SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Okosító agytorna - az edukinesztetika 1. rész

Családinet [cikkei] - 2011-01-27
Közeledik a félévi bizonyítványosztás ideje, és ilyenkor néhány diák szorong a felmérőktől. Az ő szüleiket szeretnénk megismertetni azzal a módszerrel, mellyel hozzásegíthetik gyermekeiket a jobb teljesítményhez.
Okosító agytorna - az edukinesztetika 1. rész

Az edukinesztetika vagyis az „észkerékkapcsoló agytorna” a tanulási képességek javítására kidolgozott módszer. A szó jelentése: nevelés mozgás által.
Ismereti és tapasztalati bázisát az alkalmazott kineziológia, a tanuláspszichológia az agykutatás és a kínai meridián tan eredményei képezik. Az eljárás kifejlesztője a Dr. Paul E. és Geil Dennison házaspár. Elméletük azon a feltételezésén alapszik, miszerint ha nincs szervi károsodás, nem beszélhetünk tanulási zavarról, legfeljebb a tanulási képesség blokkoltságáról lehet szó.

Lényege, hogy a két agyfélteke közötti együttműködést javítja különféle mozgásos, akupresszúrával kombinált gyakorlatokkal. Emellett a test energetikai viszonyait is igyekszik egyensúlyba hozni. A tanulást blokkoló tényezők megkereshetők, tudatosíthatók és speciális gyakorlatokkal feloldhatók. A természetes tanulási folyamatok zavarai, vagyis a tudatos vagy tudat alatti tanulási nehézségek elháríthatók az edukinesztetika módszerével.

Sok gyermek életében gátolhatják a szellemi fejlődést, a tanulási teljesítményt a stressz, és a belső feszültségek. Amikor nagyon erőlködik egy diák, hogy teljesítsen, kikapcsolódhat agyának az egészleges tanulást koordináló integrációs mechanizmusa. Ezeket is segít leépíteni, ill. csökkenteni az edukinesztetika. Azokon a gyermekeken és felnőtteken is segít a módszer, akiknek eleve nehezére esik az írás, olvasás, nehézségeik vannak a tanultak felidézésével, nem tudják rendesen alkalmazni tanulási képességeiket.  A módszer célja, hogy egyensúlyt teremtsen az ember pszichéjében, így őt a tanulás szempontjából optimális állapotba „kapcsolja”   

A mindennapi tevékenységeink során fellépő nehézségek is stresszel járnak. Ide sorolhatók a beszéd, írás, olvasás, számolás, visszaemlékezés nehézségei, de akár a biciklizés vagy autóvezetés során jelentkező stresszhelyzetek is. Ezek a hatások gyakran érdektelenséget váltanak ki, ami kihatással lesz a szociális viselkedésre, a táplálkozásra és az önértékelésre is.

A kisgyermekek természetes módon, stresszmentesen és örömmel tanulnak. Ezt az állapotot szeretnék visszaállítani a szakma képviselői a tanulóknál is.

A gyakorlatok:

  • fokozzák az agy oxigénellátását,
  • javítják a tanulási teljesítményt
  • oldják a szorongást,
  • segítik a két agyfélteke együttműködését,
  • az akupresszúrás pontok masszírozása javítja a test energiaáramlását.

Csendes pihenő:
Nyugtat, ellazít, összeszedettebbek leszünk tőle.
Kényelmesen hanyatt fekszünk, két tenyerünket a hasunkra fektetjük. Becsukjuk a szemünket és csak a légzésünkre figyelünk. Először csak fél percig végezzük a gyakorlatot, majd fokozatosan növeljük az időtartamot.

Váltott orrlukas légzés:
Ez a technika segít a figyelemösszpontosításban és fokozza agyunk vérellátását.  
Fogjuk egyik kezünk hüvelyk és mutatóujja közé az orrcimpánkat. Először az egyik, majd a másik orrlyukunkat fogjuk be váltakozva és ezt ötször ismételjük meg.

Energiaásítás:
Ez a gyakorlat javítja a kifejezőkészségünket.
Tátsuk nagyra a szánkat, miközben kétoldalt masszírozzuk az állkapcsunkat, közben sítsunk többször nagyokat.

Tigris:
A gyakorlat csökkenti a belső feszültséget.
Képzeljük el, hogy félelmetes tigrisek vagyunk a dzsungelben, hatalmas mancsokkal és karmokkal. Leguggolunk, közben erősen kifújjuk a levegőt, majd felállunk és csukott szájjal orrunkon intenzíven beszívjuk a levegőt. Kilencszer ismételjük a gyakorlatot.

Gondolkodó sapka:
Amikor figyelmünk hallószerveinkre irányul, javul az információ hallás utáni befogadása. Ezen kívül néhány fontos akupunktúrás pontot is aktiválhatunk. Óvatosan és finoman egyszerre mind a két fülünket igyekezzünk „nagyra nyújtani”, mintha ki akarnánk vasalni. Kezdjük a fülek felső részénél, lassan haladjunk egészen a cimpákig. Ezt a gyakorlatot csak egy percig kell végezni.

Észkapcsolók:
Ez a gyakorlat segít abban, hogy agyunk minden területe bekapcsolódjon a gondolkodásba. Egyik tenyerünket a köldökünkre fektetjük, másik kezünkkel masszírozzuk, körkörösen nyomkodjuk a kulcscsont alatt a szegycsont két oldalán található mélyedéseket. Legalább fél percig végezzük a gyakorlatot.

Gorilla:
Ez a gyakorlat segíti a szürkeállomány működését. Végigkopogtatjuk ujjaink hegyével az egész testünket. Először átkopogtatjuk a bal karunkat úgy, hogy tenyerünknél kezdjük, és a karunk belső felén haladunk  a  hónaljig. Visszafelé a vállunktól indulunk és a kar külső felületén haladunk végig az ujjakig. Ezután kilazítjuk vállainkat, majd ugyanezt megismételjük a jobb kezünkkel is.

Végül a fej következik: A homlokunktól indulunk, körben végigkopogtatjuk a fejünket, a tarkónknál rátérünk a nyakra és a gerincünk mentén egészen a lábujjainkig haladunk. Ezután a lábfejünk felső részétől indulva felfelé haladunk egészen a szegycsont területéig.


Okosító agytorna - az edukinesztetika 2. rész

Kép: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

A Szkizofrénia Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet e komoly mentális betegséggel küzdők gondjaira, csökkentse a velük szembeni megbélyegzést, és elősegítse irányukba a társadalom megértését és támogatását.
Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

A szívelégtelenség több mint 64 millió embert érint világszerte1, és ahhoz képest, mennyire gyakori betegség, rengeteg hiedelem és félelem övezi. Hamis feltételezésekre hagyatkozni azonban rendkívül veszélyes lehet, amelyek mind a betegség megelőzését, mind pedig a páciensek gyógyulását, illetve partnerként történő együttműködését hátráltathatják. Az alábbiakban összegyűjtött néhány fontos tévhit megcáfolásával mindezt elkerülhetjük.
A szerkesztő ajánlja