SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan kerülhet hátrányba a gyermekünk az egyetemen? - Ádám Zoltán, a Corvinus elbocsátott docensének méltatlan esete

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2024-03-12
Ez a történet egy tisztán látó, etikus oktatóról szól, aki a lehetőségei végső határáig elment azért, hogy biztosítsa a hallgatói számára az esélyegyenlőséget.
Ez a történet egy fiatal egyetemista fiúról szól, akinek gazdag és befolyásos családja vizsgalehetőséget biztosított neki annak ellenére, hogy nem teljesítette a vizsga feltételeit.
Ez a történet egy olyan országról szól, ahol egy egyetemi docens, aki történetesen azt kutatja, hogy egy demokratikus rendszer hogyan fordul át diktatórikus rezsimbe, az állását veszti el azért, mert számonkérte az egyetemtől a saját szabályainak áthágását.
Hogyan kerülhet hátrányba a gyermekünk az egyetemen? - Ádám Zoltán, a Corvinus elbocsátott docensének méltatlan esete

A Corvinus-gate

Ha pénzed van, a törvények fölött állsz? – kérdezhetjük.

Ádám Zoltán ma (már? még?) nem tanít a Corvinus Egyetemen. Ő volt az egyetlen ugyanis, aki áldozatául esett annak a vizsgabotránynak, ami ellen minden erejével küzdött. Senkit nem vontak felelősségre azért, mert egy link diák érdemtelen vigaszágon érte el azt, amiért a tanulótársai egy féléven át küzdöttek, készültek és teljesítettek, csak azt, aki megpróbálta ezt megakadályozni.

Az egyenes beszédű docens egyik szemináriuma után váratlanul megjelent a teremben az egyik hallgatója anyukája, és ezzel 2022 őszén egy titokzatos folyamat vette kezdetét az egyetem forgatókönyvében. A fogaskerekek beindultak és készültek bedarálni valakit…

Az anya tudta, hogy a fia nem teljesítette a félévi követelményeket, hogy nem adta le a beadandó kvízeket és egyéb otthoni feladatairól is „megfeledkezett”, de mégis nyomásnak tette ki a tanárt. Kétszer is megkereste az oktatót, és a vizsgalehetőség kieszközlése érdekében befolyásos férjével fenyegette meg a őt, mondata nagyjából így hangzott:

„Nem lenne jó, ha a férjemnek kellene beavatkoznia.”

A tanár nem engedte meg a kért külön vizsgát, mert tekintettel volt a többi hallgatója érdekeire, az esélyek egyenlőségére, és követte azt az etikai szabályzatot, amit az egyetemi oktatók együtt állítottak fel. 

A meglepő fordulat nem sokat váratott magára. A hallgató a tanári tiltás ellenére dékáni engedélyt kapott a vizsgája letételére, melyet a tanszéki titkárságon írhatott meg, egy külön a számára készített kérdéssor kitöltésével. A saját kérdőív volt a kikövezett út, amin csak végig kellett sétálnia…

Ádám Zoltán becsületes módon igyekezett eltávolítani a csikorgó homokot a gépezetből. A rendszeren belül kereste a megoldást, mert hitt annak működésében. Etikai vizsgálatot kezdeményezett az eset felelősei, a kar két dékánja és a rektor ellen, ez utóbbi ellen azért, mert tudott az esetről, de nem tett ellene semmit.

Az egyetem kuratóriuma eseti bizottságot állított fel, hogy kivizsgálják a furcsa vizsga esetét, és mindhárom személyt elmarasztalták. Azonban a másodfokú vizsgálat a két dékánt és a rektort is felmentette.

Az események felgyorsultak. A Corvinus akkori igazgatója, Takáts Előd a felmentő ítélet után lemondott vezetői tisztségéről, utódja pedig azzal kezdte a működését, hogy szabálytalansági vizsgálatot indított Ádám Zoltán ellen… A vád az volt, hogy az oktató nem működött együtt a vezetőséggel, nem ajánlotta fel diákja számára a dékáni méltányossági kérelem lehetőségét, valamint hogy egy levélfolyamból két e-mailt nem sikerült benyújtania a vizsgálathoz. Különben is, miért állt szóba az anyukával? Miért lett az esetből médiahír? Miért nem maradt csöndben?

Az egyetem síri csöndet akart és várt is el tőle. Az már senkit nem érdekelt igazán, hogy az esetet nem ő vitte a sajtónak, hanem egy egyetemi zárt közösségi csoportból került a média figyelmébe. Azt sem firtatta a szabálytalansági vizsgálat, hogy az dékáni méltányossági kérelem nem azok számára áll rendelkezésre, akik „elfelejtik” az egyetemi feladataikat, hanem akiket súlyos okok hátráltattak a tanulásban.

Ádám Zoltán munkaügyi bírósághoz fordult, mert hisz abban, hogy törvényes módon győzhet az az álláspont, amit ő mindvégig képviselt. A napokban lesz a perfelvétel.

A tanár úr mellett többször is tüntettek a diákjai, akiknek mindig is azt tanította, hogy önálló véleménnyel rendelkezzenek a hivatásukat érintő kérdésekben és harcoljanak az igazukért. Tovább küzd, és továbbra is a politikai rendszerátmenetek közgazdasági hátterét kutatja.

Etikus módon igyekezett titokban tartani a hallgatója nevét, mert tekintettel volt a jogaira. Diákját jó eszűnek tartotta, olyannak, aki képes az egyetemi tudást a saját jogán és képességein keresztül megszerezni, és olyan személyiségnek, akinek az érdekében nem kell, hogy a szülője járjon el.

A név azonban Ádám Zoltán szándéka ellenére mégis kiszivárgott, és a diák apjának nevét az oktató is megerősítette. Ő vajon mit érez most? Többet tanult-e az elmúlt félévben, mint abban a szorgalmi időszakban, melyről „kivételesen” számot adott?

Ádám Zoltán azért változtatta meg az álláspontját és erősítette meg a hallgató apjának kilétét, mert nem szeretne olyan országban élni, „amelyben a félelem határozza meg az emberek, a társadalmi cselekvők döntéseit.”

Kellenek nekünk olyan emberek, akik kiállnak azért, hogy érzelmi biztonságban és egyenlő esélyekkel végezhessük a munkánkat? Akik kapuőrök módjára utasítják vissza azt, aminek nincs helye az életünkben?

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja