SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

6 időtöltés, amivel elcsalhatod a gyerekeket a képernyők elől

Németh Noémi [cikkei] - 2018-04-20
Olyan ötleteket gyűjtöttünk össze, amik talán felvehetik a versenyt a kütyükkel; amikkel otthon és a szabadban is minőségi időt tölthettek együtt. A lényeg persze nem az, hogy mit és hol csináltok - csak az, hogy együtt tegyétek.
6 időtöltés, amivel elcsalhatod a gyerekeket a képernyők elől

Szakértőnk, Jánosi Valéria úgy véli, az egyre általánosabb kütyüfüggőség csak egy tünet: az "unalmas" iskola (azaz a rengeteg száraz adaton alapuló tananyag bemagolása, mely nem köti le a gyerekeket), esetleg problémás családi háttér, vagy elfoglalt szülők következménye, akik sosem érnek rá a gyerekkel foglalkozni.

Mindannyian sokat dolgozunk és az egész napos robotolás után könnyebb a tévé elé ültetni a gyereket, vagy ráhagyni a dolgot - hadd tabletezzen így kicsit… -, de ha valóban fontosnak tartjuk a számítógépek visszaszorítását az életükben, akkor nekünk is muszáj letenni a telefont és eldobni néha a fakanalat/felmosórudat, s olyan programokat kitalálni, amik élményt nyújtanak a gyereknek. Nem kell nagy dolgokra gondolni és még egy vagyont sem kell elköltenünk: a lényeg, hogy együtt csináljunk valamit, úgy, hogy tényleg csak a gyerekekre figyelünk.
 

1. Süssetek együtt valamit

Több okunk is van rá, hogy a konyhába tessékeljünk titeket gyerekestül: ahol sürgölődni már önmagában is mindig nagy élmény.

  • A sütés-főzés olyan “felnőtt dolog”, és minden gyerek szereti időnként nagynak érezni magát.
  • Enni is mindenki szeret (a sütit még a válogatós gyerekek sem utasítják vissza), így izgatottan várják kicsik és nagyok a kétkezi munkájuk finom végeredményét.
  • Sütés közben megfigyelhetnek, tanulhatnak, tapasztalatot gyűjthetnek - sokkal gyorsabban tanulnak meg bármit úgy, ha átélik, maguk előtt látják, kipróbálják, mint ha csak könyvből tanulnák.
  • Nem utolsó sorban mindez még játékosan fejleszt is: a konyhában észrevétlenül fejlődnek a finommotorikai képességeik is. Tehát irány a konyha, egy ötletes desszert elkészítésének ígéretével könnyen elcsalhatod a kicsiket a képernyők elől.

Fiúknál is működik: a kütyüfüggő kiskamasz srácok nemrég szó nélkül dobtak el kaszát, kapát (azaz telefont és tabletet), amikor azt javasoltam, hogy süssenek egy-egy saját kalácsot ők maguk is, a húsvéti kalács sikere után.

Néhány receptötlet:


2. Írjatok egy saját könyvet!

Készítsetek együtt egy családi naplót, amibe a nagyobbakkal vicces, emlékezetes családi történeteket írtok, a kisebbekkel pedig saját meséket találtok ki és jegyeztek fel. A könyvet színesíthetitek saját fényképekkel és rajzokkal is.


3. Rajzolós mondókák

Ha kisebb gyereked van, próbáljátok ki az elképesztően népszerű rajzolós mondókákat! A játékos fejlesztés egyik legnagyszerűbb eszköze a mondókázás. A mondókák önmagukban is csodálatos hatást fejtenek ki a kicsikre, de összeköthetjük akár a játékos mozgástanulással vagy a finommotorika fejlesztésével is, hogy a későbbiekben jobban menjen majd az írás az iskolában - ez utóbbit úgy érhetjük el, ha a mondókázással egyszerre rajzolunk is. Megmutatjuk, hogyan készíthettek ilyen rajzokat, kattints a mondókákért: 15 rajzolós mondóka - így fejlesztheted játékosan a kicsi kézügyességét!


4. Klasszikus, egyszerű játékok

Ha szülő vagy, elég egy kép is, és biztosan azonnal tudod, melyik játékról van szó.

De a gyerekek vajon felismerik-e? Játszottak már Ország, város, fiú, lány-t valaha? Ha nem, itt az idő, hogy kipróbáljátok! A nagy versengésben felelevenítheti a már meglévő tudását és sokat tanulhat is a játék közben a többiektől, ha pedig még kisiskolás, akkor az írás gyakorlása is a játék mellett szól.


5. Felelsz vagy mersz?

Nem csak a gyerekek szórakozhatnak el a jól ismert játékkal, otthon is kipróbálhatjuk családilag. Annak, aki nem mer válaszolni, vicces feladatokat találhatunk ki, a kérdések és őszinte válaszok révén pedig olyan dolgokat is megtudhatunk gyermekünkről, amiket (már) talán nem mesélne el magától.
Egymás szívatásának reményével talán azok a gyerekek is rávehetőek a játékra, akik a legmakacsabbul szorítják kütyüiket és tiltakoznak a "retro" játékok ellen.


6. Ahol eszükbe sem jutnak majd a gépek...

Ha az otthoni játékokat erőltetettnek találják, muszáj lesz kimozdulni otthonról. Lehet, hogy alig tudod rávenni őket, de csak az elindulás nehéz: biztos, hogy nem fogják megbánni és eszükbe sem jut majd a gépezés, ha egyszer rákapnak kirándulás, mozgás ízére.


Kép: Kat Jayne / Pexels
 

Néhány programötlet:

Indexkép: Skitterphoto / Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja