SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hét játékötlet apák napjára

Családinet [cikkei] - 2018-06-15
Minden évben június harmadik vasárnapján az apákat ünnepeljük. Őket, akikkel birkózós, bokszolós, harcos játékokat lehet játszani, akik a fiúgyermeknek férfimintát, a lányoknak pedig az első "szerelmet" jelentik. Jelenlétük, gondoskodásuk, odafigyelésük érzelmi biztonságot jelent a gyermek számára, töltsük ezért ezt a napot együtt, szerezzünk közös élményeket, jó hangulatban.
Hét játékötlet apák napjára

Gyermekkorban fektetjük le az alapokat

A kisgyermekkorban kialakított apa-gyermek kötődés, ha megfelelően ápoljuk, az egész életre megmarad. A biztonságos hátországot biztosító anya mellett az apa az, akivel a gyermek felfedezi a világot, akivel egészen másként lehet játszani, mint anyával. Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője elmondta, hogy az utóbbi években egyre több kutatás is foglalkozik az apák szerepével a gyermek nevelésében. Ezek szerint erősebb társas kapcsolatok és jobb iskolai teljesítmény is jellemző azokra a gyermekekre, akiknek az apjukkal jó viszonyuk volt. Ennek kialakítását a közös élményekkel, játékkal is segíthetjük, a következőkben ehhez adunk ötleteket.

Kapcsolódó cikkünk: Az apák elképesztő hatása gyerekeik érzelmi intelligenciájára
 

Játékötletek apával

 

Mennyire ismered aput?

Akár többen is játszhatjuk ezt a játékot, ismerős apukák, anyukák gyerekek. Anyu kérdéseket tesz fel a gyerekeknek - eközben apu a másik szobában tartózkodik.

  • Mi apa kedvenc étele?
  • Fagyija?
  • Hányas cipőt hord?
  • Mit szokott csinálni először, mikor hazaér?
  • Mi a munkája? - és így tovább.

Írjuk fel a gyerekek válaszait, majd hívjuk be aput és tegyük fel neki is ugyanezeket a kérdéseket. Ha versenyt is rendeznénk, egy pontot ér, ha a válaszok megegyeznek, az nyer, aki a legtöbb pontot gyűjti.
 

Mi van a dobozban?

Válogassunk egy dobozba különböző tárgyakat, lehetőleg olyanokat, amiket apa nem igazán használ. Kössük be a szemét, majd kérjük meg, hogy egyesével vegye ki a tárgyakat a dobozból és próbálja meg kitalálni, hogy melyik micsoda.
 

Szerezd meg!

Az első játékot megfordítva, apák kapnak kérdéseket a gyerekekről - például kedvenc ételekről, mesékről, mesehősökről, játékokról, óvodai, iskolai történésekről -, de itt már komoly tétre megy a játék. Ha például bográcsozást, kerti grillpartit szervezünk, akkor a hozzávalókat tudják begyűjteni a jó válaszaikkal, de bármilyen egyéb, számukra értékes nyereményekért is folyhat a versengés.
 

Apa irányít

Jó idő esetén építsünk akadálypályát a kertben. Felhasználhatjuk hozzá például a kerti játékokat, labdákat, homokozó vödröket, kerti székeket is. A pálya egyik végén álló gyerekek bekötött szemmel várakoznak, apa feladata pedig, hogy biztonságban elirányítsa őket a pálya túlsó végére, ahol ő várja a csemetéket.
 

Főzzünk együtt!

Játék közben biztosan megéheznek nemcsak a gyerekek, de az apukák is. Ilyenkor lehet jó mulatság a közös főzés, persze nehezített feltételekkel. Kössük össze egy gyerek bal kezét apa jobb kezével, majd így kell közösen végrehajtaniuk bizonyos feladatokat, például egy emeletes szendvics elkészítését.
 

Borotválkozzunk!

Tejszínhabra és fagylalt pálcikára lesz szükségünk a következő feladathoz, amikor is az édes habot először felkenjük, majd "leborotvájuk" apu arcáról a pálcika segítségével. Akár aprólékosan is elbíbelődhetünk ezzel a jóízű feladattal, de ha szeretnénk, rendezhetünk akár versenyt is, amikor az nyer, aki adott idő alatt a legtöbb tejszínhabtól szabadítja meg aput.
 

Mondjunk verset!

Nemcsak május első vasárnapján anyának, hanem ebből az alkalomból apának is készülhetünk rövidebb hosszabb verssel, amivel meglephetjük a reggeli ébresztő mellé. Komolyabb és viccesebb köszöntőket is találhatunk az interneten keresgélve, a mi személyes kedvencünk akár még aznap is gyorsan megtanulható:

"Boldog apák napját kívánok neked,
Ha tortát kapsz rá, hagysz majd egy szeletet?!"

További ötletes apák napi köszöntőket itt találsz: Versek Apák napjára - 9 kedves köszöntő apunak

Forrás: jatekliget.hu
Indexkép: pxhere.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja