SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tanácsok családi vállalkozások számára - A családi vállalkozás buktatói

Családinet [cikkei] - 2009-01-26
Gyorsan tönkre szeretné tenni a családi vállalkozását?
Íme néhány gyakran elkövetett hiba, amely a csúcsról a mélybe juttathatja a családi vállalkozásokat.


Tanácsok családi vállalkozások számára - A családi vállalkozás buktatói

Ha egy cég tulajdonosai vagyunk, az kemény munkával jár.
Viszont ha a vállalkozásunk családi vállalkozás is, a problémák és buktatók hatványozottan jelennek meg. Elég egyetlen ballépés, és a cégünk máris a semmibe vész, tehát jobban tesszük, ha kiismerjük a buktatókat, még mielőtt elkövetnénk őket.

Családi kapcsolatok és munkahelyi kapcsolatok

Az egyik leggyakoribb és legkomolyabb hiba a családi vállalkozásoknál, ha azt feltételezzük, hogy a szoros családi kapcsolatok automatikusan hatékony munkahelyi kapcsolatokat eredményeznek. Sajnos ez nem mindig így van. Azok a gyerekek, akik a munkahelyen kívül imádják a szüleiket, hirtelen azt veszik észre, hogy megkérdőjelezik az édesapjuk döntéseit, mikor ő a főnök, a testvérek pedig, akik otthon elválaszthatatlanok, gyorsan az irodai féltékenykedések és jelentéktelen rivalizálások hálójában találhatják magukat. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy néhány esetben a családi kapcsolatok valóban erősítik a munkahelyi kapcsolatokat, viszont minden helyzetet önmagában kell értékelni.

Az összes családtag alkalmazása

A családi vállalkozásoknál a másik elterjedt hibát akkor követjük el, mikor tulajdonosként azt érezzük, hogy kötelességünk minden egyes családtagot alkalmazni, aki csak dolgozni szeretne. Az összes családtag alkalmazása nem lehet reális cél a vállalkozás számára. Vannak családtagok, akik alkalmasak bizonyos szerepek betöltésére a szervezeten belül, míg mások nem. Ahelyett, hogy csak a DNS alapján alkalmaznánk embereket, az alkalmazással kapcsolatos döntéseknek az egyén tanulmányaitól, tapasztalatától, és attól kell függnie, hogy képes-e megfelelni az elvárásoknak. Ha nehezünkre esik visszautasítani a családtagot, keressünk egy nem családtag alkalmazottat a cégnél, aki átveszi a kezdeményezést a személyzetet érintő kérdésekben. Azt is fontolóra vehetjük, hogy a nem képzett családtagok segítségére leszünk megszerezni a szükséges végzettséget, amely ahhoz kell, hogy valamikor a jövőben betölthessék az állást.

A hozzáértés hiánya

A családi vállalkozások hírhedtek arról, hogy nem törődnek a szakmai illemszabályokkal. Ugyan előfordulhat, hogy a munkahelyen hemzsegnek a rokonok, ez mégis csak munkahely, és a zavartalan működéshez szükség van bizonyos fokú hozzáértésre. A családi intrikák és családi témájú megbeszélések nem helyénvalóak, a nem családtagok kényelmetlenül érezhetik magukat ettől. Hasonlóképpen, a családtagok közötti párbeszédeknek az üzleti protokollokhoz kell igazodniuk, és nem a családiakhoz. Bár előfordulhat, hogy a vállalkozás tulajdonosa egyben a család fele is, neki a családtagokkal hasonló módon kell beszélni a munkahelyen, mint a többi alkalmazottal, és nem úgy, ahogy nyáron kerti grillezés alkalmával beszélget velük.

Nincs utódlástervezés

Van róla elképzelésünk, hogy ki veszi át a céget, mikor visszavonulunk? És ami még fontosabb, ezt mások is tudják? A generációs változások alkalmával a családi vállalkozások kudarcmutatói elég magasak. Az átalakulással kapcsolatos problémák még inkább felerősödnek, ha a jelenlegi tulajdonos nem képes megfelelően felkészülni az átalakulásra, mivel nem törődik azzal, hogy időben és egyértelműen megnevezze utódját. Ha veszekedések és viták vannak az utódról, a korai utódlástervezéssel legalább időt nyerünk, hogy megoldhassuk a belharcokat, még mielőtt a változásokra valóban sor kerülne.

A fiatalabb generációk közreműködése.

A családi vállalkozások az egész családot érintik, beleértve a fiatalabb generáció képviselőit is. Mivel általában a ranglétra tetején az idősebb generáció található, a fiatalabb családtagok meglátásait és javaslatait gyakran semmibe veszik. Mikor megtörténik a váltás, a fiatalabb generáció azonnal nekilát ötleteinek megvalósításához, jellemzően átfogó és gyökeres változtatásokról van szó, amelyek károsak a szervezet számára. Helyesebb az a megközelítés, ha bevonjuk a fiatalabb generációt a döntéshozatali folyamatba, és fokozatosan valósítják meg ötleteiket, nem hirtelen egyszerre.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja