SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Valódi haszon vagy marketingfogás? A fidget spinner hatása a figyelemzavaros gyerekekre

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-06-20
Egy kicsi, fém vagy műanyag tárgy, a közepén egy csapággyal, két-három ágán pedig súlyokkal, amik lehetővé teszik, hogy hosszan forogjon. A kereskedők szerint ez segíthet a figyelemzavaros gyerekeknek a koncentrálásban. Valóban igaz lehet ez? Faék egyszerűségű ötlet az okostelefonok korában.
Valódi haszon vagy marketingfogás? A fidget spinner hatása a figyelemzavaros gyerekekre

A fidget spinner a gyerekek és felnőttek körében egyaránt jellemző matatási kényszert lovagolja meg. Aki tudja magáról, hogy folyamatosan kattogtatnia kell a tollát vagy ráznia a lábát, az bizonyára megérti, miért lett rövid idő alatt ilyen hihetetlenül népszerű egy műanyag, pár száz forintos kis eszköz.

Megjelenésekor a gyártók azt állították, hogy ezek a játékok segítenek összerendezni az autista és hiperaktív gyerekek elkalandozó figyelmét, és felszínre hozzák a „mélyen bennünk rejtőző lángészt.” 
Az iskolák azonban erről nincsenek meggyőződve, és sorban tiltják ki e játékokat az intézményekből. Az indoklás: a gyártók állításaitól eltérően a pörgettyűk folyamatos bámulása éppen hogy eltereli a tanulók figyelmét az óráról.

Vannak természetesen szülők, akik pont a kitiltást sérelmezik. Egy 8 éves autista kislány édesanyja azt írta az AutismAwerness.com-on: a pörgettyű használata volt az első alkalom, amikor a lánya ugyanazért rajongott, mint az osztálytársai, és ez különleges örömmel töltötte el.
„Számára a fidget spinner nem csak egy új őrület volt, hanem az iskolai elvárások okozta stressz oldásának eszköze. Amikor az intézmények kitiltják ezeket az épületből, éppen azokat a gyerekeket szigetelik el, akiknek az integrálásával korábban évekig próbálkoztak.- fogalmazott.  

Bár még nem készült ezzel kapcsolatban átfogó kutatás, a legtöbb szakértő az iskolák pártján van, és úgy gondolják, a pörgettyű inkább elvonja a figyelmet, mintsem segítené azt.
A University of Central Florida kutatói egy 2015-ben, a Journal of Abnormal Psychology című folyóiratban megjelent tanulmányban azt írták: az ADHD-s gyerekek koncentrációját nagyban elősegíti, ha mozgathatják munka közben a végtagjaikat. Mark Rapport, a kutatás egyik munkatársa azonban most úgy nyilatkozott, hogy a jótékony hatás a nagy mozgásokra, nem pedig az apró babrálásra vonatkozik.

Ha már matatásról van szó, a szakértők szerint többet ér a hasonló alapon működő fidget cube nevű játék. Ezt a kocka alakú tárgyat ugyanúgy az ujjaink között kell pörgetni, mint a fidget spinnert, de nézni nem szükséges hozzá. Éppen ezért az osztálytermi használata ellen is kevésbé lehet kifogást emelni.

A felnőttek által felhozott másik kifogás az eszköz ellen a balesetveszély. A leginkább elterjedt műanyag gyártmányokból könnyen kirepülnek pörgetés közben a súlyok, melyek ezáltal komoly sérülések okozói lehetnek. Célszerű ezért a kipróbálás előtt a súlyokat pillanatragasztóval rögzíteni. A jellemzően drágább, fémből készült játékok esetében ez a veszély nem áll fenn.

A gyerekeket azonban minden bizonnyal nem a vélt vagy valós hasznok, hanem a divat hajtja, amikor újabb és újabb darabokért nyúzzák a szüleiket. A fidget spinner ugyanis menő. Műanyagból, fémből, rózsaszínben, világítóan – a lehetőségek száma végtelen. Most felkapott, de pár hónap múlva valószínűleg lecseng a fidget spinner-mánia, ahogyan ez történt már korábban számtalan hasonló játékkal. Addig pedig pörgessük mi is nyugodtan a lakásunkban szaporodó kis eszközöket, és meglátjuk, matatni nagyon jó szórakozás.

Kép: Lovesevenforty / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja