SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem bírom az anyámat!

Gellért Tímea [cikkei] - 2011-03-08
Barátnőként vagy munkatársként sajnos sokszor hallhatjuk a címben megjelenő mondatot nemcsak tinédzser lányok, hanem 20 éven felüli, már felnőttnek számító nők szájából is. Miért fordulnak ilyen irányba az anya-lánya kapcsolatok? Ha szülőként nem szeretnénk így járni, fontos, hogy tegyünk ellene!
Nem bírom az anyámat!

Két nő nehezen fér meg egy háztartásban, hiszen - ellentétben azzal a felfogással és színleléssel, hogy a család „rugója” a férfi -, saját tapasztalatainkból merítve, biztosan tudjuk, hogy ki az, aki valójában irányít.

Egy tinédzser lány, aki épp kezdi felfedezni magában az irányítás szellemét, elég nagy veszélyt jelent a családot összetartó marcóna anyuka egyeduralmára. Ezek a tinilányok ugyanis nemcsak a saját, hanem szüleik életét is véleményezik, egyben határozott kijelentéseket tesznek azzal kapcsolatban, hogy mi az, ami jó nekik, illetve rossz. Ezen ténykijelentéssel szembeszálló anyukák bizony rossz fát tesznek a tűzre, fellobbantva azt a lángot, ami lassan, de biztosan felégeti a kettejük között kialakult bensőséges kapcsolatot. Egyre gyakoribbak lesznek a hangos veszekedések, a gyerek elzárkózik előlünk és figyelembe sem veszi, hogy mit szeretnénk elérni a folytonos hegyibeszédünkkel.

Az anyák bizony gyakran esnek ebbe a süllyesztőbe, hiszen csak azt látják, hogy a kislányuk újabban azt csinál, amit csak akar, és eget-földet megmozgatva próbálnak tenni ellene, a megfelelő módszert viszont a legtöbben sosem találják meg. Innen egyenes az út ahhoz, hogy fiatal felnőtt gyerekünk már szóba sem kíván állni velünk, hiszen azt gondolja, hogy ugyanazt szeretnénk folytatni, mint egykor – és valóban sokan ezt is teszik –, vagyis beleerőszakolni az akaratunkat az életükbe.

Néhány hasznos tanács:

  • Nagyon fontos, hogy megértsük azt, hogy a gyermekünk nem a mi életünket éli, neki is megvan a saját világa, amiben a saját döntéseinek látja majd előnyét, hiszen ez alapján tudja rendszerezni a jót és a rosszat!
  • Ahhoz, hogy teret adjunk gyermekünknek, elengedhetetlen a kölcsönös bizalom, aminek már a tinédzserkor előtt ki kell alakulnia! Ez rengeteg időt és odafigyelést igényel, de ne hanyagoljuk el semmiképp, mondván, hogy ő még messze áll a felnőttek világától! Szinte észrevétlenül eltelik majd az idő, és mielőtt felfoghatnánk mi történik, már túl is vagyunk rajta.
  • Próbáljuk megérteni, hogy mit miért tesz, mégha nehezen is megy! Ne tereljük arra a hangsúlyt, hogy vehemensen ellenezzünk vagy javasoljunk valamit! Fogjuk vissza magunkat, hiszen ennek úgyis csak veszekedés lenne a vége! Gondoljuk át az érveit, mondjuk el a véleményünket és beszélgessünk el vele!
  • A legfontosabb szempont, hogy elkerüljük a vitát, vagy a közönyösséget. Gyermekünk a veszekedésektől ugyan nem fog minket kevésbé szeretni, még akkor sem ha úgy érezzük, viszont többször fog elzárkózni előlünk lelkileg, vagy pedig igyekszik a lehető legrövidebb időtartamot otthon tölteni.  

Ha arra törekszünk, hogy a fent említett rövid, de lényegre törő tanácsokat megfogadjuk, gyermekünk nem veszi majd egyből menekülőre az irányt a szülői háztól, mihelyt arra alkalma adódik, és nem fog kirekeszteni minket az életéből később sem. Érezni fogja a támogatásunk, a jó tanácsaink szükségét, az anyai szív megbocsátó gyöngédségét, és remélhetőleg éjszakákat fogunk majd együtt tölteni az élet nagy csalódásainak és felhőtlen örömeinek csavaros történetekbe illesztésével, miközben könnyeinkben és mosolyunkban egyaránt osztozunk. 

A
2011. februári cikkíró pályázatra beküldött írás.

Fotó: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A szerkesztő ajánlja