SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fent van a gyerek a Facebook-on? Akkor ezt feltétlenül tudnod kell

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2017-03-28
A közösségi médiát használó gyermekekre száz veszély leselkedik, ezek többségét mi, akik még csak a digitális kor előszelében nevelkedtünk, nem is hisszük, vagy értjük. Ezekre a veszélyekre, illetve kivédésük lehetőségeire hívja fel a figyelmet maga a Facebook, egy új, szülőknek szóló lehetőség bemutatásával.
Fent van a gyerek a Facebook-on? Akkor ezt feltétlenül tudnod kell

Sajnos nem szokatlan manapság az eset: a gyereket minden osztálytársa nyúzza a suliban, ciki nem fent lenni a „Fészen” vagy legalább az „Instán”. A kiskorú profilja – a szülő tudtával vagy anélkül – hamar létrejön, hiszen mi baj lehetne belőle?
Sokan elintézik egy legyintéssel: ez is csak egy újabb divathóbort, majd kinövi. De a történet itt nem ér véget, hiszen a fiókot kezelni, az adatokat, profilképeket frissíteni kell. Ezzel elkezdődik a végeláthatatlan gép előtt ücsörgés.
 

A valódi internetes veszélyek ezzel kezdődnek
 

  • Újabb és újabb képek kerülnek fel, mit csinálok éppen, mi lesz az ebédem, hol vagyok, milyen különórára járok és így tovább. Az okostelefonok ráadásul jól átgondolt beállítások híján egészen pontosan megadják a helyszínt, a térképen kis pötty jelenik meg ott, ahol gyermekünk éppen tartózkodik, így mindenki láthatja, honnan üzent. Nem szükséges sokáig figyelni egy kiskamaszt ahhoz, hogy nem csak az ő, de akár az egész család heti és napirendje követhető legyen.
  • A szelfizésnek is megvannak a maga szabályai – már ha a gyerek menő szeretne lenni, ezért a legritkább esetben kerülnek ki helyes, mosolygós képek. Helyettük azonban megjelennek a bepózolós, izommutogatós félmeztelen kisfiúk, vagy csücsörítős, nyelvnyújtogatós kislányok olyan pózokban, melyeket, ha egy felnőtt nőtől látnánk, azt mondanánk rá, hogy valószínűleg a világ legősibb mesterségét űzi. 
    Mobilapplikációk érhetők el, mellyel sminket tehetünk utólag a fotón szereplő arcra, így a lányok idősebbnek tűnnek. Mi felnőttek sejtjük, kik nézegetik ezeket a legnagyobb élvezettel, de egy kisgyermekben nem merül fel, mit üzen és kinek azzal, ha a facebook profilképén éppen lenyalja a vaníliafagyit a szájáról.
  • A posztolással akarva-akaratlan, a gyerekek feltárják legbenső érzéseiket, félelmeiket, bánatukat, vagyis teljesen kiszolgáltatottá válnak olyan személyek számára, akik gyakorlottan tudják olvasni a kiskamaszok sorai között a lényeget. El sem tudjuk képzelni, hányan vannak, akik a jelekből ki tudják olvasni, gyermekünk hogyan sebezhető és manipulálható leginkább. A megszerzett információval pedig már vissza lehet élni és sajnos sokan élnek ezzel a lehetőséggel. Nem is olyan régen kavart nagy port az úgynevezett „kékbálnás” eset, ahol ezt a módszert alkalmazva öngyilkosságra késztettek fiatalokat a közösségi médián keresztül.
  • Az sem életbiztosítás, ha te üzemeltetsz gyermeked nevében egy oldalt. Ezzel is könnyű visszaélni, ha mással nem, a fotókkal. Lehet, hogy a kicsi babád nagyon édi csupaszon a kádban, vagy nagylánykád fürdőruhában a Balaton partján, de hidd el, könnyen lehet, hogy nem csak a nektek kedvesek nézegetik ezeket a képeket.
    Erről szóló cikkünket itt olvashatod: Te is sok mindent megosztasz gyermekedről a neten? Ne tedd!

Sokáig a szülőknek nem volt sok választása, vagy maguk is regisztráltak ezekre az oldalakra és próbáltak felzárkózni profi felhasználó gyermekükhöz, vagy egyszerűen hagyták, hogy a dolgok menjenek a maguk útján és csak reménykedtek benne – ha egyáltalán volt tudomásuk a veszélyforrásról –, hogy semmi baj nem lesz. Most azonban a legnagyobb közösségi oldal, a Facebook úgy döntött, eloszlatja a ködöt és segít a szülőknek.

A biztonsági rovatban létrejött egy szülői portál, mely kifejezetten ahhoz nyújt segítséget, hogy az anyukák és apukák gyermekükkel együttműködve hogyan tudják a gyermek fiókját a lehető legbiztonságosabbá tenni. Érdemes átnézni: https://www.facebook.com/safety/parents

Az oldal legfőbb törekvése, hogy minden kérdésre választ adjon, olyanok számára is, akik még sosem használták a Facebook-ot, csak gyermekük miatt kénytelenek megismerkedni vele. Olvashatunk az általános biztonsági szabályokról és az oldal saját irányelveiről. Tippeket kaphatunk arra vonatkozólag, hogyan beszélgessünk gyermekünkkel a használatról és a biztonságról, valamint abba is bepillanthatunk, világszerte milyen eszközökkel dolgoznak a biztonságos internetezésért.

„Ha az ember nem szeretné, hogy mások valamit megtegyenek vele, ő sem tegye másokkal. Ugyanúgy, ahogyan elmondod a gyermekednek, hogy mielőtt lelép az úttestre, nézzen jobbra és balra is, vagy hogy kerékpározáshoz vegyen fel bukósisakot, arra is tanítsd meg, hogy gondolkodjon, mielőtt online megoszt dolgokat.”

Ha gyermeked fent van a Facebookon, mindenképp szánj rá időt, hogy tüzetesen átvizsgálod az oldalt, akkor is, ha te magad gyakorlott felhasználó vagy. Így biztosan mindent megteszel azért, hogy ne legyetek kiszolgáltatva a közösségi média óriási veszélyeinek. Hiba azt gondolni, hogy ilyesmi velünk nem történik, csak az amerikai filmekben. Jobb az óvatosság.

További hasznos olvasmány: Ne engedd be az életedbe a zaklatókat! - a Facebook adatvédelmi beállításai

Fotó: Max Pixel

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja