SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Házi nyúlra nem lövünk! - miért ciki az osztálytársakkal járni?

Németh Noémi [cikkei] - 2016-06-25
Bár sok szülő azt szeretné, ha gyermeke inkább a kortársai közül választaná magának első kedvesét - valójában előnyei is vannak annak, ha nem pont az osztálytársával bonyolódik szerelmi viszonyba a gyerek.
Házi nyúlra nem lövünk! - miért ciki az osztálytársakkal járni?

Tény, hogy a lányok hamarabb érnek, mint a fiúk, valószínűleg ezért vált általánossá az a jelenség, hogy 2-3 évvel idősebb fiút választanak maguk mellé társul - ahogy ez a szokás általában a későbbiekben is megmarad. Kivételek persze mindig akadnak, de a párkapcsolatok többségére épp ilyen felállás a jellemző.

Persze a szülők nyugodtabbak lennének, ha 14 éves lányuk első barátja a kitűnő tanuló, szintén 14 éves osztálytárs lenne, s nem az idén érettségiző, bulizásairól és hódításairól híres 17 éves "nagy ló".

A szülői félelem az idősebb fiúktól valamennyire jogos is: az ilyen srác ugyanis - aki valószínű, hogy nem tegnap vesztette el a szüzességét - előfordulhat, hogy túl hamar szeretne szexuális kapcsolatba kezdeni a féltve őrzött, óvott kicsi lánnyal. Ami számára már a hétköznapi élet természetes, megszokott része, azért valószínű, hogy nem fog térden állva könyörögni vagy évekig várni; ha nem kapja meg rövidebb határidőn belül, akkor keres valaki mást. A szerelmes lány pedig inkább teljesíti a kívánságot és kielégíti az igényeket, minthogy emiatt hagyja ott élete első szerelme (tisztelet a kivételnek, de sajnos gyakran fordul elő ilyesmi a kamaszok között).

Ennek ellenére a szülőnek bele kell törődnie, hogy semmit se tehet ez ellen, hisz azt nem szabhatja meg, kibe szeressen bele kamasz lánya. Nem árt lélekben előre felkészülni rá, hogy az első kiszemeltje a felsőbb évfolyamosok közül fog kikerülni - hisz "érettségi" szempontból hozzá áll közelebb, mint az osztálytársaihoz, "akik még olyan dedós dolgokkal vannak elfoglalva, mint a képregény gyűjtés és a számítógépes játékok. Mit tudnak ők a szerelemről és a szexről?!"

Azon kívül a nagyobb, tapasztaltabb fiúk egyszerűen menőbbnek számítanak a kamasz lányok szemében, mint a saját korosztályuk tagjai.

A kellemetlenebb tények után azonban van jó hírünk is: van annak néhány előnye, ha nem az osztálytársával esik szerelembe a lány. Többek között:

  • A tanulás szempontjából többszörösen is pozitív, ha nem vonja el a gyerek figyelmét szerelme a suliban. Ha nem ül mellette matek órán a kedvese, nincs lehetőségük privát biosz órát tartani a pad alatt, ahelyett, hogy a tanárra figyelnének.
  • Szakítás esetén szörnyen nehéz lenne gyermekednek elviselni annak a személynek a folyamatos jelenlétét, aki pár napja még mindennél többet jelentett, ma pedig már csak egy “idegen”. Elképzelhető, hogy mindent bevetne annak érdekében, hogy ne kelljen iskolába mennie egy ideig, annyira szeretné elkerülni a vele való találkozást. A tanulást tehát több szempontból is hátráltatná, ha az osztálytársai közül választana párt magának.
  • Egy osztályközösség pontosan úgy működik, mint egy kisebb falu, ahol mindenki tud mindent a másikról - sőt, még olyan dolgokat is, amik valójában még meg sem történtek. Az osztálytársak kibeszélése szinte kötelező program, így bárhogy is alakulna a szerelmespár kapcsolata, a pletykák megnehezítenék az életüket. S hogy a "kis párocska" lenne a legfőbb pletykatéma, az biztos - hisz mi lenne nagyobb szenzáció egy osztályon belül annál, mint hogy két tagjuk összejött?
  • Egyesek mindent megtennének azért, hogy szétválasszák a boldog párt - ha már ők maguk épp nincsenek kapcsolatban -, mások például a szakításuk hírét terjesztenék el csak úgy, hobbiból: egy ilyen kis közösségen belül szerelmi viszonyba bonyolódni egyszerűen túl sok konfliktust és "kavarást" eredményezne.
  • Egy új szerelem teljesen átrendezheti az osztályban kialakult kapcsolatokat. A pár nyilván egyre több időt töltene együtt, a többiektől elkülönülve, s ezt az addig legfontosabb barátok érthető módon rosszul élnék meg. Egyre ritkábban keresnék a kapcsolatot a szerelmesekkel - sőt, egy ilyen helyzet gyakran a barátságok teljes megszűnésével is végződhet. Szakítás után az összetört, csalódott kamasz pedig már nem fordulhat segítségért, támaszért régi barátaihoz, hisz azok ilyenkor már éppúgy nem kíváncsiak rá, ahogy ő sem volt a rájuk addig, amíg boldog kapcsolatban élt és más nem számított.
  • Szakítás után elképesztően megnehezítené a gyógyulás folyamatát, ha nap, mint nap az addig szeretett személy közelében kellene lennie gyermekednek.
  • Az elválás újból átrendezné az osztályban kialakított kapcsolatokat, hisz lehet, hogy a pár két tagjának mindig is azonos volt a baráti köre. Ha a fiataloknak nem sikerül békésen szakítani (amire igazából nincs is túl sok esély), akkor kezdetét veheti a harc a barátokért, az addig egységes baráti kör felosztása és szétcincálása - "Hogy képzeled, hogy jóban vagy vele azok után, hogy megcsalt engem?! Ha az én barátom vagy, akkor soha többet nem állsz szóba vele…"

Bár szülőként aggasztó lehet a gondolat, hogy kislányunkat csalódás érheti azért, mert idősebb fiút választott magának, de könnyen beláthatjuk, hogy nagymamáinknak ismét igazuk volt, amikor azt mondták: házi nyúlra nem lövünk. Számtalan nehézség és konfliktus várna rá, ha az osztálytársai közül választana barátot magának. Az érettebb, tapasztaltabb fiúk pedig sokkal izgalmasabbnak ígérkeznek kamaszlány-szemmel, mint a saját korosztályuk.

Mielőtt komolyabban is elmerülnének a fiatalok a biológia rejtelmeiben, állítsd fel a randizás szabályait – ha úgy ítéled meg, hogy lányod túl fiatal még hozzá.

Ha már előre felkészülsz ezekre az eseményekre, még lesz időd elbeszélgetni a „kislánnyal” azokról a dolgokról, amik miatt aggódsz: például megértetheted vele, miért nem kell azonnal odaadnia magát egy idősebb fiúnak. Szakítani akar, mert nem kapja meg az első héten, amit akar? Nem baj! Akit "el lehet vinni", azt csak vigyék is, jó messzire, s nem érdemes sírni utána.

Kép: viewapart / Bigstock.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja