SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hol volt, hol nem volt...

Szabó Endréné [cikkei] - 2016-11-20
A Konth Miklós utcán innen, a Temető utcán túl, áll - ha nem is egy kacsalábon forgó palota - óriási fehér épületben, egy tizenegy csoportos óvoda. Örökzöld növények, aranysárga lombjukat hullató fák árnyékéban, homokozók, csúszdák, mászókák és hinták között. Az udvarán nem mézeskalács házikóval, hanem fából készült, barnára festett babaház félével.
Hol volt, hol nem volt...

„Nincs nagyszerűbb dolog annál, amikor a kisgyerek issza minden egyes szavát a mesélőnek, és képzelete elindul abba a csodás világba, amit együtt teremt meg azzal, akinek a meséjét hallgatja.” (Lázár Ervin)

HOL VOLT, HOL NEM VOLT….

A Konth Miklós utcán innen, a Temető utcán túl, áll - ha nem is egy kacsalábon forgó palota - óriási fehér épületben, egy tizenegy csoportos óvoda. Örökzöld növények, aranysárga lombjukat hullató fák árnyékéban, homokozók, csúszdák, mászókák és hinták között. Az udvarán nem mézeskalács házikóval, hanem fából készült, barnára festett babaház félével. Tágas terekkel, kuckókkal és vidám gyermekzsivajjal hívogat a Méhecske csoport. Felhangzik a játékelrakásra hívogató rigmus: „Kis állat a hangya, de nagy a szorgalma, szorgalmas a méh is, ilyen leszek én is. ”Szorgos kezek munkálkodnak. Nagy a nyüzsgés, mozgás. Láthatóak, kivehetőek a rendrakással kapcsolatos zajok: koccannak a fakockák, a kosárnyi autók, a színes műanyag állatok. A babák, a királylány jelmezek, a papírtéglák, az építő - és társas játékok az idő múlásával mind megtalálják a helyüket. Itt bizton állíthatom, nem kell tartanunk attól, hogy „világgá mennek” a csoport játékeszközei, mint Berg Judit „Rendrakós” meséjében. Azért dolgozunk közösen és ilyen lelkesen valamennyien, hogy elkezdődjön a mese…

Tudatosan, nagy gonddal alakítjuk a mesélés, verselés rituáléját, a hely állandóságát és a befogadásra alkalmas nyugodt hangulatot. Minden gyerek elhelyezkedik a mesepárnáján. Egyre kevesebb a neszezés, a mocorgás, már csak a figyelő, a kíváncsi gyermekszemek csillognak. Kezdődik a mese: "Erdőszélen, erdőszéli tölgy tövében volt egy ház…." (Csukás István: Sün Balázs) Az első alkalommal szemléletes bemutatással törekszünk az irodalmi alkotás hangulatának, dinamikájának érzékeltetésére, a vihar kitörését ritmushangszerrel fokozzuk. A mese végén aztán feszült csend következik, majd felhangzik az együttes kívánság: „Meséld el, még egyszer!” És újra kezdődik, majd folytatódik a hét süntestvér története. Nap, mint nap olyan helyzeteket teremtünk, amelyekben a gyerekek magyarázat nélkül átélik a mesék, versek varázslatos világát, általános mondanivalóját.

A következő napokban a mese többszöri átélését, a mese feldolgozását a barkácsolással, bábjátékkal és drámajátékkal segítjük. Ilyenkor szárnyalhat igazán az emberi és az gyermeki fantázia. ”Milyen is lehet egy kalyiba? Miből készítsük a sünöket?” Az udvaron sok-sok lehullt színes levelet gyűjtünk. Van, aki otthonról is hoz egy marékkal. Az eszköztárban már második éve fontos helyet kapnak a természetes és újrahasznosítható anyagok. A külső világ tevékeny megismerése közben a gyerekek az őszi zöldségfélékről szereznek tapasztalatokat. Összekapcsolódnak a tevékenységek és a gondolatok: elkészülnek a sünök és a díszletek. Kezdődhet az önfeledt játék, a halandzsálás, a mesélés. Természetes módon fejlődhet az önálló mesemondás. Gyakran felcsendült a furulya hangja, közösen dudorásztuk, énekeltük a „Szúrós gombóc jár a kertben” (Gryllus Vilmos) kezdetű gyermekdalt.

Ahogy teltek, múltak, a napok egy ötlettől vezérelve arra gondoltunk, mi lenne, ha ez az irodalmi élmény, képalkotásban, egyéni módon is megjelenne? Tervezzen mindenki magának egy SÜN BALÁZSOS könyvecskét? A felvetést tett követte. A fiúk és a lányok színhasználatában megjelentek kedvenc színeik, formáik, az egyszerű vonalakkal megrajzolt, vagy díszített képek.
Egyszer te is légy vendégünk!


A „Keressük a Legkreatívabb óvónőt” pályázatra beérkezett cikk.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
A szerkesztő ajánlja