SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Családi hagyományok: 10 kedves szokás, ami sokat fog jelenteni a gyereknek

Németh Noémi [cikkei] - 2016-09-30
Nem is gondolnád, milyen nagy szükség van azokra a közös hagyományokra, amiket ti magatok találtok ki: imádni fogja az egész család, a kicsik pedig felnőve is szép emlékeket őriznek majd ezekről az kedves szokásokról életük végééig. Olyan dolgok ezek, amiket sosem felejtünk el - ha nincs ötleted, mivel tehetnétek színesebbé az egyforma hétköznapokat, olvasd el gyűjteményünket.
Családi hagyományok: 10 kedves szokás, ami sokat fog jelenteni a gyereknek

A családi kapcsolatok - leginkább a kamaszkorban - könnyen fellazulhatnak, rekordsebességgel távolodhatunk el egymástól, ha nem figyelünk oda: főleg manapság, amikor a család nagy része net- és telefonfüggő. Beszélgetést kezdeményezni serdülő gyerekünkkel gyakran egyenlő a lehetetlennel (bár a kezdeményezés megvalósul, a válasz már általában elmarad), így más módon kell közelítenünk felé. Nagyszerű módszer erre, ha olyan közös, családi szokásokat vezetünk be, amiket mindenki élvez - és mindig megtartjuk őket pontosan a kijelölt időpontjukban.

Nem csak kamasz gyermekünket hozhatja ez közelebb hozzánk, érdemes már kisebb korban is bevezetni néhány családi hagyományt. Ez válhat a kicsi számára a biztos ponttá, egy kapaszkodóvá, ami nyugalmat és biztonságérzetet kelt benne, s persze mélyíti a kapcsolatot és az összetartozás érzését szüleivel, testvéreivel.

Hogy mit élvezne legjobban a családod, azt te magad tudod eldönteni - álljon itt néhány ötlet inspirációként.


1. Apa-lánya és anya-fia nap minden hónapban

Minden hónapban legyen egy olyan nap, amikor apa elviszi a kicsi lányát valahova - lehet ez mozi, étterem, esetleg feláldozhatja magát és elkísérheti a lányt vásárolni. De nem kell feltétlenül pénzt költeni ezen a napon, tökéletes program lehet egy piknik kettesben a természetben, futás, vagy biciklizés is - amit szerettek. Ugyanilyen napot töltsön el anya is a fiával: menjetek el kosarazni a parkba, próbáld ki a gördeszkázást, ha azt szereti a nagyfiú, vagy amit épp szeretne. A lényeg az élményszerzés és a közös szórakozás!

Legyen egy kijelölt anya-lánya és apa-fia nap is, amikor anyáék tartanak kettesben egy csajos napot, apáék pedig elmennek együtt például meccset nézni.


2. Biciklizzetek el egy ismeretlen helyre

Válasszatok egy olyan helyszínt, ahol még sosem jártatok, és keressétek fel bicajjal – mondjuk 3 havonta biztosan belefér egy ilyen nap a családi életbe.

Ha nincs kedvetek egész nap tekerni, akár el is utazhattok autóval, vonattal, busszal is egy közeli városba, faluba. Fedezzétek fel a környezeteteket együtt, keressetek egy büfét, éttermet, sétáljatok, nézzetek szét, kutassátok fel a helyi látnivalókat. Érdekes kirándulás lesz, ahol csak egymásra és a kreativitásotokra számíthattok abban, hogy el ne tévedjetek, hisz egyikőtök sem ismeri a járást. A lényeg a közös felfedezés, problémamegoldás, egy kis újdonság a sok, egyforma nap között. Egy ismeretlen várost felfedezni mindig jó móka!


3. Amikor ő tanít téged

Áldozz minden hónapban 1-2 órát arra, hogy a gyerek tanítson téged valami olyanra, amiben jobb, mint te. Megismerkednél a Tumblr-al vagy az instagrammal?  Szeretnéd megérteni a kamasz szlenget? Tini lányod 16 éves létére már profi sminkmester? Kérd meg őket, hogy tanítsanak meg - élvezni fogják, hogy végre valamiben ők a jobbak. Kipróbálhatod a fiad kedvenc számítógépes játékát is, esetleg elmehettek gördeszkázni: jól fogtok szórakozni a kezdeti ügyetlen próbálkozásaidon, az biztos.


4. Közös konyhai munka

Ha lehet, minden hónapban szánjatok egy délutánt arra, hogy együtt készítetek el néhány finomságot a konyhában. Találj ki valami olyasmit, amivel azért van egy kis munka - mi is imádtunk gyerekkorunkban borsót, babot fejteni, vagy épp meggyet magozni. Neked is szép emlék, ugye?

Ha csak nekik osztanád ki a feladatot, akkor talán kedvedlenül ülnének le a nagy kosár gyümölcs mellé, de ha közösen csináljátok, az egészen más. Üljön a tálak fölé az egész család és dolgozzatok együtt, jót beszélgethettek ilyenkor.  Főzzetek együtt lekvárt, tegyetek el befőttet, süssetek házi pizzát, gyrost (ha ezt választjátok, mindenkinek jut bőven feladat: amíg apa a pita tésztáját gyúrja, anya húst süt, a többiek zöldséget apríthatnak. Ráadásul a gyrost mindenki imádja), vagy próbálkozzatok meg a házi fagyi, esetleg házi szörp elkészítésével. 

Sokat tanulhatnak így a gyerekek (sőt, te magad is, ha most főzöl először például lekvárt), és hasznosan tölthetitek el a délutánt, közösen, együtt. Sokkal jobb program, mint ülni a TV előtt, a jutalom pedig finom meggyes süti, gyros, fagyi, egészséges és tartósítószermentes ételek - amire igazán büszkék lehettek, hisz ti magatok készítettétek el.


5. A takarítás órája

Minden hétvégén legyen egy fix időpont, amikor együtt takarítjátok ki a lakást. Mindenki választhat egy feladatot, amit kevésbé utál, mint a többit (de cserélgethetitek is hetente). Ha mindenki kiveszi a részét, sokkal hamarabb végezhettek az egész lakással, neked több időd marad bármi másra, a gyerekek pedig a család hasznos tagjaként érzik majd magukat - sőt, a házimunka még tiszteletre is "tanítja" a gyerekeket. Tudtad, hogy már 3 éves korában rábírhatsz bizonyos feladatokat, sőt, ezzel éppen vele teszel jót?   


6. Munka után szórakozás

Ha már ilyen szépen befogtad a gyereket - közös főzés, sőt, még takarítás is..?! ;) - és kivette a részét a munkából, ezeken a napokon legyen annak is hagyománya, hogy ha mindennel elkészültetek, akkor átjöhet egy barátja/barátnője, aki akár nálatok is alhat aznap. Ha a tiszta, por nélküli lakás, mint napi cél nem is csigázza fel annyira, ez a rendszeres "jutalom" talán motiválja majd - ki ne szeretne ottalvós bulit tartani a kis barátaival?


7. Apró hétköznapi hagyományok

Számtalan kisebb, rendszeresen ismétlődő szokással okozhattok örömet egymásnak - csak az a fontos, hogy kiszámítható legyen, mindig ugyanakkor, amire talán egész héten vár.  Például minden tanévkezdéskor elmehettek egy családi fagyizásra vígasztalóul, tanévzárás után pedig ugyanígy ünnepelhettek.

De egy-egy apróságot a hétköznapokba is be lehet vezetni, pl. minden pénteken játszótér, vagy szerdánként egy kürtőskalács kettőtöknek, ha épp az esik útba az oviból/suliból hazafelé, vagy ugyanezen az útvonalon egy közös üdítőzés. Ha a közlekedési eszközöket imádja a gyerek, legyen egy nap, amikor nem a szokásos úton mentek haza, hanem tesztek egy kis kerülőt és utazgattok egy kicsit, ha az állatokért rajong, akkor térjetek be mondjuk minden kedden egy közeli kisállatboltba, hogy beköszönhessen a kis barátainak, és nézegethesse őket pár percig. Ha van a közeletekben tó, kimehettek kacsákat etetni pár percre minden csütörtökön, és így tovább. Ezek csak ötletek, és persze bőven elég egyet kiválasztani. Nem kell fél napos programokat szervezni, csak efféle apróságokat, amiket biztos, hogy élvezni fog, és hetente 1 napon az időtökbe is belefér.

Engem 5-6 éves koromban egy közeli éjjel-nappaliba vitt el az apukám gyakran üdítőzni, amikor már sötétedett. Nem csináltunk mást, csak megittuk az italunkat a bolt előtt, az utcán, aztán hazamentünk - nem sok dologra emlékszem kiskoromról, de erre tisztán. A gyerekeknek szükségük van az ilyen hagyományokra, amik később kedves emlékekké válnak majd.


8. Közös otthoni mozi

Havonta/hetente egyszer tartsatok egy kanapén elnyúlós, házi popcornos moziestet.


9. Barkácsolás

Szánjatok havonta egy délutánt arra, hogy közösen barkácsoltok valamilyen kreatív ajándékot valakinek, otthoni díszt, játékot a kicsiknek, stb. Az interneten nagyjából egy millió ötlettel és leírással találkozhattok lépésről-lépésre, már csak abban kell megegyeznetek, melyik hónapban mit készítetek el – mi az, amihez mindenkinek lenne kedve? Imádni fogjátok ezeket a délutánokat!


10. Retro délután

Havonta egyszer tartsatok egy retro délutánt, amikor vicces (vagy épp komolyabb) történeteket mesélnek a szülők a gyerekkorukról. Vonjátok be a nagyszülőket is – ők aztán tudnának mit mesélni! Nézegessetek régi családi fotókat, túrjátok elő a padlásról a kamaszkori naplótokat, és olvassatok fel belőle – publikus – részleteket. Koncentráljatok azokra a történetekre, amik a gyerekeket is érdekelhetik, különben hamar le fogják szavazni ezeket a retro napokat. De egy vicces sztori, az első nagyon rosszul sikerült randi története, apa egy-egy csínytevése a haverokkal már nagyobb sikert fog aratni a fiatalok körében is, és nektek is jót fog tenni egy kis nosztalgiázás.


Facebook/Kamasztnevelek


+1. Anya kedvenc reggele

Anyukaként feldobhatod az ötletet: mi lenne, ha lenne egy olyan hagyományotok, hogy hétvégén a többiek készítik el a te reggelidet, amíg te az ágyban lustálkodsz? 7-ből 1 napon erre igazán nem mondhatnak nemet :)

Bármit is vezettek be a mindennapjaitokba családi hagyomány címén, ha együtt teszitek, ha egymással foglalkoztok és senki sem nyomkodja a telefonját, akkor sokkal többet fog jelenteni a gyerek számára a veled töltött idő, mint gondolnád! 

Olvasd el ezt is: 15 kreatív családi tevékenység, amivel jól szórakozhattok a hétvégén

Indexkép: Ana Francisconi / Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja