SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Segítség, randizni kezd a gyerekem! - 5 fontos szabály, amit fel kell állítanod előtte

Németh Noémi [cikkei] - 2016-05-09
Szerelmi kapcsolatba szeretne bonyolódni kamasz fiad/lányod? Úgy érzed, nem vagy rá felkészülve, nem tudod, milyen szabályokat kellene meghoznod? Ebben segít alábbi cikkünk - 5 fontos kérdés, amit nem árt, ha tisztázol vele, mielőtt belekezdene a randizásba.
Segítség, randizni kezd a gyerekem! - 5 fontos szabály, amit fel kell állítanod előtte

A gondolat, hogy kamaszunk randizni készül, még a legnyugodtabb anyukákat és apukákat is egy picikét idegessé teheti. Hát még azt, aki túl sokat szokott aggódni az egyszerűbb kérdéseken is - bizony, nehéz időszak elé néz az ilyen szülő. Bármennyire is félted gyermeked, hiába óvtad idáig még a széltől is: ahogy beköszönt a kamaszkor, muszáj lesz egy kis szabadságot adnod neki, és hagyni, hogy közelebbről is megismerkedjen a másik nemmel.

Sokan teljesen tanácstalanná válnak ilyenkor, úgy érzik, még "nem nőttek fel" a feladathoz. Pedig ebben az esetben különösen fontos, hogy határozott légy, és gyermeked tisztában legyen azzal, hogy mostantól életbe lép néhány egyszerű szabály, amit be kell tartania.

Mielőtt belekezdene egy komoly kapcsolatba, ültesd le, és világosan mutasd be neki az elvárásaidat. Alaposan beszélgess el vele, hogy megértse, hogy működik egy egészséges kapcsolat, és tisztában legyen a szexuális élet veszélyeivel is. Ne a tv-ből, az internetről, vagy a barátaitól tudja meg ezeket az információkat, hanem tőled.
Elsőként az alábbi pontokat tisztázd vele.


1. Szeretnél megismerni mindenkit, akivel randizni akar

Ezt még lázadó kamasz lányod is megértheti, hogy nem szívesen engednéd el olyan fiúval, akit még soha életedben nem láttál, maximum 1-2 Facebookos fotón. Amíg a srác látványosan bujkál, kerüli a veled való találkozást, addig ne engedd el őket kettesben sehova. Tiszteletben kell tartaniuk a kérésedet, mely mindössze annyi, hogy egy picit megismerhesd az embert, aki elcsábítani készül gyermeked.


2. Tudni szeretnéd, mikor, hova és kivel mennek

Amikor elmennek valahova szórakozni, kérd el előre a pontos útitervet. Honnan hova mennek majd? Ha lehet, vidd el őket a koncert, film, stb. helyszínére - amíg kisebb kamaszról van szó, talán engedni fogja. A nagyobbak esetében már kizárt, hogy sofőrrel érkezzenek a randira...


3. Nincs randi idősebbekkel!

Azt, hogy nagykorú randizzon kiskorúval, még a törvény is tiltja. De nem is kell extrém korkülönbségre gondolnunk, amikor ezt mondjuk, hisz ebben a korban akár csak 4 év korkülönbség esetén is hatalmas érettségbeli különbség lehet a fiatalok között: képzeljünk csak el egy 14 éves lányt és egy 18 éves fiút. Ilyen helyzetben nagy nyomás lehet a “kislányon”, hisz tudja, barátja talán azonnal elvárná, hogy szexuális kapcsolatba kezdjenek. Bátorítsd gyermeked arra, hogy inkább vele egykorúakkal randizzon.


4. Az ajtónak nyitva kell maradnia

Ha gyermeked áthívja a barátját/barátnőjét, és még friss a kapcsolat, a gyerekek pedig nagyon fiatalok, akkor beszéld meg velük már előre, hogy nem szeretnéd, ha becsuknák a szoba ajtaját.  Akik teljesen el tudnak vonulni, sokszor azonnal elkezdik egymás testének feltérképezését - ha gyermeked ehhez még túl fiatal, ne adj rá alkalmat nekik. Beszéld meg a szerelmesekkel, hogy számtalan más dolgot is csinálhatnak együtt - egy kapcsolat nem csak a szexuális tevékenységből áll.


5. Szeretnél beszélni a barátja/barátnője szüleivel is

Amikor nem a ti lakásotok a randi helyszíne, hanem a másik fiatalé, nem árt, ha egyezteted a szabályaidat az ő szüleivel is. Lesz-e otthon valaki, amikor ott találkoznak? Számukra is fontos-e az, hogy a gyerekek (még) ne kezdjenek szexuális kapcsolatba? Udvariasan, de őszintén beszéld meg ezeket a kérdéseket a szülőkkel, hisz lehet, hogy ők sokkal lazábban kezelik a dolgokat - főleg, ha ők a fiús szülők. Ha ez a helyzet, és csak nálad van kitéve a kamasz pár a szülői szigornak és korlátozásoknak, könnyen te válhatsz azzá a mumussá, akit kerülni kell, és onnantól kezdve mindig csak náluk fognak randizni. Neked pedig innentől kezdve semmilyen befolyásod nem lesz rájuk, és talán fogalmad sem lesz róla, mi történik épp gyermekeddel: szűz-e még, vagy már rég nem az?

 

Bár egy ponton túl már nem irányíthatod a dolgokat, nem szólhatsz mindenbe bele, de azért tanácsokat adhatsz, amiket - jó esetben - megfogadnak majd. Ilyen lehet például az, hogy nem küldünk egymásnak meztelen képeket a neten, hiába kérlel a másik.
Elég, ha a fiatalok közül bármelyikük elhagyja a telefonját, vagy ellopják valamelyikük számítógépét, és a fotók máris nyilvánosságra kerülhetnek. Ha ez bekövetkezik, a mit sem sejtő kamasz pillanatok alatt olyan hírnévre tehet szert, amire sosem vágyott - azt már nem is kell részleteznünk, milyen lelki sérüléseket okozhat ez neki a későbbiekben.

Ugyan sok szülő ennél sokkal lazábban neveli tini gyermekét, hisz a lázadás időszakában különösen nehéz szabályokat hozni - pláne be is tartatni - a kamasszal, de azért próbáld meg. Tudnia kell gyermekednek, hogy hol a határ, amit most még - a randizós korszak elején - nem léphet át. Azzal viszont megnyugtathatod, hogy ez nem fog örökké tartani. A későbbiekben ezek a szabályok fokozatosan enyhülni fognak, a szobaajtók előbb-utóbb bezárulnak, a pontos randi-útitervet sem fogod 30 éves koráig megkapni és számon kérni - de amíg még túl fiatalnak találod, mindenképpen fontos, hogy tudj róla: mikor, kivel, hova megy, és mit csinál.

Te pedig lélekben készülj fel már most: lesz olyan, hogy a pontosan kitervelt szabályaidat át fogja hágni, vagy esetleg nem oda megy, ahova előre bejelentette. Ez egy ilyen időszak, amin minden szülő átesik - vigasztald magad azzal, hogy nem fog örökké tartani.

Kép: vjapratama / Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja