A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezt a segélykérő kézjelet feltétlenül tanítsd meg a gyerekednek! Életet menthet

Lakatos Dóra - 2021-07-22
A magyar rendőrség is be szeretné vezetni a köztudatba a nemzetközi segítségkérő kézjelet. Fontos, hogy a gyerekek is megtanulják használni és felismerni!
Ezt a segélykérő kézjelet feltétlenül tanítsd meg a gyerekednek! Életet menthet

A TikTokról indult, már a Magyar Rendőrség is terjeszti

Mire jó a fiatalok által széles körben használt Tiktok? Egy dologra már biztosan jó volt: segített egy nemzetközileg elismert segítségkérő jelzés elterjedésében. Olyannyira elterjedt, hogy már a magyar rendőrség is szeretné bevezetni a köztudatba, ahogyan azt egy videóban közzé is tették a Magyar Rendőrség hivatalos youtube csatornáján.
 


 

Miből áll a segélykérő jelzés?

A segélykérő jelzés egy kézjel, ami segíthet az áldozatoknak abban, hogy némán, hang nélkül is segítséget tudjanak kérni, ha esetleg nem tudnak segítségért kiáltani, mert a bántalmazójuk a közelben van.
 

A kézjel három egyszerű lépésből áll: felemeljük a kezünket úgy, hogy a tenyerünk kifelé nézzen, az ujjaink pedig felfelé álljanak (mintha inteni szeretnénk valakinek), majd a hüvelykujjunkat a tenyerünk közepébe hajtjuk, a többi ujjunkat pedig rácsukjuk.
 

Tanítsd meg a gyerekednek!

Fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek a jelzés jelentésével, így nem csak használni tudják, ha esetleg bajba kerültek, de fel is tudják ismerni, ha valaki segítséget kér! Tanítsuk meg, mi a teendő, ha látják, hogy valaki használta a jelzést: ne essen pánikba, ne kezdjen el kiabálni, de azonnal szóljon egy felnőttnek, aki értesíteni tudja a rendőrséget!
 


 

Hogyan segített a közösségi média az elterjedésben?

A gyerekek rendkívül kreatívak tudnak lenni: miután a fiatalok egyik legnépszerűbb alkalmazásán, a Tiktokon elterjedt egy videó a segélykérő jelzés használatáról, rengeteg bántalmazott gyerek kért videóban ilyen módon segítséget. Mivel sokuknak ellenőrzik a telefonját, kreatívan kellett megoldaniuk: olyan feliratokat adtak a videókhoz, mint például "Nézzétek az új körmömet!", majd a kezükkel a segélykérő jelzést mutatták.

A jelzés láttán a hozzászólók rögtön felajánlották a segítségüket. Természetesen nem mindenkin tudtak segíteni, viszont rendkívül jó módja volt ez annak, hogy legalább néhányan tudják: valami nincs rendben otthon. Így ha a szülő vagy a bántalmazó ellenőrzi is a telefonjukat, nem lesz számára egyértelmű, hogy a gyerek segítséget kér. A jelzés Kanadából ered, mára azonban nemzetközileg elismert, és szerencsére mostantól a magyar rendőrség is odafigyel az effajta segítségkérésre.

Indexkép: PoliceHungary / Youtube

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja