Közlekedj okosan! - Tanácsok gyerekeknek

Családinet - 2009-11-24
Ha megfogadod az alábbiakat, saját hibádból biztosan nem érhet baleset!
Közlekedj okosan! - Tanácsok gyerekeknek

Amikor felébredsz egy „nemszeretem-napon”, anya vagy apa alig tud kicsalogatni a paplan alól. Talán még iskolába is álmosan indulsz el, azért nem árt odafigyelni. 
Inkább indulj el 5-10 perccel korábban, hogy ne kelljen rohannod.

- Az átkelés 3 alapszabálya: 
* Akkor lépj le, ha már megálltak az autók;
* Ne takarásból lépj az úttestre (fa, álló jármű mögül);
* Áthaladáskor folyamatosan haladj, de ne fuss, mert akkor nem tudsz rendesen körülnézni.

- Lehetőleg a kijelölt gyalogátkelőhelyen (zebrán), ennek hiányában a legbiztonságosabb helyen menj át a túloldalra.

- Ha már villog a zöld lámpa, és te az úttesten vagy, akkor siess, ha viszont még a járdán állsz, és akkor kezd villogni, ne lépj le.

- A megállókban egyértelműen fegyverszünet van érvényben. Ez nem csak rád, a barátaidra is vonatkozik. Ne verekedjetek, ne itt tomboljátok ki magatokat, ne lökdösődjetek. Könnyen megtörténhet, hogy valamelyikőtök kilép az úttestre vagy a sínekre és ez veszélyes lehet.
(Még a megállóban vedd le a táskádat, a hátadról, mert ha háttal állsz az úttestnek, a busz, troli vagy a villamos elsodorhat, és akkor súlyosan megsérülhetsz.)

- Mindig rendesen csukd be az iskolatáskádat, nehogy bele akadj valamibe, vagy nehogy elhagyj valamit, amikor szaladsz. A tornazsákot se akaszd a táskádra, mert arra könnyen rácsukódhat a járművek ajtaja.

- A buszt ne téveszd össze a diszkóval, ha hangoskodtok a haverokkal, vagy kedvenc számaitokat éneklitek, az zavarja a többi utast. Jobb, ha normál hangerővel beszélgettek, mert a kiabálás megzavarhatja a sofőrt is a vezetésben.

- Az ablaktörő kalapácsot a tényleges vészhelyzetre találták ki. Eszedbe ne jusson azt szórakozásból levenni, vagy használni. Ha egy baleset történik és hiányzik ez az eszköz, annak végzetes következményei lehetnek.

- Ha nem találsz ülő helyet, feltétlenül jól kapaszkodj meg, mert könnyen eleshetsz és csúnyán megütheted magad, ha hirtelen fékezésre kényszerül a vezető.

- Amikor kiszállsz a buszból, troliból, villamosból, várd meg, míg elmegy, hogy jól lássanak az úttesten. Figyelmesen nézz körül az átkeléskor. Ne feledd, a nagyméretű járművek vezetői nem tudják csak úgy félrerántani a kormányt, hogy kitérjenek előled.

- Ha az autóbusz, villamos vagy trolibusz ajtaja nyitva van, de a csengő hangját már hallod, ne szállj le, illetve fel!

- Tömegközlekedésnél nyugodtan várd ki, míg mindenki kiszáll. Ne tolakodj, mert valakit esetleg fellöksz.

- Ha reggel még sötét van és az autósok is álmosak, legyél jól látható a számukra. Viselj az öltözékeden vagy táskádon fényvisszaverő csíkokat, matricákat. Ezek a szürkületben is jól láthatóvá tesznek téged.

- Fontos ismerni és figyelni a közlekedési táblákat. Tanuld meg szüleid segítségével, mit jelentenek ezek és értelmezzétek is, mielőtt egyedül utaznál az iskolába.

 

Fotó: www.foter.com
 

Közösségi hozzászólások:
Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.