SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Otthoni kísérletek gyerekeknek - A levegő

Családinet [cikkei] - 2010-10-15
A négy ősi elem: levegő, tűz, víz, föld - mindig is megmozgatták az emberek fantáziáját. A gyermekeket különösen érdekli, milyen természeti törvények uralkodnak az őket körülvevő világban, melyek bonyolult magyarázatok nélkül már egy nagycsoportos óvodás vagy kisiskolás számára is kiválóan szemléltethetők.
Otthoni kísérletek gyerekeknek - A levegő

Jó szórakozást és egyben tanulást is jelent a család számára, ha otthon elvégezzük ezeket a kísérleteket. Így biztosak lehetünk benne, hogy ha kicsit nagyobbak lesznek a csemeték, szeretni fogják a kémiát és a fizikát.

Kísérletezéskor a következőkre fontos figyelni:

  • A kísérleteknél mindig legyen egy felnőtt jelen!
  • A kísérlet az adott kísérlet leírásának figyelmes elolvasásával kezdődjön!
  • A kísérletezésre használt asztalon csak a szükséges eszközök maradjanak rajta!
  • Az utasításokat nyugodtan, és átgondoltan kell végrehajtani, pontosan követve a leírást!
  • A kísérletezés közben nem szabad enni, mert az elvonja a figyelmet!
  • Akinek hosszú a haja, az kösse össze!
  • A kísérlethez az utána történő tisztítás, takarítás és elpakolás is hozzátartozik!
 
1. Mi van a pohárban - avagy a levegő nem semmi
 
levegőSzükséges eszközök
Egy nagyobb, vízzel félig megtöltött átlátszó tál, egy átlátszó pohár.
 
Eljárás
A poharat nyomjátok szájával lefelé a tálba, ezután lassan húzzátok ki a vízből, közben tartsátok egyenesen. Nézzetek bele, majd a poharat ismét nyomjátok bele a vízbe szájával lefelé, de most kissé döntsétek is meg.
 
Megfigyelés
Az első merítésnél száraz maradt a pohár belseje. A második alkalommal a megdöntött pohárban buborékok szállnak fel a felszínre.
 
Magyarázat
A pohár nem üres, levegő van benne, ami nem engedte behatolni a vizet. A levegő gáz halmazállapotú, színtelen, szagtalan. Láthatóvá tehető azonban, amikor folyadékon buborékoltatjuk keresztül.

 
2. Töltsük át a levegőt!
 
levegoSzükséges eszközök
Egy félig vízzel töltött átlátszó tál, 2 pohár.
 
Eljárás
Az egyik poharat merítsétek meg színültig vízzel, majd fordítsátok szájával lefelé. A másik kezetekkel nyomjátok bele a vízbe a másik poharat, szintén szájával lefelé. Tartsátok mindkettőt szorosan egymás mellé. A levegővel teli pohár szája legyen kissé lentebb, mint a vízzel telié és kerüljön kissé a másik pohár alá. Ekkor a „levegős” poharat kissé döntsétek meg.
 
Megfigyelés
Az enyhén megdöntött pohárból légbuborékok szállnak fel a teli pohárba, majd lassanként kiszorítják belőle a vizet.
 
Magyarázat
A levegő könnyebb, mint a víz, ezért felfelé távozik. Így mondhatjuk, hogy „áttöltöttük” a levegőt, hiszen felfogtuk a buborékokat a másik pohárral.

 
3. El tud-e merülni a vízben két gumimaci anélkül, hogy nedves lenne?
 
gumimacikSzükséges eszközök
Egy vízzel félig töltött nagyobb tál, 2 gumimaci, egy teamécses alumíniumtálkája, és egy csipet vatta, amivel kibéleljük az edénykét.
 
Eljárás
Béleljük ki vattával a kis „csónakot”, majd helyezzük bele a két gumimacit. Helyezzük rá az alumíniumtálkát a vízre, hogy ússzon.
Borítsuk az üres poharat szájával lefelé a macik fölé, majd egyenesen tartva lassan nyomjuk le a tál aljáig. Ezután ismét húzzuk ki lassan a vízből a poharat, és várjuk meg, míg az utasok ismét a felszínre úsznak.
 
Megfigyelés
A tál átlátszó falán keresztül látható, hogy sem a vatta, sem a macik nem lettek vizesek a búvármerüléskor. Általában igen meglepődnek a gyermekek, amikor tapintással is érzékelik, hogy minden száraz maradt.
 
Magyarázat
A pohárban lévő levegő nem tudott távozni a víz felszínén, mert felfogta a bemerített pohár. A bent lévő levegő nem engedte be a vizet. A búvárharangok is ezen az elven működnek.
 

További cikkeink:

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja