SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hóember Társasjáték

Szász Gyöngyi Irén [cikkei] - 2016-11-20
A játék mindig nevelő hatású! Mindannyian tudjuk, hogy a gyerekek mennyire kedvelik a téli játékokat, főleg a hóban csúszkálást, hógolyózást, hóemberépítést. De ha nincs hó, akkor sem hagyhatjuk cserben őket, mert mindig fogékonyak egy kis játékra, pláne, ha hóember a főszereplő.
Hóember Társasjáték

Mindannyian tudjuk, hogy a gyerekek mennyire kedvelik a téli játékokat, főleg a hóban csúszkálást, hógolyózást, hóemberépítést. De ha nincs hó, akkor sem hagyhatjuk cserben őket, mert mindig fogékonyak egy kis játékra, pláne, ha hóember a főszereplő. Ebből kiindulva találtam ki a Hóember társasjátékot, figyelembe véve a tényt, hogy a 3-6 éves korú gyerekek képességei a játékban fejlődnek igazán.

A célom az volt, hogy megtartva a társasjáték szabályait, különböző elemeket csempésszek a tartalmába, mint tanult mondókák, dalok ismétlése, játékhangszerek használata (csengő, triangulum, csörgődob), találós kérdések a környező világunkból, vagy a számolás gyakorlása. A játék elsősorban szórakoztató jellege odavonzotta a gyerekeket, miközben észrevétlenül, komplexen fejlődtek a készségeik és a képességeik. Ezekből említeném a szókincs gyarapodását, beszédkommunikáció fejlődését (beszélgetések, kérdésekre válaszadás) hosszú- és rövidtávú emlékezet fejlődését (mondókák, versek, dalok ismétlése), gondolkodási műveletek fejlődését (számolás, szimbólumokhoz társított feladatok, találós kérdések), a mennyiségi állandóság kialakulását (dobókocka használata), térbeli tájékozódást (a játék haladásánál), finommotorika fejlődését a bábúk továbbításánál, ritmusérzék fejlődését a hangszerekkel kísért mondókázásnál, dalolásnál, hallás észlelés fejlesztését a beszédhang felismerésnél stb. A társasjáték maga pedig elősegíti a szociális nevelést, a társas kapcsolatok fejlődését, az együttműködést, a társ játékának tiszteletét, a türelmet, a kitartást, a kudarctűrést és nem utolsó sorban az együttjátszás örömét.A tél folyamán a játék bármikor elővehető, bővíthető új feladatokkal, de a cél mindig ugyanaz: Ki teszi fel a hóember orrát?


A játék leírása
 

A HÓEMBER egy nagyméretű, kék színű kartonlapra készült, fehér körlapok egymás utáni ragasztásával, két különböző méretű körformára (hóemberforma). A hóembernek van mosolygós szája, kalapja, de még nincs orra. Az orr felragasztása lesz a jutalom annak, aki elsőre ér be a célba (egy tépőzár biztosítja a filc - orr felragasztását). A nagyméretű játék biztosítja a szőnyegen vagy asztalnál való kényelmes együttjátszás lehetőségét tolakodások nélkül. A játék menetében, bizonyos távolságokra, különböző szimbólumoknál (szarvas, csillag, hópihe, Mikulás, fenyő, csengő, koszorú) érdekes feladatok teljesítésével lehet továbbhaladni. A teljesített feladat után egyet léphet előre a játékos. A játékosok a dobókockával dobva, haladnak a körök mentén, színes kupakokat használva bábuknak (újrahasznosítás).
A cél a hóember orra! Aki elsőként jut el a hóember fején az orr közelébe, a jutalma felragasztani az orrát. A többi játékos sem marad jutalom nélkül, mert az orr újra levehető, így minden gyereknek adott a lehetőség, hogy ő is felragaszthassa.(másodszor, harmadszor stb., akár többször egymás után)

Játékos feladatok:

  • Szarvas: Nagyot ugrott a szarvas, lépj előre kettőt!
  • Mikulás: Elfáradt a nehéz puttonya miatt, pihenj te is egy kört;(kimaradsz egyszer)
  • Hópihe: Itt a tél, énekelj egy téli dalt!
  • Csengő: Mondókázz csörgővel!
  • Fenyő: Találós kérdésre várok választ!
  • Koszorú: Találd ki, hogy ki szólított meg! (a dal eléneklése után, társ hangjának felismerése)
  • Kiscsillag: Rajzolj hóembert!
  • Nagy csillag: Mutasd be a hóember-táncot!(hóember jelmezzel)
    A csoportom vegyes életkorú gyerekek közössége, akár egy nagy család. A 4-5-6 éves gyerekek élvezik a legjobban ezt a játékot, hiszen már ügyesen számolnak legalább hatig (a nagycsoportosok akár 20-ig is). A kisebbek (3 évesek) szívesen nézik a nagyobbakat, bár előfordult, hogy ők is akartak játszani: ekkor megkértem valakit a nagyobbak közül, hogy legyen a segítő a számolásban és a feladatok teljesítésében. A segítők nagyon büszkén vállalták a feladatot, hiszen így bemutathatták képességeik legjavát a kisebbek számára. A játék többszöri eljátszása után a gyerekek előálltak azzal az ötlettel, hogy új feladatokat építsünk bele a társasjátékba, pl.: utánozzuk a hóember táncot, rajzoljunk hóembert. A kreatív ötleteket befogadtuk így gazdagítva további játékunkat.


A „Keressük a Legkreatívabb óvónőt” pályázatra beérkezett cikk.

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja