SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Papírcsodák a hétköznapokban

Szalmásiné Racsek Ágnes [cikkei] - 2016-11-21
Szalmásiné Racsek Ágnes vagyok, az Erdőtelki Kerekerdő Óvoda, Napocska csoportjának óvodapedagógusa. A vizuális tevékenység óvodai életünk szerves része, ahol a gyerekek, fejlettségi szintjüket szem előtt tartva, fejleszthetik kreativitásukat.
Papírcsodák a hétköznapokban

Ez a technika lehetőséget nyújt a differenciált feladatadásra és feladatvégzésre. A gyermek maga döntheti el, hogy egy közös alkotásból mi az amit ő „bevállal”, amit ő el tud készíteni. Lehetőség nyílik arra, hogy a gyerekek segítsenek egymásnak, fejlődjenek társas kapcsolataik. E módszer alkalmazása során kiemelt szerepet kap az egyéni bánásmód, hiszen tehetségük, gyakorlottságuk, élményanyaguk, érzelmi életük alapján rendkívül eltérő szinten alkotnak. Arra törekszem – és ez a technika lehetőséget ad erre - hogy önmagához képest fejlődjön, lépjen előre minden gyermek. Fontos, hogy nyitott, egymást segítő közösség alakuljon ki, amely tiszteletben tartja az életkori sajátosságok mellett az egyéni különbözőségeket, és ezeket kiaknázva biztosítja az egyén és a közösség fejlődését.
 


Az általam alkalmazott vizuális tevékenység sarkalatos pontja, a családokkal való együttműködés. A szülők bevonása a teatasakok, szórólapok, címkék gyűjtésébe napi kapcsolatot biztosít a családokkal. A környezettudatos neveléshez szervesen hozzátartozik az újrahasznosítás fontosságának tudatosítása a gyermekekben. Ezt leghatékonyabban akkor érhetem el, ha a gyerekeken keresztül a szülők szemléletére is próbálok hatást gyakorolni. Ezzel hozzájárulok a családok környezettudatos életvitelének kialakulásához.
 


Amennyiben gyűjtő munkát végzünk, a gyereknek feladatot adok, és a család segít, hogy minél több anyagot sikerüljön behozni az óvodába. Mielőtt bármit is a szemétbe dobnánk, nézzük meg mire jó még, mit tudunk belőle kihozni, hogyan tudunk vele játszani.

E tevékenység megköveteli a speciális finommozgásokat, az elgondolások minél pontosabb kivitelezését. Észrevétlenül fejlődik gondolkodásuk, szépérzékük, gazdagodik fantáziájuk, gyarapodik szókincsük, hiszen a számukra idegen kifejezések cselekvéssel párosulnak. Nemcsak hajtogatnak, hanem az elkészült figurákból képet is alkothatnak kreativitásuk segítségével. Segíti egyéni kezdeményező készségük kibontakozását és megvalósulását, bevonja őket környezetük, a csoportszobák, a folyosók esztétikus berendezésébe, díszítésébe. Közben a gyerekek egyre több tulajdonságát ismerik meg a papírnak. A kis vakond a mesében megjavít egy szemétdombra kidobott esernyőt, ami meghálálja a gondoskodást és nagyszerű játéka lesz kis gazdájának.
 


Szükséges anyagok, eszközök, kellékek:

  1. Szórólapok
  2. Címkék
  3. Teatasakok
  4. Színes kartonok
  5. Olló
  6. Ragasztó


I. fejlettségi szint

  • Figyelembe véve a gyerekek képességeit, a siker érdekében célszerű nagyobb méretű szórólapokat használni. Legalább 12 – 15cm legyen a négyzetek oldala /a későbbiekben lehet a négyzetek méretét csökkenteni/.  A tevékenységet megelőzően előkészületekre van szükség. A válogatásba, rendszerezésbe a gyerekek bevonhatók. Rendelkezésünkre álló anyagból négyzet alakú lapokat vágunk.
  • Fontos! A négyzeteket úgy vágjuk ki, hogy a mintázata teljesen egyforma legyen. A későbbiekben az összeállításoknál ez lényeges esztétikai elem.
  • A hátsó oldalon, a szemben lévő csúcsokat jelöljük meg, így könnyebb lesz a kicsiknek elmagyarázni a hajtás menetét: „A jelet illesszétek egymásra, egyik kezeddel szorítsd az asztalhoz, a másikkal simogassuk meg a négyzet átlóját többször is, így kendőcskét kapunk!”/átló hajtás/
  • Fontos! A négyzet mintáját figyelembe véve, mindig ugyanarra a két csúcsra tegyük a jelet. Annyi „kendőcskét” hajtogassunk, ahány elem szükséges a képünk elkészítéséhez                                                      

 

II. fejlettségi szint

  • Az I. fejlettségi szintre alapozva, ugyan azt a technikát alkalmazva kisebb négyzeteket készítünk.
  • Ezen a szinten már próbálkozhatunk a tölcsérhajtással. Meghajtjuk az átlót, majd egyik csúcsból kiinduló oldalakat az átlóra hajtjuk.
  • Fontos! Mindig azonos csúcsból induljunk ki, hiszen így kapjuk meg a kívánt mintát.
  • „Hajtsuk ketté a lapot a szokott módon / jelölt csücsköket egymáshoz illesztünk/, majd újra nyissuk ki! Közepén látsz egy hajtásvonalat. A lapod jobb és bal oldalát illeszd pontosan erre a vonalra! Milyen a formája a lapodnak? / fagyi tölcsér, papír sárkány stb./
  • Fontos! Jelöljük meg az átlónak azt a végét ahol a „tölcsér” csúcsa lesz, vagy a mintázat alapján határozzuk meg. Pl: „Mindig ott legyen a tölcsér csúcsa, ahol a világoskék széle van!” Ha a „tölcsérünket” a felső csúcsánál ismét behajtjuk, újabb elemet kapunk.

     
     
     


    A „Keressük a Legkreatívabb óvónőt” pályázatra beérkezett cikk.


 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja