SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tankönyv ingyen, örökléssel, kölcsönzéssel

Szőke Judit [cikkei] - 2008-08-08
A tankönyvpiacon is verseny van, ebből az következik, hogy a tavalyi árakhoz képest átlagosan 6,5 százalékkal is emelkedhetnek a tankönyvek árai, de akár kevesebbel is. Még az idei tankönyvcsomag-árak nem állnak rendelkezésre, így induljunk ki a tavalyi adatokból! Mindenesetre el lehet kezdeni félretenni.
Tankönyv ingyen, örökléssel, kölcsönzéssel
 Az alsó tagozatosok szüleinek átlag 5 ezer forintot kellett fizetniük a tankönyvekért, de igen nagy volt a szórás, mert a kis elsősöknél akár ez a 10 ezer Ft-ot is meghaladhatta. Az 5-12. évfolyamokon 9.800 - 23.000 forint között volt a fizetnivaló. Hogy miből adódnak a különbségek? Például abból, hogy minden iskolának a saját pedagógiai programjához kell kiválasztania a tankönyveket. A választék pedig elég nagy és az árak is széles skálán mozognak. 

A 2008/2009. tanévben főszabály, hogy tankönyvként csak az a könyv hozható forgalomba, amelyet külön jogszabályban meghatározott eljárás alapján tankönyvvé nyilvánítottak és szerepel a tankönyvjegyzéken.


Kicsiknek három kiló alatt

Nemigen szokták a gyerekek érzékelni - állítólag -, de a választás során az ár mellett figyelembe kell venni egy másik fontos szempontot: a tankönyv súlyát. Az előírás úgy szól, hogy alsó tagozaton úgy kell a heti órarendet kialakítani, hogy az egyes tanítási napokon használt tankönyvek tömege ne haladja meg a három kilogrammot. Mind több a tartós használatra alkalmas tankönyv, atlasz, szótár, azaz elméletileg a testvérek örökölhetnek eszközt, de létezik a tankönyv-kölcsönzés …
És a rászorulók idén is ingyen juthatnak tankönyvhöz. Erre egy tavaly őszi felmérés szerint 517 ezret meghaladó létszámban jogosultak a diákok.
Változatlanul megmaradt az az előírás, hogy ingyenesen kell biztosítani a tankönyvet minden olyan tanulónak, aki tartósan beteg, testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, halmozottan fogyatékos, pszichés fejlődési zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott (például: dyslexia, dysgraphia, dyscalculia, mutizmus, kóros hyperkinetikus vagy kóros aktivitászavar), három- vagy többgyermekes családban él, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül.

Igazolás kell az ingyenességhez

Igazolásként a családi pótlék folyósításáról szóló igazolást kell bemutatni a jogosultnak. Sajátos nevelési igényű tanuló esetében a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye a bemutatandó dokumentum. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény esetén az erről szóló határozat bemutatása szükséges.
Változatlanul 10.000 forint a támogatásra jogosult tanulók számára az ingyenes tankönyvellátáshoz biztosított normatíva. Emellett 1.000 forint a valamennyi tanuló után igényelhető általános tankönyvtámogatás.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja