SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Anya-banya - Segítség! Utál a gyerekem! (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

M.Kiss Adrienn [cikkei] - 2011-05-04
Az ember lánya azt gondolja, hogy ez vele nem történhet meg. Aztán elérkezik a kamaszkor és mintha nem is a saját gyermekét látná, legszívesebben ordítana, hogy: Hozzák vissza az én aranyos kisfiamat! Itt valami tévedés van! De sajnos nincs tévedés! Ez a 12 éves kiskamasz nem válaszol a kérdéseidre, vagy ha válaszol, akkor abban nincs köszönet. A "hagyjál békén" mondatfoszlány még a kedvesebb kategóriába tartozik.

Anya-banya - Segítség! Utál a gyerekem! (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Vannak közhelyes mondatok, amiket hallunk, mikor szülővé válunk –vagy inkább csak leszünk. Az egyik ilyen: „Kisgyermek kis gond, nagy gyermek nagy gond”. Na, ezen én mindig nevettem, mert szerintem addig tartanak a problémák, amíg a gyerek önállóan nem eszik, öltözik és át nem alussza az éjszakát. Utána jönnek a felhőtlen évek…

Most meg azt érzem, hogy csak bejárónő vagyok a fiam életében, akire mosni, főzni kell, de utána nem tart rám igényt. Teljesen kétségbe estem, amikor a minap közölte velem, hogy biciklizni megy –este 6-kor és mikor rákérdeztem, hogy miért éppen most, mikor már sötétedik, azt felelte, hogy „legalább addig sem vagyok itthon”.

Uram Isten! Mi történt? Ép, háromgyermekes család vagyunk, nincsenek családi veszekedések, rendszeresek a családi étkezéseink, sokat beszélgetünk, akkor most mi a baj? Mit rontottunk el és mikor?

Azt hittem, hogy én felkészültem erre a kamaszkorra, de be kell látnom, hogy erre nem igazán lehet. Azt olvastam valahol, hogy a kamasz gyerekkel nem tudsz mit kezdeni, csak szeresd!

De, ha nem engedi? Nem lehet megölelni, megpuszilni. ( Mondjuk ezzel nyilvános helyen, több ember előtt már régóta nem próbálkoztam, no de otthon sem, ez már túlzás?!)

A borzasztó szélsőséges megnyilvánulásokkal is nehéz mit kezdeni. Egyik pillanatba minden rózsaszínű, majd történik 1 (!) negatív esemény és már az egész nap „szar”, ja és persze az élet is és „neki semmi sem sikerül”. Ilyenkor jön a gyermekmentő szülő és rákezd a kissé amerikai ízű „meg tudod csinálni”,” „képes vagy rá” szöveggel, de hiába.

Próbálok kedves lenni, nem veszekedni mindenért. De abban hol a határ? A szobájába már nem lehet bemenni, a ruhái szerteszéjjel a lakásban, borzalmasan beszél a testvéreivel, és persze becsúszik néhány rossz jegy is. Mindezeket nem lehet szó nélkül tűrni! Előbb-utóbb nálam is elszakad a cérna és persze kiabálok. Na és ekkor változok a saját gyermekem utálatának a tárgyává!

Jön a „te semmit nem engedsz meg”, „neked semmi nem jó”,”a többiek szülei leszarják az egyest” mondatfoszlányok. És szépen átváltozol egy gonosz banyává, akit nem lehet szeretni. De persze lelkiismert-furdalás is gyötör, hogy akkor mit kellett volna tenni?

Mert ha csak tűrsz és „csak” szereted, azt hiszi, hogy neki mindent szabad, úgysem szólnak a szülők semmit. Ráadásul olyan szétszórt is lett, hogy ha nem figyelmeztetném a leckére, könyvekre, az idő múlására, mindent elfelejtene és még több rossz jegye lenne. ( Mellesleg jó eszű gyerek, jó tanuló, csak a feledékenységei miatt kapott eddig egyest)

Aztán elérkezik az este, a lefekvés ideje és én megnyugszom. Mert miután elbúcsúztam a lányoktól, behív magához az én kis kamaszom és megkér, hogy hajtsam be az ajtót, üljek le az ágyára és beszélgessünk?! Már nem vagyok banya? Már nem utál?

Nem, szerelmes és tőlem akar tanácsot kérni, vagy az osztálytársairól beszélgetni és egyáltalán elmondani, amit egész délután nem volt hajlandó. Miután alaposan átbeszéltük a dolgokat meg is puszilhatom és ő is ad valami hasonlót és megveregeti a vállamat. Kijövök a szobájából és a férjem mosolyog… Nem olyan nagy a baj. Talán van remény!

Nem is igazi szülő az, akit nem utált már legalább egyszer a gyereke! – Nem magamtól vagyok ilyen okos, valahol olvastam. Most magamban mosolygok is a dolgon, de azért félek a holnaptól, hogy mit tartogat még számomra? Ja, és van még két lányom is, akik csak ezután lesznek kamaszok…

Kép: Mighty mighty bigmac / Flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja