SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyermekek a háztartásban 2. rész - A kisgyermekek is szeretnének segíteni

Családinet [cikkei] - 2010-07-28
Már az apróságokat is érdemes bevonni a háztartási teendőkbe, különösen akkor, amikor még nagy élvezettel látnak munkához. Engedd, hogy ők is "dolgozzanak", nem baj, ha még kicsi a kezük, rövid a karjuk, mindenképpen szakíts időt arra, hogy foglalkozz velük. Itt nem számít az eredmény, többnyire ügyetlenkedés lesz a vége, ezért légy türelmes és elnéző. A kicsik addig segítenek örömmel, amíg nem szereznek negatív tapasztalatokat.
Gyermekek a háztartásban 2. rész - A kisgyermekek is szeretnének segíteni

Amikor a konyhában dolgozol, az apróságok gondoskodnak társaságról, és hatalmas lelkesedéssel akarják utánozni a „nagyokat”. Nem fontos, milyen az eredmény, a lényeg az, hogy örömmel segítenek.

Engedd nekik, had’ szorgoskodjanak, még ha ez neked több munkába és odafigyelésbe is kerül, valamint ne aggódj az elmaradt hétvégi takarítás miatt sem. Lépj túl nagyvonalúan ezeken, a dolgokon, mert a  „háztartásvezetés” közös élménye sokkal többet ér, mint a takarításra szánt idő, hiszen akkor nem sok hasznát veszed a gyermekeknek.


Állíts fel fontossági sorrendet!
Mi a fontosabb neked, a lakásod csillogása, vagy gyermekeid boldogsága?
Türelmesen mutasd meg a kicsiknek, hogyan használják a seprűt, a fakanalat és a fazék fedelét, és dicsérd meg őket, legyen az bármilyen ügyes mozdulat, még, ha jelentéktelen is.

Előfordulhat az is, hogy a kicsi nem akar segíteni, ennek legyen  némi következménye: pl. ha nem akarja betenni a kekszet a bevásárló kocsiba, akkor mondd azt: „sajnálom, akkor nem veszem meg”.

 
Mindig hallgasd meg a gyermekedet!
A kisgyermek tudásszomja kimeríthetetlen, ezért szüksége van az útmutatásaidra, hogy játékosan ismerje meg maga körül a világot, - akár a konyha birodalmát is. Jelezd felé, hogy nálad mindig nyitott fülekre talál, kérdezhet bátran.

Engedd, hogy játsszon a használati tárgyakkal, akár még az apa hiper-szuper villanyvasútjával is, had’ segítsen, amiben tud! Ha a gyerek csak messziről szemlélheti a technika csodáját, hogy nehogy tönkre tegyen valamit, akkor könnyen elveszítheti érdeklődését a tevékenykedés iránt.

Számolj némi veszteséggel, amikor kezébe adod a konyhai eszközöket, hogy óvatosan játsszon velük. Először csak az egyszerűbb, könnyen pótolható tárgyak használatát ismerje meg. Az apró kis károk a jövőben kedvező feltételek mellett, bőségesen meg fognak térülni. Az örökké kínos rendben és tisztaságban tartott lakás is könnyen külső szemlélővé teheti a gyermeket, aki később ki fogja magát húzni a közös munkák alól.



Amikor az apróságok ügyetlenkednek
Kisebb, normálisnak számító „baleseteknél” próbáld meg visszafogni magad és ne légy dühös, inkább harapj a nyelvedbe, mielőtt egy durva megjegyzés elhagyná a szádat. Várj egy pillanatig, vegyél erőt magadon, majd próbáld elsimítani a dolgot szelíd mondatokkal, melyek mégis valamiféle pozitív kicsengést adnak a gyermek próbálkozásainak.

Reakciódtól függően, a későbbiekben a gyermekben,  vagy szorongás fog kialakulni, vagy a meggyőződik arról, hogy apa és anya nem fognak haragudni, ha valami véletlenül félre sikerül. Ellenkező esetben, ha tegyük fel, teret engednél a mérgednek, a gyermek hamar megszokná, hogy tartson a negatív következményektől, és már nem akarna olyan gondtalanul segíteni neked.

Ha mondjuk, eltör egy vázát, vigasztald meg, hiszen maga is megijedt és arra van szüksége, hogy felismerje, olykor történnek véletlen balesetek, és az ügyetlenséget a szülők a kellemetlenség ellenére is megbocsátják.

Sok szülő ott követ el hibát, hogy dühöng az összetört cserepek miatt,  és ezzel azt a torz értékrendet közvetíti  a gyermek felé, hogy „a váza fontosabb, mint én”. Nincsenek  megbocsátó szavak, és marad a szemrehányás.

   
A „szerencsétlenség” megelőzése
Először is helyezz biztonságba minden értékesebb tárgyat oda, ahol a gyermek nem éri el ezeket, így alapjában véve elkerülheted a bajt. Ha netán mégis történne valami, ügyelj arra, hogy egy korábbi „baleset” emléke ne keltsen újabb pánikot a gyermekben, mert akkor visszacsatolódna, és megerősödne benne a félelem.

Magyarázd el neki, hogy ugyan csúnya lett az a tárgy a töréstől, de meg lehet ragasztani. Éreztesd vele, hogy nem történt borzasztó nagy kár, még, ha magadban nem is ezt gondolod. Légy pedagógus és mondd meg a gyermeknek, hogy legközelebb minden jobban fog sikerülni.

Néhány ötlet, miben tud segíteni egy óvodás

  • Asztalterítés, és az általa használt edények leszedése.
  • Játékait rámolja össze a dobozokba.
  • A zoknikat tegye be a fiókba, szekrénybe
  • Viráglocsolás
  • Kisállatgondozás
  • Kertimunka (gyomlálás, gereblyézés), gyermek szerszámokkal, mert motiválhatja, ha mindenből van sajátja
  • Portörlés
  • Gyümölcsmosás

A cikksorozat további részei:

Gyermekek a háztartásban 1. rész

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
A szerkesztő ajánlja