SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Minden gyerek lehet hős! - Bojti Andrea pszichológus tippjei gyakorló szülőknek

Családinet [cikkei] - 2013-05-16
Az óvodáskorú gyermekeknek és szüleiknek szóló JimJam tévécsatorna továbblép a felelős szórakoztatás terén új rajzfilmjével, a Város hőseivel. A sorozat nem titkolt célja, hogy játékos, szórakoztató módon segítsen a gyermekek erkölcsi fejlődésében. A csatorna szakértője adott néhány tippet, hogyan ösztönözhetjük arra gyermekeinket, hogy egy idő után magabiztosan hozzák meg a jó döntéseket.
Minden gyerek lehet hős! - Bojti Andrea pszichológus tippjei gyakorló szülőknek

Bojti Andrea gyermekpszichológus elmondta, már csecsemőkorban érdemes megdicsérni a kisgyermek minden próbálkozását, ami a fejlődését előremozdítja. Amikor próbálkozik a járással, beszéddel, fontos motiváció számára, ha látja, ezzel mekkora örömöt szerez a szüleinek. Kerülni kell ugyanakkor a túlzásokat, hisz ha mindig mindenért jutalmazzuk a gyermeket, értékét veszti az elismerés, és hiteltelenné is válhatunk. A túlzott jutalmazást, túl liberális gyermeknevelést preferáló családokban sokszor az egyik legnagyobb gond, hogy nem alakulnak ki a korlátok. Ha nem tanítjuk meg a gyermeket saját és mások érdekeinek tiszteletben tartására, sérül az érzelmi intelligencia és az empátia tanulása.

Gyakori téma a gyermeknevelésben a szóbeli és tárgyi jutalmazás kérdése. A gyermekpszichológus úgy véli, a legegyszerűbb jutalmazás a mosoly, ölelés, puszi révén kifejezett figyelem és a dicséret, sőt ezáltal a siker érzése lesz az igazi jutalom. Fontos, hogyha jutalmazunk, akkor a cselekedetet ismerjük el és ne a gyermeket minősítsük. Például, mondjuk azt, hogy „De szépen viselkedtél az orvosi rendelőben!” ahelyett, hogy „De ügyes gyerek vagy!”. Tárgyi jutalomként funkcionálhat egy-egy apróság, egy szelet csoki, pénz, ám az ilyen jellegű elismeréssel óvatosan kell bánni, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy egy idő után már csak ezért teljesít a gyerek.

Bojti Andrea hozzátette ugyanakkor, bár a fent említett módszerekről esik szó legtöbbször, nem ezek a leghatékonyabbak a gyermeknevelésben. „Vegyük példának a tanulást. Ha 100 Ft-ot adunk minden ötösért, akkor a gyerek a százasért fog tanulni. Ha egy hét szobafogságra ítéljük a rossz jegyért, akkor a szobafogság elkerülése miatt fog tanulni. A cél az lenne, hogy saját belső motivációja legyen a tudás megszerzése. Ha jutalmazunk és büntetünk, ez nem fog kialakulni.” Hosszú távú, hatékony eredmény az ún. jutalom-megvonás technikájával érhető el. Ez azt jelenti, hogy előre megegyezünk a gyerekkel, mit várunk el tőle, és mi lesz a következménye, ha nem teljesíti a feladatot. „A tanulás példájából kiindulva, ha azt látjuk, hogy a kamasz gyerek egész délután a gép előtt ül, és romlik a teljesítménye, meg kell vele egyezni. Ha továbbra is rossz jegyet hoz haza, megvonjuk tőle a számítógépet egy időre. Olyan dolog megvonását kell kilátásba helyezni, ami számára jutalom értékű.” mondta a pszichológus.

A lényeg tehát a következetesség. Fontos továbbá, hogy ne jutalmazzunk olyan dolgokat, melyek megvalósítása nem okoz nehézséget a gyermeknek, illetve bizonyos morális, társadalmi szabályok betartásáért se díjazzuk külön a csemetéket. Ha így cselekszünk, a gyermekünk hosszú távon megtanulja, hogy tetteinek következménye van, reális világkép alakul ki benne, és az egészséges erkölcsi fejlődésnek köszönhetően képes lesz önmaga is helyes döntéseket hozni.

A város hősei

Ez a számítógépes technikával készült sorozat azt követi nyomon, miként élik életüket egy színpompás város hősies mentőjárművei az életüket. Miközben együttes erővel megoldják a városka problémáit pompásan is mulatnak.

A város hősei eközben olyan témákat boncolgat, mint a barátság, az önzetlen segítség, a bátorság, a problémamegoldás és a közös munka öröme, valamint számtalan pozitív üzenetet közvetít a kisgyermekeknek a lenyűgöző történetekkel.

Pelle Ferner, a rajzfilm készítője így nyilatkozott: „Olyan rajzfilmet képzeltünk el, ami egy járművek lakta város segítségével azt mutatja be hogy kis odafigyeléssel, és őszinte segítő szándékkal, bárki lehet hős. Egy kedves, segítőkész barát, aki a tőle telhető legjobbat nyújtja az igazi hős. Még a legkisebb dolog is lehet hősies, és járhat komoly eredményekkel. Próbáljuk megmutatni, hogy mindenki fontos és egyedi a maga módján, és mindenkinek vannak különleges képességei, amikben igazán jó. Összességében a rajzfilmmel az volt a célunk, hogy fejlesszük a gyerekek képzelőerejét, és arra inspiráljuk őket, hogy jó barátok legyenek, működjenek együtt a társaikkal, ne legyenek előítéleteik, és lássák, hogy mindenkire szükség van.”

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja