SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos, hogy a gyerekek megismerjék jogaikat

Családinet [cikkei] - 2014-11-21
Az UNICEF Magyar Bizottsága szerint a gyermekek számára kézzel fogható ismeretek szükségesek a jogaikról, mert ez egyenes utat jelent a felnőttkori felelősségvállaláshoz.
Fontos, hogy a gyerekek megismerjék jogaikat

Fontos, hogy a gyermekek megismerjék jogaikat, hiszen az alapelvek semmit sem érnek, ha nem társulnak "kézzel fogható" ismerettel - mondta a bizottság gyermekjogi munkatársa Budapesten, az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye kihirdetésének 25. évfordulóján tartott sajtótájékoztatón. Németh Barbara hozzátette, ha a gyermekek ismerik jogaikat, az egyenes út a felnőttkori felelősségvállaláshoz.
    
A sajtótájékoztatón ismertették azt az idei őszi - nem reprezentatív - felmérést, amelyet az UNICEF Magyar Bizottsága készített 10-19 évesek körében arról, mennyire vannak tisztában jogaikkal. A kutatásban 1191 általános és középiskolás diákot kérdeztek meg.
    
A megkérdezettek közül három gyerekből csak egy tudja, hogy különleges, a felnőttekétől eltérő jogai vannak. A diákok fele gondolta úgy, hogy a felnőttek nem engedik, hogy beleszóljanak az őket érintő kérdésekbe, és minden ötödik gyerek szerint a felnőttek nem tisztelik a gyerekeket. 
    
Németh Barbara emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 1995 óta zéró tolerancia van érvényben a gyermekekkel szembeni erőszak minden formájával szemben, ennek ellenére a válaszadók 44 százaléka, tehát közel minden második gyerek gondolja úgy, hogy egy pofon még nem számít erőszaknak. Kétharmaduk nincs tisztában azzal, hogy bántalmazásnak minősül, ha egy gyerek megüt egy másikat. 
    
A kutatásból kiderült az is, hogy három gyerekből kettő nem kér segítséget, ha megsértették jogait, és ötven százalékuk nem is tud ilyenről a környezetében.
A felmérésben vizsgálták az online (mobiltelefon, internet) biztonság kérdését is, vagyis azt, hogy a gyerekek szerint mennyire biztonságos a világháló. A megkérdezettek 96 százaléka mondta azt, hogy saját mobiltelefont használ, és 88 százalékuknak van profilja valamilyen közösségi oldalon. A válaszadók 78 százaléka tisztában volt azzal, hogy vannak olyanok, akik mások zaklatására használják az internetet.
A válaszadók fele mondta, hogy találkozott már olyan felülettel az interneten, aminek nem értette a tartalmát, 64 százalékuk egyből bezárta az adott oldalt, viszont 18 százalékuk megpróbálta értelmezni a látottakat, olvasottakat. 
Arra a kérdésre, hogy a mobiltelefon biztonságot ad-e, a megkérdezett gyerekek fele igennel válaszolt.


    
Németh Barbara szerint fontos megtanítani a gyerekeknek azt, hogy merjenek beszélni az őket ért sérelmekről és tudjanak segítséget kérni bármely esetben akkor, ha valamilyen sérelem éri őket.
    
Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottságának igazgatója közölte: folytatják a Telenor Magyarországgal egy éve elkezdett Ébresztő-óra elnevezésű programsorozatot, amelynek célja, hogy minél több gyerekkel közvetlenül megismertessék jogaikat.
Elmondta, a programnak köszönhetően országszerte eddig több mint 2000 gyermek ismerkedhetett meg jogaival az UNICEF és a vállalat önkéntesei által tartott interaktív, játékos előadásokon. 
Danks Emese hozzátette: várják a programon részt venni kívánó iskolák és önkénteseket jelentkezését, továbbá gyerek-oktatókat is szeretnének bevonni a projektbe.
    
Az UNICEF Magyar Bizottság igazgatója beszámolt arról, hogy a gyermekjogi egyezmény kihirdetése óta számos eredményt ért el a nemzetközi szervezet, például világszerte felére csökkent a gyermekhalandóság, 25 százalékkal több gyerek jár iskolába, és egyre több gyermek jut tiszta ivóvízhez.
    
Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója azt mondta, a különböző, technikai  szűrőrendszereket gyakran könnyű kijátszani, ezért a cég nagy hangsúlyt helyez az oktatásra, a tudatos internethasználatra. Úgy vélte, a gyerekek nyitottak minden újdonságra, azonban sok szülő nem rendelkezik megfelelő eszköztárral arra, hogy megvédje gyermekét a különböző támadásoktól. Hozzátette: a vállalat két évvel ezelőtt például blokkolta a pedofil tartalmú oldalakat.
    
Az ENSZ közgyűlése 1989. november 20-án fogadott el egyezményt a gyermekek jogairól, a konvenciót Magyarország 1990 márciusában írta alá. Magyarországon 1997-ben ünnepelték először a gyermekek jogainak egyetemes napját, s az Országgyűlés abban az évben fogadta el a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt, amelybe mindazok a gyermeki jogok bekerültek, amelyeket az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye rögzít.

Forrás: MTI
Fotó: Julien Harneis / Foter / CC BY-SA

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja