SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megható levél kamasz gyereket nevelő, kétségbeesett anyukáknak

Családinet [cikkei] - 2016-09-23
A kamaszok szülei gyakran tele vannak kétségbeeséssel, aggodalommal, s ehhez társul még némi magány is. Nekik küld most egy kis bátorítást egy olyan anyuka, aki már túlélte ezt az időszakot. Érdemes elolvasni!
Megható levél kamasz gyereket nevelő, kétségbeesett anyukáknak

Kedves Kamasz Gyerek Magányos Édesanyja!

Emlékszel, hogy milyen jó volt a babádról vagy a maszatos totyogódról megosztani Facebookon a legédesebb fotókat? Amikor a kialvatlan éjszakákról és a kádban úszkáló kakiról panaszkodhattál? A hűtőd tele volt mágnesekkel és ujjal festett, felismerhetetlen képekkel. Beszélhettél a barátaiddal a játszócsoportban és mindig találtál támogatást, amikor megoldhatatlannak láttad a dackorszakot. Emlékszel, amikor ilyen kaotikus helyzetekről tölthettél fel posztot, és mégis mindenki aranyosnak találta?

Ma már nem ilyen egyszerű a helyzet.

Többé nem igazán tudsz olyan képet készíteni a középiskolás gyerekedről, amit engedne feltölteni a közösségi oldalakra. Ha elveszed az Xbox-ot, már nem érzed úgy, hogy szeretnéd megosztani a reakcióját. Nem mutogathatod az eredményeit - legyen az jó vagy rossz -, mert a gyerek dühös lesz miatta. Nem a fogzás okoz már álmatlan éjszakákat, hanem az aggodalom. És nem a játszócsoportban tanult rossz szokások miatt ijedsz meg, hanem attól, amit az osztálytársaitól leshet el. A játékokat pedig mostanra felcserélték a sorozatok és a digitális kütyük.

Ebben a káoszban már nem találsz semmi aranyosat. Helyette itt vannak a pattanások, fogszabályzók és hangulatváltozások.

Magányos időszak lehet ez.

Persze, sok örömöt is lelhetsz benne. Semmiért sem cserélnéd el a gyerekeidet. Csak tudni szeretnéd, hogy minden rendben lesz. Hogy végül majd jól alakulnak a dolgok. Hogy felnőnek, és aztán a megfelelő döntéseket hozzák, és minden vágyad és álmod valóra válik velük kapcsolatban.

És hol van a többi anya? Sokan visszamentek dolgozni, és hozzád hasonlóan próbálnak mindent jól csinálni. Viszik a gyereket a fociedzésre, vagy az atlétikai versenyre, de mostanában mindannyian csöndesebbek. Szinte ezerfelé szakadnak.

Észrevettem, hogy az idősebb gyerekes anyák eltűntek a blogokról. Sokkal kevesebb az ilyen történet megosztása. Alig található olyan szülinapi buli ötlet Pinterest-en, amit a tinédzser gyereked számára felhasználhatnál.

Az online világ szinte megszűnik az olyan anyák számára, akik tizenéves gyereket nevelnek. Kivéve azokat az ijesztő történeteket, amikben a család valamit nagyon rosszul csinált. Ez nem valami megnyugtató.

Én gondolok Rád, anya!

Csak szeretném, hogy tudd, nem vagy egyedül! Ezek az évek, amikor már nagyobbak a gyerekeid, a legjobbak lehetnek, még ha nem is gyakran posztolhatsz Facebook-on és már senki sem kommenteli, hogy "Jaj, de aranyos"!

Tudnod kell néhány dolgot.

  • Szinte minden középiskolás, akivel valaha találkoztam, ellenszenves volt... de mindannyian illedelmes felnőtté váltak.
  • Hidd el, hogy a gyerek jegyei végül nem fogják befolyásolni, hogy mennyire lesz sikeres az életben.
  • A lányod haj-megszállottsága az egyetemi évekre csökkenni fog.
  • Az igyekezeted, hogy jómodort taníts neki, bár eddig hiábavalónak tűnt, a házastársa felé már látható lesz.
  • Az imáid meghallgatásra találnak. Ne hagyd abba, és Isten megsegít.
  • A fogszabályzók lejönnek, az arc kitisztul, és a testi fejlődés is befejeződik. Elmúlik az esetlenség, és egy megnyerőbb alak veszi át a helyét.
  • Ezerszer fogsz kétségbe esni, de legtöbbször helyreállsz.
  • Alig várod, hogy leérettségizzen, aztán kisírod a szemed, amiért eljött ez a nap is.
  • Fáj, amikor elbukik, együtt sírsz vele, amikor összetörik a szívét, azt várod, hogy legyen már talpraesettebb. Sírsz, amiért az a fiú nem hívta randizni, és örömödben ugrálsz, amikor bekerül a kosárlabda csapatba.

És sok mindenről... még csak beszélni sem tudsz.

Mert egyszer csak rájössz, hogy ezek a gyerekek emberek.

Emberek, akiknek érzéseik vannak. És már nem írhatsz csak úgy a blogodban a gonosz matek tanáráról és arról, hogy nem választották be a kórusba. Túl értékes, túl szívbe markoló, túl bonyolult dolgok ezek, hogy csak úgy megoszd a világgal. A gyerekednek szüksége van arra, hogy bízhasson benned. Muszáj, hogy megtartsd a titkait. Arra vágyik, hogy hozz neki pattanás elleni krémet a drogériából, és erről senkinek se beszélj. Annyira könnyen zavarba tud jönni, és neked segítened kell, hogy ezen túllépjen.

És tudod, mit? Segíteni fogsz neki! Buzdítod, leszidod, emlékezteted, amikor kell.

Önbizalmat és szárnyakat fogsz neki adni. Csak beletelik egy kis időbe.

És te, kedves kamasz gyerek édesanyja, te is szárnyakat növesztesz.

A káosz közben azt is felfedezed majd, hogy hihetetlen dolgokból épülsz fel. Acélból van a gerinced. Annyi chiliszószt tudsz készíteni, mint senki más. És akár a holnapi bulira is képes vagy brownie-t sütni.

Rájössz majd, hogy többet elbírsz, mint azt valaha gondoltad volna. Meglátod, hogy a csöndnek ereje van, hogy a Facebook jól megvan a fotóid nélkül is, és hogy valami csodálatosat tudsz adni ennek a világnak.

TE, anya, olyan gyerekeket nevelsz, akik majd nyakukba veszik a világot, annak minden kincsével. Orvosok, ügyvédek, ápolók, tanárok, anyák és apák lesznek belőlük. Emlékezni fognak, hogy mennyire szeretted őket, hogy milyen sokat segítettél nekik, hogy mennyi mindent feláldoztál azért, hogy őket elindítsd az életben.

És meg fogják neked köszönni.

Remélem, hogy ma reményt és örömöt fogsz találni a szülőségben. Engedd el a félelmeket, az aggodalmat és egyszerűen élvezd a kamasz gyermeked társaságát. Nevess a gusztustalan viccein. Próbálj ki egy új frizurát a lányoddal.

Ne feledd, hogy a gyermeked ajándék, és te is az vagy a számára. Senki sem tudná ezt jobban csinálni nálad, mert te mindenkinél jobban ismered őt, és sokkal erősebben és mélyebben szereted őt, mint bárki más.

És még egy utolsó dolog:

Minden rendben lesz. Te is rendben leszel és a gyerekeid is nagyszerű felnőtté válnak.

Ezt szerettem volna ma neked elmondani.

Szeretettel,

Egy idősebb anya, aki már túlélte - Rachel Anne

Forrás: Rachel Anne Ridge 
Kép: x1klima / Flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja