SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mandulatej diétát tartott az anyuka az 1 év alatti gyermekénél, majdnem a kicsi életébe került

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2023-03-30
A WHO időről időre változtat a hozzátáplálási javaslatain. Ami 10 éve még teljesen normális volt, az manapság már furcsának számít, és ami napjainkban megszokott, az évekkel ezelőtt tiltott volt az anyukáknak. Vannak azonban olyan pontok, amelyek nem változnak, ezek közé tartozik a tejtermékek bevezetése is. Talán nem is gondolnánk, de a népszerű magtejek 1 éves kor alatt károsak is lehetnek a babák számára.
Mandulatej diétát tartott az anyuka az 1 év alatti gyermekénél, majdnem a kicsi életébe került

Hányt a gyerek, cukorbetegségre gyanakodtak

Marina Chaparro gyermektáplálkozási szakértő Amerikában. Pár éve egy gyermekkórházban dolgozott Miamiban, amikor egy 1 év alatti babát hoztak be hozzá az osztályra.

A kicsi folyamatosan hányt, és elindult nála a súlyvesztés, ami rendkívül komoly tünet ilyen fiatal szervezet esetében. A kicsi ketoacidózisban szenvedett, ami egy potenciálisan végzetes állapot. Akkor fordulhat elő, amikor a szervezet elkezdi lebontani a zsírsavakat, hogy energiát nyerjen, ezáltal ketonokat szabadít fel, és veszélyesen savassá teszi a vért. Ez sokszor cukorbetegség, pontosabban az 1-es típusú cukorbetegség esetén fordul elő, így azonnal erre gyanakodtak a szakértők. Marina azonnal tesztek hadát végezte el a kisbabán, ám rövid időn belül kiderült, hogy nem cukorbetegsége van, hanem egész mással állnak szemben


Téves információk miatt majdnem kiszáradt a gyerek

A szakértő kikérdezte az anyát a gyermek étrendjéről, így rövidesen kiderült, mi okozza a súlyvesztést és a hányást: a szülő mandulatejes „diétára” fogta a gyermekét, amiről feltehetően az interneten olvasott, mindenféle orvosi megalapozottság nélküli tanácsok között.

Chaparro a mai napig emlékszik az esetre, pedig már több éve történt, és szerinte kiváló példája annak, hogy az interneten található tippek és trükkök nem mindig bizonyulnak helyesnek.
 

A mandulatej nem biztonságos helyettesítője a babatápszernek

A mandulatej könnyen és viszonylag allergiamentesen beépíthető a legtöbb kisgyermek étrendjébe, azonban az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia szerint nem rendelkezik a megfelelő tápanyagokkal az anyatej vagy a tápszer helyettesítésére 1 éven aluli csecsemők számára.

„A baba anyukája a legjobbat szerette volna neki. Úgy gondolta, hogy mivel neki is bevált a mandulatej, majd a kicsinek is be fog” – tette hozzá Chaparro. Szerencsére a csecsemő gyorsan regenerálódott a megfelelő tápszernek köszönhetően, amit néhány napon keresztül kapott a kórházban, így rövid időn belül hazaengedték.

Ez az eset ráébresztette a szakértőt arra, hogy a kultúránkban mennyire elterjedt a diétás és egészéges étkezés, amiről sokan úgy gondolják, hogy minden korosztálynak megfelelő. "Ez a történet tökéletes példa arra, hogy a nem ellenőrzött diéták nagyon veszélyesek lehetnek" – mondta Marina.
 

1 éves kor alatt nem szabad tejet adni a babának

Makay Zsuzsanna, nyugdíjas védőnő, a Családinet szakértője szerint vannak olyan pontok a hozzátáplálási ajánlásokban, amik évről-évre szinte ugyanazok maradnak.

„Ami biztos, hogy nem változott, az az, hogy 1 éves kor alatt nem kaphat a csecsemő tejet. Utána is óvatosan kell bánni vele, kezdetben hígítva, forralt víz + forralt tej (2,8%), fele-fele arányban. Néhány nap múlva emelhetjük az adagot, és jöhet a 2/3-os arány, majd csak a tej hígítás nélkül.

A tejallergia nem azonnal jelenik meg a babáknál, hanem akkor, amikor besokall a szervezet. Ez lehet egy hét, lehet több. Ez teljesen normális, minden étel esetében így történik. A csecsemő 1 éves kora alatt kaphat túrót, tejfölt, ezért a szervezetének nem lesz már ismeretlen a tejalapú étel”  - mondta a védőnő.

Ez is érdekelhet: Hozzátáplálási táblázat

Természetesen minden baba más, így a tej esetén is egyéni elbírálással kell számolnia minden anyukának. „A tejes ételek bevezetése babafüggő: anyatejes vagy tápszeres a baba? Világos vagy kreol bőrű? Milyen színű a szeme? Milyen a súlyfejlődése? Minden esetben egyénileg kell elbírálni a hozzátáplálás ütemét” – tette hozzá Zsuzsanna.

A tejfajták esetében szerencsére ma már széles a kínálat, így a védőnő azt javasolja, mindenki olyan tejet adjon a babájának, ami elérhető, és ami ízlik neki. „Szerencsére napjainkban a laktózintoleranciában szenvedőknek sem kell aggódniuk. Számukra is van speciális tápszer és tej is, így ők is megkezdhetik időben a tejtermékek bevezetését” – fejtette ki az álláspontját a szakértő.

A most érvényben lévő ajánlás szerint 1 éves kor alatt is adhatunk a babának tejterméket, mint például zsírszegény túrót, sajtot, vagy kefirt, azonban a tej bevezetésére még mindig csak a gyerek 1 éves kora után kerülhet sor. Előtte maximum készételben (tejes kifli, valamilyen sütemény) találkozhat vele, de ez nagyban függ az anya étrendjétől, valamint az allergiára való hajlamtól. Bővebben az alábbi cikkben tájékozódhattok.
 

Veszélyes lehet a saját tápszer készítése is a gyerekek számára

Az utóbbi évben rendkívül megdrágultak a babatápszerek nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon. Sokan úgy gondolták, hogy spórolásképpen készítenek saját tápszert a babájuknak, azonban az interneten fellelhető receptek nem mindig pontosak, ráadásul olyan összetevőket is tartalmazhatnak, amik ártalmasak lehetnek a babának.

Az orvosok és a védőnők azért vannak, hogy segítsenek, van megoldás minden helyzetre, igazából csak kérni kell. Ne térjetek el a tápszeres doboz oldalán található használati utasítástól, még abban az esetben sem, ha a környezetetekben akadt olyan anyuka, aki sikeresen alkalmazta más módon a tápszert. Minden esetben egyeztessetek az orvosotokkal/védőnőtökkel a hozzátáplálás és a tápszer bevezetése esetén is!

Indexkép: Lucy Wolski képe az Unsplash.com oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja