SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem fura ez a gyerek, csak introvertált!

Demkó Katalin [cikkei] - 2017-10-09
Mi is az az introvertált? Sokat hallani ezt a szót, de csak kevesen vannak tisztában azzal, mit is jelent.
Nem fura ez a gyerek, csak introvertált!

Mit jelent az, hogy introvertált?

A kifejezés Carl Gustav Jung nevéhez fűződik, aki munkássága során úgy vélte felfedezni, hogy kétféle személyiségtípus van: az úgynevezett extrovertált és az introvertált. Ezek olyan személyiségtípusok, melyek velünk születettek és megváltoztathatatlanok.

Jung szerint az extrovertált személyiség kifelé forduló típus, könnyen kapcsolatot teremt a külvilággal, és szüksége is van rá. Ezzel ellentétben az introvertált befelé fordul, zárkózott, nehezen alakít kapcsolatokat, ám azok nagyon bensőségesek. Ő az extrovertálttal szemben nem képes felületes kapcsolatok fenntartására.

Annak ellenére, hogy két nagyban különböző személyiségtípusról van szó, fontos tudni, hogy ezek a jegyek mindenkiben jelen vannak, de nem mindenkinél dominál ugyanaz a személyiségjegy. Jung szerint az emberiség nagy többsége az ambivertált, azaz kettős, vagy kevert csoportba tartozik, és csak nagyon kis százalékban ismerhetünk introvertált, és extrovertált embereket.
 

Honnan tudhatom, hogy a gyerekem introvertált?

Az introvertált személyiség nehezebben boldogul a társas kapcsolatok világában, alapvető tulajdonsága, hogy nem szereti a nagy társaságot. Érzékeny, félénkebb, nem kedveli az új helyzeteket, lehetőség szerint semmilyen nyilvános szereplést nem vállal, óvatos, élénk fantáziájú, és ha teheti, akkor legszívesebben egyedül, vagy legfeljebb egy játszótárssal tölti a szabadidejét. A befelé forduló gyereket minden olyan dolog, amit nehezen visel, teljesen kimerít, ám egy kevés szabad játék, vagy önállóan eltöltött idő szárnyakat ad neki, energiával tölti fel.
 

Hogyan könnyítheted meg gyermeked életét?

  • A te gyereked is a nyakadba mászik, és egy anya/aparagacs lesz belőle idegenek előtt? Ne erőltesd rá, hogy új emberekkel ismerkedjen, ha nem akar! Hagyd, hogy feloldódjon a társaságban, és lehetőség szerint ne vidd olyan társaságba, ahol sok ismeretlennel is meg kell barátkoznia. Ha ez mégsem oldható meg, akkor légy vele türelemmel. Idővel ő is feloldódik majd, csak szemlélődnie kell előtte egy keveset.
  • Nem szereti az új helyzeteket? Ha előre tudod, hogy valami számára váratlan dolog közeleg, például orvoshoz kell menned, ezért nem te vigyázol rá aznap délután, hasznos, ha előre szólsz neki. Legalább két nappal, de akár egy héttel hamarabb is lehet. A lényeg, hogy ne aznap tudja meg! Ha előre számít rá, könnyebben veszi az akadályt.
  • Mivel az introvertált személyiségű gyerekek minden nemű nyilvánosságtól rettegnek, soha ne teremtsd le mások társaságában. Ha valami rosszat csinált, vonulj el egy kicsit távolabb a "közönségtől", és kettesben, nyugodtan beszéljétek meg, mit kellett volna másképp tennie. A nyilvános megszégyenítés egyébként is kerülendő, minden gyermek esetében!
  • A pozitív megerősítés százszor többet ér minden szónál! Ha valamit jól csinált, dicsérd meg. Ha pedig el szeretnél nála érni valamit (például, hogy rakjon rendet a szobájában), ösztönözd valami számára is kedvező dologgal.
  • Az ilyen személyiségű gyerek óvatos. Néha már-már annyira, hogy inkább nem csinál valamit, nehogy történjen vele bármi kellemetlen. A legtöbb, amit tehetsz érte, hogy tudást adsz neki. Beszélgess vele sokat, és próbáljatok ki együtt dolgokat, hogy magabiztosabbá váljon.
  • Ha teheti, legszívesebben egyedül  tölti a szabadidejét? Vagy legfeljebb egy ember társaságában? Az introvertált személyiséget igen kimeríti a társadalmunk normális hétköznapja. Egy ilyen személyiségtípus iskola után biztosan nem akar még plázázni, bevásárolni, csakis haza menni, feltöltődni. Őket az egyedüllét és a csend tölti fel energiával. Ha cinkosa vagy ebben, és kicsit hagyod, hadd pihenjen meg a lelke a napközben kapott ingerektől, biztos lehetsz benne, hogy ez a kis befektetés hamar megtérül.
  • Nem telik el nap, hogy legalább fél órát ne panaszkodna? Nem kell megijedni, nincs világvége! Az introvertált gyerek így vezeti le a napi feszültséget. Elég, ha csak egyszerűen meghallgatod.


A cikket lektorálta:
 

Frank Orsolya

Frank Orsolya

 

Pszichológus, családi kommunikációs szakértő


Pszichológus, Gordon-instruktor
CSALÁDI KOMMUNIKÁCIÓS TANÁCSADÁS ÉS TRÉNING

Miért nem értek szót a gyerekemmel? Miként őrizhetnénk meg a családi békét és a párkapcsolatunkat? Hogyan csinálhatnám másként, mint a szüleim? És mi az a Gordon-módszer?

Egyéni tanácsadás igény szerint, felmérő beszélgetéssel.
Érdeklődjön, tájékozódjon, jelentkezzen itt:
Elérhetőségeim:
E-mail: posta@arete.hu
Honlap: http://www.szeresdjol.hu
 
 

Kép: civilhetes / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja