődés egyik kulcsfontosságú összetevője. Megakadályozza az elhízást, segíti a tüdő fejlődését, elősegíti a csontok fejlődését, a jobb oxigén ellátottság miatt pedig növeli még az agyi kapacitást is.

A mozgás mellett érdemes odafigyelnünk a képernyő előtt töltött idő mérséklésére is. Tervezzünk gyermekünkkel közös programokat, ha az időjárás engedi, akkor a szabad levegőn, így mindannyian tehetünk saját egészségünkért!
 

5. Mérsékeljük a só és cukorfogyasztást

A túlzott só- és cukorfogyasztás a gyermekeknél is fokozza az elhízás és a magas vérnyomás veszélyét ugyanúgy, ahogy a felnőtteknél. Nemcsak az ételek utólagos sózása, vagy az édességek fogyasztását érdemes mérsékelnünk, de oda kell figyelnünk a rejtett só- és cukorfogyasztásra is. Ilyenek találhatók például a cukros üdítőkben, tejszeletekben, de akár a felvágottakban is, érdemes ezért mértékkel adnunk gyermekeinknek.
 

6. Reggelizzünk!

Nagyon fontos, hogy a gyerekek életritmusához és szükségleteihez alkalmazkodva, nagy tápértékű reggelit állítsanak össze számukra. Ideális esetben a reggelinek fedeznie kellene a szükséges napi energiabevitel 20 százalékát. A reggeli kihagyása vagy a nem megfelelő energia- és tápanyagbevitel ugyanis többek között a gyermekek vércukorszintjének esésében is megnyilvánulhat, emiatt kevésbé tudnak figyelni és fizikai teljesítőképességünk is csökkenhet.  Nem jó, ha az energiabevitel zöme a nap második felére, estére tolódik, mert ez növeli az elhízás veszélyét.

Fotó: Ben_Kerckx/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja