SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Őrült verseny a születéstől kezdve - egy kisgyerekes anyuka gondolatai a szülői elvárásokról

- 2017-02-14
Fura egy világban élünk. Az emberek többsége a pénz, siker és csillogás bűvöletében él. Sokan bedőlnek a médiából felénk áradó hamis üzenetnek, ami azt sugallja, hogy csak akkor érsz valamit, kizárólag akkor leszel boldog, ha hatalmas házban élsz, méregdrága autóval jársz, mindentudó telefonod van és úgy nézel ki, mint a ma oly divatos celebek.
Őrült verseny a születéstől kezdve - egy kisgyerekes anyuka gondolatai a szülői elvárásokról

Engem a szüleim a maitól nagyon eltérő szellemben neveltek és kimondhatatlanul hálás vagyok nekik érte. Én is azon vagyok minden erőmmel, hogy Fanninak az otthonról hozott értékeket adjam át. Olyanokat, mint szeretet, megértés, őszinteség, megbocsátás. Az üres felvágás, csillogás, anyagi javak halmozása nem szerepel a listámon. Mint, ahogy az ész nélküli versengés sem.

Mert sajnos úgy látom, hogy a mai világban a versenyszellem már-már abnormális mértéket ölt. Értem én, hogy egy bizonyos versengés kell a boldoguláshoz, de ami manapság körülvesz minket minden határon túlmegy. Sokszor már a baba-mama klubban kezdődik a gyerekek összehasonlítása, ahol az anyukák árgus szemekkel figyelik, hogy a saját babájuk hol tart a fejlődésben a többi gyerkőchöz képest. Rengeteg energiájukat emészti fel a felesleges aggódás, hogy az ő gyereke miért van „lemaradva” a másikhoz képest.

Azt is döbbenten figyelem, ahogy az anyukák egyik foglalkozásról a másikra rohannak a gyerekkel, nehogy lemaradjanak valamiről. Félreértés ne essék, nem vagyok ringató-csiribiritorna-babaúszás-ésatöbbi ellenes. Igazán szuper, hogy ennyiféle lehetősége van a babának és a mamának társasági életet élni.

Gond akkor van, amikor valaki nem engedheti meg magának, hogy a gyerekét különórákra hordja és ettől rossz anyának hiszi magát. Nem egy anyukával beszéltem, aki szinte szégyenkezve mondta, hogy nem fér bele a kasszába a plusz kiadás. Pedig saját tapasztalatból mondhatom, hogy ezek a foglalkozások nem pótolják az otthoni kettesben eltöltött időt. Fannival összesen három alkalommal voltunk zenei nevelő foglalkozáson, mégis sokkal több mondókát, dalocskát tudott, mint azok a gyerekek, akik egész kicsi koruk óta jártak a foglalkozásokra.

Egy másik felkapott téma manapság a korai nyelvtanulás. Horror pénzeket akasztanak le a gyanútlan szülőkről baba angol címén. Nem hittem a fülemnek, amikor az egyik anyuka azt mesélte, hogy olvasott egy cikket, miszerint, ha három éves koráig nem kezdjük el a gyereket angolra tanítani, már esélye sem lesz annak, hogy valaha megtanulja a nyelvet. Megnyugtattam, hogy én úgy kilenc-tíz éves koromig hírét sem hallottam az angolnak, mégis felsőfokon beszélem a nyelvet. Nem kell minden marhaságnak bedőlni.

Már a szülészeten is nekem szegezték a kérdést, hogy angolul fogok-e beszélni a gyerekemhez, amikor megtudták, hogy angoltanár vagyok. Csodálkoztak nagyot, mikor mondtam, hogy eszemben sincs. Én azon az állásponton vagyok, hogy hadd tanulja meg az a szegény gyerek az édes anyanyelvét tisztességesen, ráér nyelveket tanulni később. Amúgy is az a tapasztalatom, hogy az tud sikeresen nyelvet tanulni, aki a saját anyanyelvét mesterien elsajátította.

Akik kikérik a tanácsomat, azoknak elmondom, hogy bőven elég, ha vesz egy angol nyelvű CD-t vagy DVD-t a gyerekének és hagyja, hogy azt hallgassa-nézze a lurkó.Én is pont így kezdtem anno a nyelvtanulást. Leültem a Sky Channel elé és bár egy árva kukkot sem értettem az egészből tátott szájjal bámultam Inspector Gadget, DJ Cat és ki tudja még ki mindenki kalandjait. És úgy tűnik, hogy a nyelv akarva-akaratlanul bemászott a fejembe, mert, amikor gimnáziumban elkezdtem angolt tanulni, úgy ment minden, mint a karikacsapás.

A mai gyerekek amúgy is olyan sok szép dologról lemaradnak ebben a felgyorsult világban. A szüleik méregdrága játékokat vesznek nekik, amik énekelnek, mesélnek, csak ne kelljen velük leülni mondókázni és mesét olvasni. Később naphosszat ülnek a számítógép előtt, ahelyett, hogy a levegőn szaladgálnának. A világhálón chat-elnek, nem tudva mit veszítenek a személyes beszélgetés varázsából.
Amerre nézek azt látom, hogy a gyerekek túl hamar felnőnek. Látok tizenéveseket, akik már több dolgon mentek keresztül, mint én a húszas éveimben. És ez borzasztó. Én azt szeretném, ha Fanni gyerek maradna, amíg csak lehetséges.
Olyan jó lenne, ha minden szülő hozzám hasonlóan gondolkodna, és nem fosztaná meg csemetéjét az önfeledt, boldog gyerekkortól azzal, hogy születésétől kezdve nyomást gyakorol rá és hatalmas elvárásokat támaszt vele szemben! És akkor talán több boldog, kiegyensúlyozott ember lenne ebben az országban.

Forrás: Lányomnak az életről  
Kép: regina_zulauf / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja