SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így kezeld a szemtelen kamaszt

Jánosi Valéria [cikkei] - 2017-07-19
A problémát egyetlen kamaszt nevelő szülőnek sem kell bemutatni. Flegmaság, bicskanyitogató pofavágások, szemforgatás, és máris kijöttünk a sodrunkból. A szülők többsége nap mint nap megéli: tehetetlen vagyok a gyerek szemtelenségével szemben. Lehet ezt normálisan, higgadtan kezelni?
Így kezeld a szemtelen kamaszt

A kamasz kíméletlen keménységgel vágja a szemünkbe az „igazát”. És valljuk be: sokszor telibe találnak minket. Persze sokszor ok nélkül is szemtelenkednek, és lazán odavetik: „úgy beszélek, ahogy akarok” vagy „Hagyj békén! Miért nem tudsz mással foglalkozni?” A szülő pedig csak áll, és vagy levegőért kapkod, vagy visszaordít, mert mégiscsak tűrhetetlen, hogy a gyerek így beszéljen. Aztán meg jön a lelkiismeret-furdalás, mert már megint nem sikerült türtőztetni magunkat, és épp olyan durván reagáltunk, ahogy a tizenéves gyerekünk. És ez így megy nap nap után, mi pedig áhítozva várjuk, hogy a gyerekünk végre kinője ezt az átkozott kamaszkort.

Valóban hihetetlen nagy türelemre, önfegyelemre és megértésre van szüksége annak, aki kezelni szeretné kamasz gyermeke szemtelenségét. Sokat segít azonban, ha megértjük, hogy a korábban annyira édes kicsikénk miért viselkedik most ilyen bicskanyitogató módon.
 

Miért ilyen szemtelen?

A kamaszkorban annyira sokféle változás zajlik a gyerekben, hogy nem csak mi, de sokszor maga a tizenéves sem tudja, hogy mi történik vele. Ő sem ura a benne zajló történéseknek, gyakran képtelen kontrollálni az érzelemkitöréseit, agresszivitását.

Az biztos, hogy ők elsősorban függetlenek szeretnének lenni, és a legfontosabb életkori feladatuk, hogy leváljanak a szüleikről. Ezért minden áron ki kell nyilvánítaniuk, hogy mit akarnak, hogyan akarják, és kézzel-lábbal tiltakoznak bármiféle függés, feladat, szabály ellen.
Ha megkéred őt valamire, akkor máris csak parancsolgatsz, és a szemében egy zsarnok diktátor vagy. Ilyenkor aztán kicsúsznak a száján a szemtelen mondatok. Ha a fejlődéslélektan felől nézzük, akkor a szemtelenség, udvariatlanság tulajdonképpen csak a kamasz gyerek leválási kísérlete, ami kissé ügyetlen, és néha bántó formát ölt.

A kamasz nem válhat önmagává, ha nem száll szembe az általunk képviselt tekintéllyel, szabályokkal, értékekkel. Mivel még nem elég érettek, képtelenek pontosan kifejezni magukat, és ez gyakran bántó formát ölt. A pszichológusok szerint azzal vigasztalhatjuk magunkat, hogy minél szorosabb volt korábban a viszonyunk a gyerekkel, annál többet szemtelenkedik, mert annál nagyobb erőfeszítésre van szüksége a leváláshoz.
Ez nagyon klasszul hangzik egészen addig, amíg nem nekünk kell a gyerekkel nap mint nap megvívni a csatáinkat. A magyarázat azért sokat segíthet abban, hogy tudatosítsuk magunkban: amikor szemtelenkedik a gyerekünk, ezt nem azért teszi, mert már nem szeret, vagy nem tisztel minket, hanem mert éppen a rólunk való leváláson dolgozik. Tulajdonképpen csak az életkori feladatát végzi, még akkor is, ha ez nekünk most nem annyira tetszik.
 

Mutassunk jó példát!

Valahogy azért mégis kezelnünk kell a nehéz helyzeteket. Az első és legfontosabb, hogy a tiszteletből, udvariasságból nekünk kell példát mutatni. Mert hiába prédikálunk neki arról, hogy „édes fiam, beszélj velem udvariasan!”, ha ő teljes joggal vágja a fejünkhöz, hogy „de hát te is így beszélsz velem és anyával/apával. Most miért rajtam kéred számon az udvariasságot?”

Tehát az első és legfontosabb dolgunk, hogy minden erőnkkel azon legyünk, hogy kedvesen, tisztelettel és udvariasan beszéljünk másokkal.  A gyerek mintakövető lény: hogyan tudna udvarias lenni, ha soha nem mutattuk meg neki, hogy azt hogyan kell csinálni?

Például soha ne minősítsük őt, hanem fogalmazzuk meg világosan a kéréseinket. Tehát a következő mondat helyett: „Hogy lehetsz ilyen lusta? Még a mosógépet sem voltál képes kipakolni!” hasznosabb, ha megkérjük, hogy pakolja ki a mosógépet.
Érdemes hagyni, hogy ő is elmondhassa a véleményét. Lehet, hogy ezt nem mindig sikerül majd megfelelő formába öltenie, de ha higgadtak maradunk, akkor segíthetünk neki átfogalmazni a mondatokat. Ha pedig elvesztettük a türelmünket, akkor kérjünk bocsánatot, amikor lehiggadtunk. Nem vagyunk, és nem is kell tökéletesnek lennünk, de hitelesebbek leszünk a gyerek előtt, ha be merjük ismerni a hibáinkat.

Igazából a legfontosabb ökölszabály: beszéljünk úgy a gyerekünkkel, ahogy szeretnénk, ha ő beszélne velünk!
 

Merjünk rászólni, ha kell!

A kamasz gyerek megértése nem jelenti azt, hogy mindent ráhagyunk, és szemet hunyunk a szemtelensége felett. Lehet, hogy már majdnem felnőttnek látszik, de azért még gyerek a tizenéves kamasz, és igenis be kell tartatnunk bizonyos szabályokat. Vannak szülők, akik annyira szeretnék megőrizni a jó viszonyt a gyerekükkel, hogy nem mernek rászólni, amikor a szemtelen.
Ezzel sajnos nem segítünk se a jó viszony megőrzésében, se a gyerek társadalomba való beilleszkedésében. Ha a kamasz udvariatlan velünk, később se lesz másmilyen, és csak megromlik majd a viszonyunk, ráadásul a társai, későbbi munkatársai, főnökei sem fogják díjazni, ha egy udvariatlan, beszólogatós felnőtté válik.
Tehát igenis a mi feladatunk, hogy leszögezzük és betartassuk a legelemibb szabályokat. Mondjuk meg világosan, hogy mit kívánunk, és mi az, amiből semmiképp nem engedünk! Győződjünk meg róla, hogy a kamasz megértette, amit kérünk tőle! Meg kell értenie, hogy uralkodnia kell magán, és hogy velünk nem beszélhet tiszteletlenül. Sokat segít, ha a szemtelenkedése közben meg tudjuk őrizni a higgadtságunkat, és udvariasan, de határozottan felhívjuk a figyelmét arra, hogy ezt a hangnemet nem tűrjük el. Gyakran már az is segít, ha megkérdezzük: „Hogy mondtad? Megismételnéd?”

Ha a kamasz csak néha beszél velünk tiszteletlenül, akkor megelégedhetünk azzal, hogy csak figyelmeztetjük az udvariatlanságra. Ha viszont gyakorivá válik a dolog, akkor rójunk ki rá büntetést! Ne nézhessen tévét, ne használhassa a telefonját, ne engedjük el a barátaival! Persze, hogy dühös lesz. Ki fogjuk bírni: ő is és mi is. Fontos azonban, hogy ha gyakorivá válik a durva, flegma beszéd, akkor próbáljunk rájönni, hogy mi bántja, mi történt vele! Általában azok a kamaszok agresszívek, szemtelenek, akik nem érzik jól magukat a bőrükben. Persze, nehéz szóra bírni egy kamaszt, de próbáljuk kideríteni, hogy mi áll a durva viselkedés hátterében! Ha végképp nem boldogulunk, akkor mindenképp érdemes felkeresni egy szakembert.

Bármennyire is nehéz kijönni a kamasz gyerekünkkel, ne feledjük: az udvariasság tanult készség, és a mi feladatunk, hogy szükség esetén figyelmeztessük őt, és rászóljunk, ha vét a társadalmi együttélés szabályai ellen. Igen, ez nehéz ügy, mert napi konfliktusokkal jár, de a szülői feladatok közé tartozik, és nem úszhatjuk meg. Hidd el, hogy a gyereked attól még szeretni fog, ha minden adandó alkalommal udvariasan figyelmezteted, hogy beszéljen veled nagyobb tisztelettel. Hiszen csak azt kéred tőle, amit te is megadsz neki. Ugye? 

Fotó: efuetatem / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja