SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

4 tipp, hogy a baba születése után se távolodjunk el egymástól

Családinet [cikkei] - 2024-01-01
 [X]

A gyermekvállalás mérföldkő az életünkben, amely hatalmas boldogsággal és egyúttal jelentős változásokkal jár. Ezen változások a párkapcsolatunkra is kihathatnak, ami megpróbáltatásokat hozhat.
4 tipp, hogy a baba születése után se távolodjunk el egymástól

Cikkünk 4 tippet kínál arra, hogyan maradjunk közel egymáshoz párként a baba születése után is, és hogyan erősítsük meg kapcsolatunkat ebben az új életszakaszban.

Miért távolodunk el?

A baba születése után gyakran tapasztalható, hogy a párkapcsolatban a felek között némi távolság keletkezik. Ennek okai különbözőek lehetnek, beleértve az időhiányt, az alváshiányt, az új szerepekkel való megküzdést és a kommunikációs nehézségeket. Azonban fontos felismerni ezeket a kihívásokat és tenni azért, hogy a kapcsolatunk erős maradjon, hiszen ez a jól működő család alapja.

4 tipp a közelség megőrzéséhez

Az alábbiakat megfogadva nemcsak a mindennapjaink lehetnek egyszerűbbek családként, de a kapcsolatunk is harmonikusabbá válhat – vagy az maradhat.

Kommunikáljunk hatékonyan!

Az újszülött érkezése egyfajta érzelmi hullámvasút lehet mindkét szülő számára. A megfelelő kommunikáció kiemelten fontos, hogy érzéseinket megoszthassuk párunkkal és hogy támogassuk egymást a kihívásokban. A nyitott és őszinte beszélgetés lehetővé teszi, hogy mindketten szabadon kifejezzük érzéseinket és gondolatainkat. Fontos, hogy ebben egymás elfogadó és megértő társai legyünk. Ne féljünk kimondani, ha segítségre van szükségünk, vagy ha valami nyomaszt minket.

A megfelelő kommunikáció nemcsak a szavakon, hanem az érzelmi támogatáson keresztül is megnyilvánul. Ha partnerünk éppen nehézségekkel küzd, de nem beszél róla, akkor is igyekezzünk észrevenni és fejezzük ki empátiánkat. Ez segít a másiknak abban, hogy ne érezze magát egyedül a kihívásokkal szemben. Mindez kiegyensúlyozottabbá teheti a viszonyunkat, sőt el is mélyítheti azt.

Szánjunk időt egymásra!

Az újszülött érkezése a párkapcsolatban jelentős idő- és energiaveszteséggel jár, hiszen az új szülők elsődleges feladata a baba gondozása. Ennek ellenére kiemelten fontos, hogy az új helyzetben párként is szánjunk időt egymásra. Legyenek olyan pillanataink, amikor csak a másikra koncentrálunk. Ez nemcsak romantikus pillanatokat teremt, de segít az egyensúly fenntartásában és az intimitás megőrzésében is.

A rengeteg napi teendő között könnyű „elúszni”, ezért tervezzünk be rendszeres időpontokat, amikor csak egymásra figyelünk. Ez lehet egy romantikus vacsora vagy közös kávézás, egy hangulatos séta a parkban, vagy intim időtöltés a hálószobában, amikor elővesszük a különleges alkalmakra tartogatott erotikus fehérneműt is.

A minőségi idő nem kell, hogy mindig hosszú programokat jelentsen, az egymásra figyelés a mindennapi tevékenységekbe is belecsempészhető. Az eltávolodás megelőzéséhez hozzájárul például a közös reggeli is, vagy az esti együttlét, amikor kötetlenül beszélgetünk és megosztjuk egymással az aznapi történéseket.

Fogadjunk el segítséget!

Az új szülők gyakran hajlamosak mindennel egyedül küzdeni, hiszen úgy érzik, ez a szülői felelősség része. Ez azonban nagy terhet róhat a párkapcsolatra. Fogadjuk el a segítséget, mert ez nemcsak tehermegosztást és könnyebbséget jelent, hanem erősíti a családi és baráti kapcsolatokat is. Lehet, hogy kérnünk sem kell, mert a rokonok, barátok maguktól is szívesen felajánlják, hogy segítenek a ház körül, vagy vigyáznak a babára, hogy mi pihenhessünk vagy a párunkkal kettesben tölthessünk időt.

Néha szükség lehet szakember segítségére is, például gyermekgondozóra vagy takarítóra. Ez is hozzájárul a tehermentesítéshez és lehetővé teszi számunkra, hogy több időt szánjunk egymásra vagy saját pihenésünkre, kedvtelésünkre, egyéb feladatainkra. Ez továbbá segít, hogy megőrizzük mentális egészségünket, és hogy az egyensúly fennmaradjon a párkapcsolatban és a családban egyaránt.

Priorizáljuk az intimitást

A párkapcsolati intimitás kiemelt fontosságú az új szülők életében. Ez természetesen nem csupán a szexuális együttlétet jelenti, hanem az érzelmi kötődést és a bensőséges kommunikációt is.

Jóllehet az intimitás sokkal tágabban értelmezendő, mégis, a szexualitás ennek egyik legfontosabb eleme. Az új szülők életében erre hátrányosan hat az alváshiány, a fáradtság és az új szerepekhez való alkalmazkodással járó kihívás. Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk párunk igényeivel, és kellő nyitottsággal tudjuk megbeszélni kapcsolatunk ezen aspektusait. Ez segít megtalálni azokat az időpontokat és módokat, melyek mindkettőnk számára megfelelőek. Egy romantikus vacsora utáni közös fürdőzés, hangulatos zene, lágy fények és erotikus fehérnemű – mindez segít ráhangolódni az intim együttlétre, hogy ne egy kötelezően kipipálandó feladat legyen teendőink hosszú listáján.

Az érzelmi kötődés a párkapcsolati intimitás másik fontos eleme. Ne csak a munkáról, a bevásárlásról és a gyereknevelésről beszélgessünk, hanem lelkiállapotunkról, hogylétünkről is. Figyeljünk párunkra, fejezzük ki az egymás iránti érzéseinket. Egy ölelés vagy egy elismerő szó is sokat jelenthet.

Az erős párkapcsolat a harmonikus családi élet alapja

A gyermek születése az élet egyik legszebb élménye, de egyúttal kihívásokkal is jár a párkapcsolatunk számára. Az előző tippek segíthetnek megelőzni az eltávolodást, sőt, még erősíthetik is a kapcsolatunkat. Fontos, hogy mindketten aktívan részt vegyünk ebben, hiszen egy boldog párkapcsolat nemcsak a saját életünket teszi örömtelibbé, hanem gyermekünk számára is biztonságos és szeretetteljes környezetet teremt.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja