SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Erdei Pajtások - természet és az infokommunikációs eszközök kapcsolata

Szücs-Lengyel Anett [cikkei] - 2016-11-25
Szücs-Lengyel Anettnek hívnak, hat éve dolgozom óvónőként az ikrényi Napsugár óvodában, de már a főiskolai évek alatt is mindinkább erősödött bennem az a gondolat, hogy majd a későbbi pályám során előtérbe helyezzem a természet közeli nevelést.
Erdei Pajtások - természet és az infokommunikációs eszközök kapcsolata

Falusi lányként sokat játszottam a friss levegőn, a szabadban, nekem mindennapos volt, hogy nyulakat, őzeket láttam szaladgálni a szántásokon, erdőszéleken. Gyermekkoromban  szüleimmel sokat sétáltunk a természetbe, megtanultam tőlük értékelni a természet adta kincseket és lehetőségeket. A munkám során ezt az értéket szeretném átadni  a jövő nemzedékének.

A mindennapok során próbálok odafigyelni a környezettudatos életmódra, erre ösztönzöm a kicsiket is, sokat járunk sétálni, lehetőségeinkhez mérten megpróbáljuk feltérképezni a falu és a környék adta lehetőségeket, őszi sétáink során terméseket gyűjtünk, faleveleket szedünk, megfigyeljük az állatokat (őzeket,nyulakat) a közeli szántásokon, sétálni megyünk a falu széli erdőbe.
Fontosnak tartom,hogy helyes példamutatással erősítsem a gyerekekben ezt az értéket, hiszek benne,hogy ez megvalósítható, mert látom, hogy az ovisaimat érdekli az amit megmutatok,elmondok és megtapasztaltatok velük. A gyerekekre nem erőltetek rá semmit, amit látnak és hallanak tőlem az igazi,nem csak azért teszem,vagy nem teszem mert ezt várja el valaki ,hanem azért mert egész egyszerűen ez jön belőlem, nekem ez a természetes. Szeretném, hogy a kisovisaimnak is legyen természetes a környezetük megóvása, védelme.

Egy mesét szeretnék bemutatni, amit évekkel ezelőtt írtam, és az ovis gyerekek életkorához képzeltem el. Kihasználva az infokommunikációs eszközöket, a  mesémet saját fotóimból (kivéve a 3.dia képei) összeállított PPT bemutatóval illusztráltam. A mese alatt a gyerekek csak képeket látnak a kivetítőn, ide vetíthetik a gondolatukat, képzeletüket.
Az ovisaim körében nagy sikert aratott ez a módszer, ezért szeretném a továbbiakban bővíteni. Sok közös élményeinkről, kirándulásainkról készült képek lehetővé tennék ezt. Rengeteg fejlesztési területet érint, még sok lehetőséget látnék benne. Az erdőről szóló mese végére a környezettudatos életmódot, fenntarthatóságot és megőrzést érzékelhették, tanulhatták meg a gyerekek.

Erdei Pajtások

(részlet)

„(1.kép) Van Nekem egy kis barátom Erdőszéli Berci. (2.) Itt lakik az erdő szélén kis barátom Berci. Az erdőben sok kis barát kedveli is Bercit. (3.) Szarvas Szabi, Nyuszi Nándi, Mókus Miki és a többi, Őz Gedeon, Cinke Cili sokat vannak együtt. Kergetőznek az erdőben, mindenfelé mennek, megmutatják minekünk is hol játszanak szívesen, ahol senki nem zavarja víg  kedvüket sohasem.(4.) Akác sorok közepette futkároznak boldogan, (5.) ösvényeken szaladgálva bújócskáznak nagyokat.

Nagy hirtelen zajt hallanak és felkiált az egyik.

  • Bújjunk gyorsan valahova, hogy ne vegyenek észre. Lehet hogy a nagy vadász jár settenkedve erre.

(6.) El is bújnak mind ahányan vannak. Nyuszi Nándi ellapul a fűben, Szarvas Szabi, Őz Gedeon ahol senki nem keresi őket, bebújnak a bokrok közé, hogy ne lássa senki őket. Cinke Cili ijedtében felreppen a fára. Mókus Miki hamarjában bebújik az odújába.

1,2,3 elbújtak az állatok.

De a Berci hasát fogja úgy neveti barátait.

  • Nem vadász ez, nincs puskája csak a csíkos kicsinyeit sétáltatja. Nagy hanggal jön, én is hallom, de ne féljetek tőlük, az erdőben barátaink nekünk biza ők is.

(Na vajon az erdőnek melyik családja érkezett meg?)”
 

A „Keressük a Legkreatívabb óvónőt” pályázatra beérkezett cikk.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja